Gazdaság

Ariston Digital – Telefonáló tűzhely

Önállóan hívja a szerelőt és sms-t küld tulajdonosának telefonjára a tűzhely, amelyet az olasz Merloni Elettrodomestici fejlesztett ki.#<# A WRAP (Web Ready Appliances Protocol) technológián alapuló kommunikációs rendszerrel működő háztartási eszköz a lakás más elektronikus berendezésivel is információcserét folytat, így csökkenti a villamosenergia-fogyasztást és az áramkimaradásból vagy feszültségingadozásból eredő károkat. Ariston Digital – Telefonáló tűzhely 1Az Indesit, illetve Ariston márkákat gyártó Merloni által kidolgozott rendszerbe kötött háztartási gépek – a sütő, a mosogató- és mosógép, vagy a hűtőszekrény – között az információ a lakások villamos hálózatán keresztül áramlik; az adott készülék csatlakozóját csak be kell dugni a konnektorba, s az “intelligencia” máris eljut az eszközökbe. A szoftveres fogyasztásmenedzsment során a rendszer a gépek működését úgy vezényli, hogy a hálózat ne legyen túlterhelve, áramszünet estén pedig ügyel arra, hogy a tartalék áramforrásra kapcsolt gépek fontossági sorrendben működhessenek.

A külvilággal a háztartási gépek a lakás telefonvonalain és GSM hálózatain keresztül kommunikálnak. Ily módon működésükről információt küldhetnek egy szervizközpontba, s jelenthetik a meghibásodást. Hosszabb áramkimaradás esetén például a hűtőszekrény felhívja tulajdonosát, így a tárolt étel még megmenthető.

A Nyugat-Európában már működőképes WRAP technológia Magyarországon a megfelelő háttér-infrastruktúra hiánya miatt jelenleg még nem használható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik