Gazdaság

Megjelent a Netscape 7.0 – Próbálkozik a trónfosztott

Technológiai újításaival a Microsoft babérjaira tör a valaha szebb napokat látott Netscape.

Nem is olyan régen még ez a Netscape szoftvere uralta a böngészők piacát – az elmúlt évtized közepén a netezők több mint fele használta ezt -, ma már azonban a Microsoft Explorerével közlekedik a világhálón az internetes közösség 96 százaléka. Ezen a helyzeten akar változtatni most a Netscape Communications: böngészőjének új, 7.0 jelű verziója olyan változtatásokat tartalmaz, amelyek az új designon kívül nagyobb teljesítményt és szórakoztató tartalmakat ígérnek.

Megjelent a Netscape 7.0 – Próbálkozik a trónfosztott 1A Netscape kliensfejlesztő részlege a böngésző új változatában a gyorsabb programindulásra törekedett, továbbá olyan felületeket alakított ki, amelyek segítségével több site-ot is figyelemmel tarthat a felhasználó. Bár a csomag tartalmaz hagyományos keresőt is – ez a Google által működtetett Netscape Search -, a kutakodási lehetőségek új eszközzel is bővültek, mégpedig az egyedülálló, “kattintva keresés” funkcióval. Ezzel elég az egérrel kijelölni egy szót vagy kifejezést az olvasott szövegben, amire aztán a “Web Search” menüpontra való klikkelés nyomán azonnal rákeres a böngésző, még akkor is, ha a besatírozott tartalom szövegszerkesztő programban helyezkedik el. A továbbfejlesztett menüsorral természetesen elérhetők az AOL Time Warner internet birodalmának oldalai is, így a gyártó levelező rendszere, az AIM, sőt, egy százötven rádióállomást kínáló, zenehallgatást lehetővé tévő alkalmazás is.

A böngészőt gyártó Netscape Communicationst már leszállóágban vásárolta meg 1998-ban az AOL Time Warner, akkor, amikor az operációs rendszerrel kapcsoltan kapható Internet Explorerrel a Microsoft már nem adott esélyt versenytársának. A webfejlesztők és -tervezők így mára mind az Explorerhez illesztik oldalaikat, ezért gyakran előfordul, hogy azok más böngészőkön, például a Netscapen, az Operán, vagy a Mozillán nem, vagy csak torzulva jelennek meg. Mindez tovább erősíti a Microsoft, illetve gyöngíti a Netscape pozícióját.

Az AOL a kezdetektől törekedett arra, hogy böngészőjét minél több felhasználóhoz juttassa el. Érdekes, hogy ehhez egyik eszköze éppen az “összeférhetetlenség” fenntartása: mindaddig ugyanis, míg a különbségek léteznek, a felhasználóknak szükségük lesz a Netscape-re, hiszen anélkül esetleg nem élvezhetnének bizonyos weboldalakat. A gond csak az, hogy egyelőre még általában a Netscape-et használók bosszankodnak, ha egy oldal nem töltődik le megfelelően (például a BBC News website-ja, amely még a vadonatúj 7.0-val sem tökéletes).

Az AOL Time Warner és a Netscape vezetői egyetértenek abban, hogy ezen a helyzeten csak a Microsoft stratégiájából már ismert, kapcsolt szolgáltatás változtathat. Valószínű ezért van, hogy az AOL internet-hozzáférést, tartalmat, e-mail címeket, mobilinfót és sok más egyebet nyújtó szolgáltatásaira a weboldalon (www.aol.com) előfizető mintegy 34 millió regisztrált felhasználó ezentúl bejelentkezés esetén nem az Explorert, hanem a Netscape-et kapja majd automatikusan. Az AOL közösségen kívül maradók pedig az augusztus végi indulás után a Netscape weboldaláról tölthetik le a böngészőt; Németországban, Angliában, Franciaországban, Spanyolországban, Kínában és Japánban lokális változatok is hozzáférhetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik