Gazdaság

Fellángolt a harc a Stollwerckért – Kistulajdonosok vitája

Új fronton folyik a harc a Stollwerck Budapest Kft.-ért, miután a Fundy-csoportot felépítő Futó Péter érdekeltségébe tartozó új szereplő jelentkezett.

Nem ért véget a Stollwerck Budapest (SB) Kft.-ért folytatott harc azután sem, hogy a Kraft Foods a nyáron elállt vételi szándékától (Figyelő, 2002/23. szám). Az élelmiszer-ipari multi visszalépésével, úgy tűnt, megnyílt a lehetőség az osztrák Raiffeisen CEE Private Equity Fund (RPEF) kockázatitőke-társasága, a Triász-Perry Kft. előtt, ám az üzlet zavartalan lebonyolításába beleszólt a Futó Péter érdekeltségi körébe tartozó Gana 21 Kft. ugyanis azt állítja, hogy jogszerűtlenül, illetve a versenytörvényt kijátszva került az SB-t irányító pozícióba a Triász-Perry. Futó Gábor, a Gana 21 Kft. ügyvezetője hasonlóan érvel, mint korábban az RPEF. Kisebbségi tulajdonosként szerinte az SB megvásárlására egyedül ők jogosultak.

Fellángolt a harc a Stollwerckért – Kistulajdonosok vitája 1KERESZTEZETT TERVEK. A történet 2001 nyarára nyúlik vissza, amikor az SB főtulajdonosa, a Stollwerck AG megállapodott lengyelországi, oroszországi és itteni érdekeltségeinek értékesítéséről az amerikai Kraft Foods-csoporttal. A Stollwerck AG 2002 márciusának közepén értesítette a másik két 1 százalékos részesedést el nem érő tulajdonost – a balmazújvárosi és a tiszacsegei önkormányzatot -, hogy 15 napon belül élhet elővételi jogával. A Stollwerck AG nem számított arra, hogy bárki is kihasználja e lehetőséget, ám az RPEF fantáziát látott az üzletben, amit még a márciusi levél előtt “megszagolt”, így azután a Triász-Perry, amelybe a balmazújvárosi önkormányzat apportálta a maga SB-tulajdonrészét, a határidőn belül ajánlatot tett.

A Gana 21 Kft. mindeközben az SB másik kistulajdonosával, a tiszacsegei önkormányzattal kötött üzletet június 7-én, amelynek keretében az SB-üzletrészért cserébe a tiszacsegeiek más társaság részvényeit kapták. Ezzel a Gana 21 Kft. szintén kisebbségi tulajdonossá vált, s így a cég vezetőjének értelmezése szerint lehetőségük van nekik is ajánlatot tenni a Stollwerck AG által birtokolt többségi tulajdonra. A tiszacsegei önkormányzat ugyan a rendelkezésre álló 15 nap alatt nem jelezte elővásárlási szándékát, ám Futó Gábornak az az álláspontja, hogy a 2 hetes határidő akkortól számolandó, amikor az érintettek megismerték a teljes vételi ajánlatot. Ezt pedig a Stollwerck AG a mai napig nem közölte, holott még májusban a tiszacsegei önkormányzat, majd júniusban már mint új tulajdonos, a Gana 21 Kft. kért információkat a szerződés részleteiről, illetve az SB legutolsó gazdálkodási adatairól – mindezt azóta sem kapta meg.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Futó-csoporthoz tartozó cég a mai napig nem került hivatalosan a tulajdonosi körbe. Az SB vezetése – bár utóbb visszavonta a Figyelőnek adott nyilatkozatait – ezt a tényt eddig mindig azzal magyarázta, hogy a Gana 21 Kft. nem tudta az SB számára hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jogszerűen szerezte meg tulajdonrészét. Futó a bizonytalanságok ellenére június 21-én úgy döntött, élni akar elővásárlási jogával, és letétbe helyezte a vételárat (az a mai napig rendelkezésre áll), mert egyébként letelt volna a Krafttal kötött szerződés keltétől számított egy év, ami után az ügy elévült volna.

Eközben viszont a Triász-Perry különösebb gond nélkül a saját ügyvédeinek közreműködésével felvétetett a tulajdonosok közé, s miután a Kraft Foods július 2-án elállt az üzlettől, az előbbi bejelentette, hogy az SB tulajdonosa. Viszont a mai napig sem szerepel a cégnyilvántartásban az SB többségi tulajdonosaként, ami azért is érthetetlen, mivel állítása szerint befektetési társaságként (az RPEF érvelése szerint ez azért áll fenn, mert a Triász-Perry tulajdonosai külföldi bankok, pénzügyi cégek, egyebek mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) nem kell kérnie a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét abban az esetben, ha csak egy évig birtokolja szerzeményét.

Jogi vélemények szerint azonban, mivel a Triász-Perry Kft. Magyarországon bejegyzett társaság, ezért rá a magyar jogszabályok vonatkoznak, így csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyével nevezhetnék magukat befektetési társaságnak. A PSZÁF nyilvántartásában azonban a Triász-Perry Kft. nem szerepel, s lapzártánkig engedélykérelmet sem nyújtott be.

NYOLC PER FOLYAMATBAN. A Gana 21 Kft. több fórumon eddig 8 pert indított. A legutóbbit szeptember 2-án, mivel az SB augusztusi taggyűlésén véleménye szerint olyan határozatokat szavazott meg a Triász-Perry, amelyek veszélyeztetik a csokoládégyártó cég vagyonát. A taggyűlés jóváhagyta egy több mint 1 milliárd forint összegű refinanszírozási hitelkeret megnyitását, valamint egy olyan ügyletet, amelynek keretében a Stollwerck AG, vagy egy általa megjelölt kedvezményezett több százmillió forint értékű ingatlanhoz, a volt Duna Csokoládégyár területéhez juthat – ingyen. Ez utóbbi döntés azért is meglepő, mert korábban nem volt nyoma olyan követelésnek, amelyben a kölni anyacég ekkora igénnyel lépett volna fel. Az is elgondolkoztató, hogy a döntést a hivatalosan 1 százalék alatti részesedéssel rendelkező Triász-Perry hagyta jóvá, hiszen az érintett Stollwerck AG nem szavazhatott a kérdésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik