Gazdaság

Rent a car: pang a piac – Kölcsönkenyér

Keveslik az idén az ügyfelek számát az autókölcsönzők. Még a Forma-1-es futam előtti kereslet is messze elmarad a szokásostól.

Csődvédelmet kért az Egyesült Államokban a több millió dolláros tartozás alatt nyögő Daytona Beach-i (Florida) székhelyű Budget Group Inc. A nálunk is ismerős “márka” nem az első bajba jutott kölcsönző a tengerentúlon. A Budget csak követte a tavaly novemberben tönkre ment másik amerikai rent a car birodalom, az ANC Rental Corp. “rossz példáját”. Az ANC-t az Alamo Rent-A-Car és az itthon is ismerős National Car Rental csoport alkotja. Az autókölcsönző óriások azért kerültek nehéz pénzügyi helyzetbe Sandy Miller, a Budget Inc. vezérigazgatója szerint, mert a tavaly szeptemberi terrortámadás óta kevesebb a turista.

Rent a car: pang a piac – Kölcsönkenyér 1A licencadó csődje szervezetileg nem érinti a magyarországi Budget-hálózatot üzemeltető franchise partnert, a Pannonia Autókölcsönző Kft.-t. A cég még a finanszírozást, az autóbeszerzést is maga intézi. A piaci helyzet azonban itthon sem sokkal rózsásabb, hasonlít az amerikaira. Augusztus elején máskor égtek a telefonvonalak, tízszer annyi megrendelés érkezett, mint most, amikor olyan a forgalom, mint egy átlagos nyári napon. Ritkulnak a repülős üzleti utak és érezhetően egyre kevesebb az idelátogató “repülős” turista is – erősíti meg Polyák Krisztina, a Pannónia Autókölcsönző Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem csak a tengerentúli vendégek száma csappant meg látványosan, az európai nagy utazó nemzetek tagjai – németek, hollandok, olaszok – is repülő helyett inkább a saját kocsijukkal jönnek. A hat nagy, nemzetközi hátterű rent a car csoport – a Hertz, az Eurent/National, az Eurocar, a Budget, a Sixt és az Avis – itteni érdekeltségei alapvetően annyiban vannak előnyösebb helyzetben a több mint háromszáz kisebb hazai vetélytársnál, hogy a nemzetközi hálózaton belül könnyebben megszerezhetik a legértékesebb külföldi ügyfeleket. Főleg ezen előnyöknek köszönhetik a “hatok”, hogy mintegy 2500 darabos bérautó-flottájukkal a több mint 5 milliárd forintos összpiaci árbevétel 60 százalékát mondhatták magukénak a huszonöt rendes tagot számláló Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (Maksz) tavalyi adatai alapján.

Nehéz időkben szükség van a találékonyságra. A feltűnő Smart kisautóival is ismertté vált, 270-280 kocsis állományt kezelő Fox Autorent népszerűségét Wolfgang Bartesch ügyvezető igazgató azzal magyarázza, hogy mindig tud valamilyen extrával szolgálni. Volt olyan fiatal ügyfél, aki azért vette ki a kétüléses csodabogarat, hogy a barátnője születésnapját emlékezetessé tegye, mások csak a megismerés öröméért kölcsönözték ki a “kisügyest”.

A piac olcsó szegmensét a törpecégek fedik le, az interneten hirdető kis hazai kölcsönző slágere a tizenéves, “kereklámpás” Lada bérlete napi 1900 forintért – számlára 2500 forintért -, 20 ezer forint “kaucióval”, kilométer-megkötés nélkül, legkevesebb három napra. Kozák József, a magyar Hertz igazgatója, amúgy a Maksz elnöke mégis úgy véli, valójában a kis kölcsönzők mégsem versenyeznek a nagyokkal, mert más a vendégkör. A színvonalasabb szolgáltatásért az igényes ügyfél hajlandó többet fizetni, de akinek az ár a fontos, az talál olcsó bérautót, ha keres.

Az árverseny, a különlegességek, a színvonalas szolgáltatás sem segít azon, hogy az idén a kelleténél sokkal kevesebben keresik fel az autókölcsönzőket. Wolfgang Bartesch szerint az ez évi lehetőségeiket a New York-i terrortámadáson túl a foci- világbajnokság is rontotta. Ráadásul Michael Schumacher már biztos világbajnok a Forma-1-ben, kisebb az érdeklődés a magyar verseny iránt.

Más szakértők azonban a következő egy-két év várható pangása után a turizmus lassú növekedését prognosztizálják. A hazai autókölcsönzőknek pedig ennél is szebb jövőt jósolnak, mert változik a legígéretesebb ügyfélkör, a magyar vállalkozók szemlélete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik