Gazdaság

Átkozott áldás – Mobilkoncert

Minden zenekedvelő rémálma, ha egy hangverseny közben megszólal a nézőtéren egy mobiltelefon. Az angliai Cheltenhamben rendezett klasszikus zenei fesztivál azonban polgárjogot szerzett, legalább egy estére, napjaink legátkozottabb áldására: ingyenes koncertet szenteltek a mobiltelefonnak, “a világ legkelendőbb hangszerének”.

Átkozott áldás – Mobilkoncert 1Simon Turner angol zeneszerző 30 hordozható telefonra komponált 30 perces, 4 tételes művet, amely Marcus Moore karmester pálcájának intésére a helyi polgármesteri hivatalban hangzott fel a napokban. Turner nem úgy közelítette meg a mobilok okozta zenés hangzavart, mint azok, akiknek utcán, buszon, étteremben lépten-nyomon megzavarja a nyugalmát, hanem, mint mondta, kihasználta annak “teljes zenei potenciálját”. A telefonokból klasszikus motívumok, slágerek, mozgalmi dallamok, autódudák és más, egyéni dallamok egyaránt előbújhatnak, csak ki kell találni hozzájuk a megfelelő összhangzatot. Hogy az egész kompozíció még emberközelibb legyen, az egyik tételbe a közönség is bekapcsolódhat, saját szerkentyűivel – hangzott az alkotó magyarázata. A karmester szerint pedig csodálatos dolog egy olyan zenekar, amelyben minden hangszer harmonizál. Manapság a mobilnál nincsen népszerűbb, ezért remek alkalom annak hangjait “pozitív módon” összekombinálni és talán a rendhagyó koncert összebékíti zenerajongókat a “telefonőrültekkel”.

A cheltenhami fesztiválon egyébként összesen 64 koncertet rendeznek az idén. Ám a hátralévő 63 előadás esetében a nézőket határozottan felkérik mobiljaik kikapcsolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik