Gazdaság

Heti portfólió – Túlárazott piacon

Heti portfólió – Túlárazott piacon 1A világ tôzsdéin tapasztalható bizonytalanság miatt óvatosságra inti a befektetôket Daróczi Andor, a ConCorde Értékpapír Rt. elemzôje. A közeljövô gazdasági kilátásait sem értékeli túl biztatóaknak a szakember. Mint mondja, erôsen megnôtt a veszélye annak, hogy az év második felében az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed. A világgazdasági kilátásoknak megfelelôen az elkövetkezendô hat hónapra ajánlott portfólió összeállításában is a kockázatok elkerülése volt fô törekvése.

Kétségtelen: a vállalati profitok csökkenése összességében megállni látszik, ám az egyre kevésbé valószínű, hogy teljesülnek a korábbi várakozások, amelyek erôteljes második félévi felfutással számoltak, s amelyeket a piac már be is árazott. A szakember szerint ilyen helyzetben az óvatos befektetô 50 százalék alá nyomja portfóliójában a részvények arányát, s pénzének többségét rövid lejáratú kincstárjegyben fialtatja. Némileg hazabeszélve arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyedi részvénykockázati kitettség tovább csökkenthetô például a saját cége által kezelt Nemzetközi Részvényalappal, amelyben a világ tôzsdéin forgó indexalapok részvényei találhatók.

Heti portfólió – Túlárazott piacon 2 A magyar piacon továbbra is a blue chipeket tartja a leginkább vonzónak. Az OTP részvényét azért javasolja a kosárba tenni, mert a bank az év hátralevô részében – stabil profitabilitása és kedvezô hitelpiaci kilátásai okán – várhatóan jó teljesítményt nyújt, míg a Matáv a technológiai piac esetleges jobb megítélése következtében, valamint telekommunikációs piacon a cég számára eddig kedvezôen alakuló folyamatoknak köszönhetôen lehet jó befektetés. A NABI-ra azért esett Daróczi választása, mert ezt a részvényt tartja a piac egyik leginkább alulértékelt résztvevôjének, amely mélyen valósnak vélt értéke alatt forog, dacára a társaság meredeken emelkedô profitabilitásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik