Gazdaság

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design

Eltűnőben a lekerekített formák, komolyabb külsőt öltenek a legsikeresebb tervezésű termékek. Fordulat a design világában?

A képek megnézéséhez kattintson a termék neve mellé!

Minden új üzleti ciklus szakít az előzővel, felrúgja annak kialakult rendjét, és utat nyit az innováció előtt. Nincs ez másként most sem: erről tanúskodnak a 2002-es Kiváló Ipari Tervezésért Díjak (Industrial Design Excellence Awards – IDEA), amelyeket az Amerikai Ipari Tervezők Társasága ítél oda a Business Week szponzorálásával. Az ez évi nyertes termékeket végignézve megállapítható, hogy a design terén lényeges változások zajlanak. Meglepően nagy számban lépnek föl ázsiai vállalatok újítóként a tervezésben, kisebb stúdiók törnek előre az élvonalba, s ami talán a legfontosabb, átalakulóban van az amerikai kultúra esztétikai érzékenysége.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 1Hewlett-Packard Photosmart 100 printer – bronzérem

Tervező: Smart Design

Közvetlenül a digitális fényképezőgépről nyomtat a számítógép kihagyásával. CompactFlash, Memory Stick és SmartMedia kártyákat egyaránt elfogad.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 2Ford Thunderbird – Aranyérem

Tervező: Ford Motor

A levehető tetejű, kétüléses roadster a 1950-es években gyártott eredeti klasszikus autó modern változata.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 3Handspring TREO – Aranyérem

Tervező: IDEO és Handspring

A könnyen kezelhető és szemet gyönyörködtető eszköz különböző funkciókat egyesít.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 4Bearhug kötés – bronzérem

Tervező: Helix Design

Mihelyt a kötést ráerősítik a bakancstalpra, könnyű a hótalpba való be- és a kilépés.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 5Gördeszka – ezüstérem

Tervező: BMW

Az irányítás, a felfüg-gesztés és a tengelyek újszerű kialakításának köszönhetően olyan élményt nyújt, mint a szurf- vagy a hódeszka.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 6OXO mérőedény – ezüstérem

Tervező:

Smart Design és Bang Zoom Design

Nem kell lehajolni vagy felemelni az edényt, a számok felülről mutatják a mennyiséget.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 7iPOD MP3-lejátszó – Aranyérem

Tervező: Apple Computer

A tekerőtárcsával pillanatok alatt ki lehet keresni a kívánt számot.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 8IBM Net Vista X41 PC – ezüstérem

Tervező: IBM és Richard Sapper, Olaszország

Nem az asztalon áll, hanem egy karra van felfüggesztve. A kezelőeszközök és a DVD-meghajtó egy rejtett tokból bújnak elő.

Az idei díjazott gyártmányok jelentős része szemmel láthatóan az amerikai társadalom szeptember 11. utáni nagyobb komolyságát és biztonság iránti érzékenységét tükrözi. Eltűntek a kilencvenes években oly sok termékre jellemző lekerekített, biomorf, lágy kontúrok és áttetsző műanyag felületek. Van helyettük a markáns élek, a hegyes szögletek és az egyenes vonalak új modernizmusa. A színek sötétebbek, a borítások többet takarnak. Ha a kilencvenes évek designjában egy nőies, organikus érzékenység fejeződött ki, úgy a mai tervezés határozottan keményebb, merevebb, katonásabb, férfiasabb. Díjat kapott az IBM fekete és szögletes Net Vista személyi számítógépe, amelyet egy többszörösen tagolt kar tart a levegőben, a lacrosse-játékosoknak készült fekete-fehér védőruha, valamint egy szintén szögletes, fémborítású egér. A keménység még a hajótervezésben is érvényesül: a díjazott gyártmányok között van egy alumínium testű katamarán, amely sporteszköz helyett sokkal inkább a haditengerészet motorcsónakjaira emlékeztet. Sőt, maga a katonaság is nagyobb figyelmet szentel a designnak: az egyik nyertes termék egy, a harci körülményeknek megfelelően kialakított parancsnoki számítógép.

Stresszel teli időszakokban az emberek szívesen mennek moziba, de úgy látszik, hasonlóképpen él bennük az igény olyan termékek iránt, amelyek nemcsak könnyítik életüket, hanem szórakoztatnak is. Az idén kivételesen sok fogyasztói termék kapott díjat. Néhány közülük – mint a Ford Thunderbird – a régi szép időkbe visz vissza, míg mások – így a BMW-tervezte Streetcarver gördeszka vagy a Helix Design által megálmodott, bakancsokra erősíthető hójáró Bearhug-kötés – meglévő termékeken javítanak. Ugyanez a helyzet Dilbert Mindenrejó Kreclijével, amely a Palo Alto-i központú IDEO tervezőcég játékos ötlete arra, hogyan lehetne élhetőbbé tenni az irodákat.

Jutottak továbbá díjak a csúcstechnológián belül is az élvonalat képviselő fogyasztói termékeknek. Az Apple Computer iPOD MP3 zenelejátszója az első, amely képes ezer számot, 5 gigabyte-nyi adatot tárolni, súlya pedig csak 184 gramm. A Hewlett-Packard – a New York-i Smart Design segítségével – könnyebbé tette a digitális fotózást, díjazott Photosmart 100 printere ugyanis közvetlenül a fényképezőgépről nyomtat, a PC kiiktatásával. Ne feledkezzünk meg továbbá a Spyfishről – ami egy távirányítással működő mini-tengeralattjáró például a korallzátonyok világának felderítésére -, valamint a sajátos “kerékpárról”, a Segway Human Transporterről sem. Ám a radikális újításra nem csak a csúcstechnológiában van lehetőség: jól példázza ezt az OXO mérőedény.

Az idei érdekességek egyike, hogy öt díjat nyerve a Samsung az Apple-vel holtversenyben az élre került a vállalatok rangsorában. A dél-koreai társaság egyre meghatározóbb szereplő a világ design-színpadán. A tervezőstúdiók közül továbbra is magasan az IDEO vezet, de a Smart Designnak sincs oka panaszra. Most először ítélték oda a Siker-díjat – a jutalmazott a bostoni Design Continuum tervezőcég lett, amelynek egy korábbi IDEA-nyertes terméke a legnagyobb mértékben járult hozzá a gyártó vállalat nyereségéhez.

Meglepően sok építész részesült díjban az idén. Rem Koolhaas az IDEO-val összeállva kettőt is nyert a Prada üzletlánc “színeiben”, míg David Rockwell szintén kettőt az általa tervezett szállodákért.

A versenyre 2002-ben 1265 terméket neveztek be a világ minden részéről, sok újdonsággal képviseltette magát Dél-Korea, Japán, Malajzia, Törökország, Németország, Svájc, Hongkong, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Tajvan, Dánia, Írország, Észak-Írország és Kanada. Összesen 174 érmet osztottak ki, 41 aranyat, 60 ezüstöt és 73 bronzot.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 9iMAC – Aranyérem

Tervező: Apple Computer

Meghökkentően új forma a digitális világban.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 10Command Console – bronzérem

Tervező: Vladmir Rogov és A Microsystems

Számítógép, de a harctéri követelmények megfelelően tervezve.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 11MouseMan Traveler – bronzérem

Tervező: Design Partners, Írország

Kisebb a szokásos egereknél, de tud mindent, amit egy egérnek tudnia kell.

A MOBILITÁS JEGYÉBEN

A Command Console számítógépet az új digitális harcterekre fejlesztették ki. Az ultravékony és könnyű masina gyorsan üzembe helyezhető, folyadékkristályos képernyőjével és alulról megvilágított billentyűzetével éjszakai használatra is optimális. Elektronikai komponensei hagyományosak, így a tartalék-alkatrészeket szinte a világon bárhol be lehet szerezni.

A Logitech International az úton lévő üzletembereknek, a szűk irodákban dolgozóknak és a laptop-használóknak gyártja a MouseMan Travelert. Az alumínium borítású, szögletes egér kisebb a szokásosnál.

“A TREO mindent tud: mobiltelefon, PDA, internetböngésző, lehet vele e-mailt küldeni és sms-ezni” – lelkendezett Jack Beduhn, az IDEA zsürijének tagja. A készülék teljes billentyűzettel is kapható.

Az iMAC nagy elmozdulást jelent a számítástechnikában, a hangsúly a doboz helyett a képernyőn van. A 15 hüvelykes, folyadékkristályos lapos kijelzőt egy kar tartja, így be lehet állítani a kívánt magasságba. A félgömb alakú talpdobozhoz könnyű csatlakoztatni a digitális fényképezőgépet, a nyomtatót, a szkennert és a joysticket.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 12Segway Human Transporter – Aranyérem

Tervező: Segway

A városi közlekedés ígéretes járműve azoknak, akiknek elegük van az autókból és a környezetszennyezésből.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 13J3200 katamarán – ezüstérem

Tervező: Moose Boats

Az alacsony merülésű hajó egyszerre gyors, erős és stabil.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 14Xootr X3 villanyroller – Aranyérem

Tervező: Lunar Design és Nova Cruz Products

Egy feltöltéssel 19 kilométert tud megtenni, csúcssebessége 27 kilométer per óra.

KÜLÖNLEGES JÁRMŰVEK

A közlekedés mindig is mozgatta a tervezők fantáziáját. A Dean Kamen megálmodta Segway Human Transporter napjaink egyik legizgalmasabb újítása. Az önegyensúlyozó giroszkópokat és fejlett elektronikát kombináló – mindkét területen afféle áttörést jelentő -, akkumulátorok által hajtott jármű a városi közlekedés népszerű eszköze lehet. Ha vezetője előredől, a jármű elindul, ha hátradől, fékez. A 36 kilogramm súlyú Segway az év vége felé lesz kapható.

Már ma is megvásárolható viszont, méghozzá sokkal olcsóbban, a Xootr villanyroller. A Lunar Design tervezte járműben az alacsonyan lévő padlólemez rejti az akkumulátorokat és a kisméretű motort. A Segwayhez hasonlóan a városi-külvárosi ingázóknak szánt Xootr könnyen összecsukható, és elhelyezhető a busz- vagy vonatülés alatt. Az akkuk feltöltése 75 percet vesz igénybe, a roller 5 másodperc alatt 19 kilométer per órás sebességre gyorsul fel.

A J3200-as katamarán teljesen új forma a 9 méteres jachtok kategóriájában. Gyors, ugyanakkor stabil és erőteljes, emellett nem hagyományos anyagokból készül. Ebben a jachtosztályban a J3200-asnál használtak először alumíniumot. A turbódízel-motoros vízi jármű vízsugár-meghajtással működik, propellerei nincsenek.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 15Talkabout T4300 kétutas adóvevő – bronzérem

Tervező: Motorola

Hatósugara 3 kilométer, csatornáinak száma 14

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 16Tölcséres boroskancsó – bronzérem

Tervező: Royal Selangor, Malajzia

A különleges tölcséren keresztül a bor a kancsó oldalán folyik le, így nem törik össze és nagyobb felületen levegőzik.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 17STX Ignitor védőfelszerelés – Aranyérem

Tervező: Priority Designs

Könnyű, nem meleg és rugalmas, a lacrosse-játékosok kedvence lesz.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 18Spyfish STV mini-tengeralattjáró – ezüstérem

Tervező: IDEO, Egyesült Államok és Nagy-Britannia; H2Eye, Nagy-Britannia

A miniatűr készülék élőben közvetít a tenger mélyéről.

CÉLSZERŰSÉG ÉS STÍLUS

A sportruházat terén is van mit újítani. A habtechnológiás STX Ignitor védőfelszerelés rugalmas párnákkal és kesztyűkkel óvja a lacrosse-játékosokat, de a kutatások eredményeire építve a szükséges mozgásszabadságot is biztosítja. A korábbi felszerelés nehéz és meleg volt.

A távirányítású Spyfish mini-tengeralattjáró két videokamerával pásztázza a tenger mélyét, és a 150 méteres kábelen keresztül élő képeket közvetít a korallzátonyok vagy szirtek világáról a kinti képernyőre azoknak, akik nem akarnak a vízbe merülni.

Akik viszont nem akarnak vizet inni, azok jó hasznát vehetik a Malajziában tervezett tölcséres boroskancsónak. Az art deco stílusú tárgy nemcsak szép, de praktikus is: a nyakába illesztett tölcsér nem engedi összetörni a bort. A kancsó egyben segít a bort levegőztetni is (ha netán valaki elfelejtette volna egy órával a steak elkészülte előtt kinyitni a palackot).

A Talkabout T4300-as sorozat a Motorola legolcsóbb kétutas rádióvevője. A közepén elhelyezett nagy “vétel” gombbal a gyerekek számára is könnyen kezelhető. Hegyi túrán éppúgy hasznos, mint a vidámparkban.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 19New Holland CX kombájn – Aranyérem

Tervező: Integrated Vision és Roush Industries

Az újszerű tervezés kényelmesebbé teszi a 4 méter magas, 9 méter hosszú, 15,7 tonnás gép vezetését.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 20Prada eladói készülék – bronzérem

Tervező: IDEO, Nagy-Britannia; OMA/AMO, Hollandia; Prada, Olaszország

Információkat szolgáltat a vevők preferenciáiról, méreteiről és a készletekről.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 21SenseWear Pro Armband Monitor – Aranyérem

Tervező: BodyMedia és K-Development

Adatokat gyűjt az alvás minőségéről, a kalóriafelhasználásról és az aktivitásról.

TECHNOLÓGIA MINDENÜTT

A technológia nem korlátozódik a számítógépekre. A Prada úgy döntött, vevői még több luxust érdemelnek, ezért felszerelte eladóit egy hordozható készülékkel. Miután belehelyezték a vásárlói kártyát, a szerkezet a ruhák rádiófrekvenciás kártyáit leolvasva előkeresi az adatbázisból a szükséges információkat a vásárlók öltözködési preferenciáiról, a méretekről, valamint arról, mi van raktáron. A könnyű és egyszerűen kezelhető eszközzel ezenkívül az üzletekben elhelyezett képernyőket is irányítani lehet, amelyeken modellek mutatják be a kiválasztott ruhadarabokat.

A SenseWear Pro Armband készülék a karra erősítve adatokat gyűjt az alvás minőségéről, a kalóriaégetésről és az akvititási szintről. Ezáltal az orvosok hatékonyabban kezelhetik az alvászavarokat és a testsúlyproblémákat. A tervező BodyMedia számos szenzort helyezett el egyetlen könnyen viselhető karpánton.

A New Holland kényelmes és hatékony kombájnt tervezett, amely nem kevesebb mint 13 méter széles sávban tudja aratni a búzát. Az ügyes ergonómiai megoldásoknak köszönhetően a vezető könnyebben elviseli a fülkében töltött hosszú órákat. A globális helyzet-meghatározási rendszer és a monitorok segítenek egyenesben tartani a járművet, a vezetőfülke mögött pedig van hely az enni- és innivalónak – de még akár a kedvenc kutyusnak is.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 22Family Doctor – Aranyérem

Tervező: Samsung

A készülék az “intelligens” kapszulától kapott adatokat továbbítja az orvoshoz.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 23Hordozható DVD-lejátszó – ezüstérem

Tervező: Samsung

Inkább tárcához hasonlít, a valóságban viszont minimozi.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 24Smart Cooker – bronzérem

Tervező: Samsung

Egy szenzor méri a zsír- és a koleszterintartalmat és a fűszerezettséget, így az étel garantáltan egészséges lesz.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 2515/17 TFT Syncmaster tévéképernyő – ezüstérem

Tervező: Samsung, Nagy-Britannia és Dél-Korea

A folyadékkristályos képernyő alkalmas nagy felbontású képek megjelenítésére is.

ARATOTT A SAMSUNG

Idei öt érmével a Samsung 17-re növelte 1998 óta nyert díjainak számát, ami azt mutatja, hogy a vállalat domináns szereplője lett a világ gyártmánytervezésének. A 15 vagy 17 hüvelykes, folyadékkristályos, lapos tévéképernyő a falra is felakasztható, lábait ugyanis le lehet szerelni. A hangszórók távolabbra is helyezhetők, a kezelőgombok el vannak rejtve.

A Family Doctor nevű készülékkel a Samsung az otthoni diagnosztikában hozott újat. A felhasználónak le kell nyelni egy “intelligens” kapszulát, amely megvizsgálja a belső szerveket. A berendezés figyeli az eredményeket, majd továbbküldi az adatokat az orvoshoz.

A Samsung szándékosan a fiatal és igényes nők divatérzékét vette célba új DVD-lejátszójának tervezésekor. A mindössze 23 milliméter vastag DVD-L100 készülék egyszerű eleganciájával tűnik ki.

Egy másik futurisztikus fejlesztés a Smart Cooker “tűzhely”. A készlethez tartozik egy kigöngyölíthető főzőpárna, továbbá egy érintésre működő képernyő, amellyel recepteket és főzési tanácsokat lehet letölteni az internetről.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 26Apple Computer áruházak – Aranyérem

Tervező: Eight Inc.; Gensier; Apple Computer

Minden üzletben van egy külön pult, ahol szakemberek válaszolnak a hardverrel és szoftverrel kapcsolatos kérdésekre.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 27W Union Square Hotel – ezüstérem

Tervező: Rockwell Group

Az előcsarnokból csodálatos lépcső vezet a parkra néző bálterembe.

RAGYOGÓ BELTEREK

A Rockwell Group egy 1911-ben készült épületet alakított át elegáns W Hotellé a Starwood szállodalánc számára. Felépültekor a New York-i Guardian Life Building a késő XIX. század francia építészeti stílusát tükrözte, s a Rockwell szintén ehhez igazodott.

Az IDEO kutatást végzett az olasz Prada divatház vásárlóinak szokásairól, és úgy találta, hogy órákat vannak együtt az őket kiszolgáló öltöztető személyzettel. Az új próbafülke révén maximalizálni lehet a közösen töltött időt. A fülkék üvegajtai elsötétíthetők, hogy senki ne láthasson be, s egy interaktív készülék a ruhákon elhelyezett rádiófrekvenciás kártyákat leolvasva információkkal szolgál a kapható méretektől és színekről, valamint az esetleges kiegészítőkről.

Az Apple Computer nemrég gyors egymásutánban 27 áruházat nyitott meg. Az Eight Inc. segítségével a vállalat meg tudta oldani, hogy saját formatervezési arculata érvényesüljön a nagy vásárlóterekben. Az üzletek a digitális életstílust fejezik ki, a tiszta vonalak, a fa- és üvegelemek a hűvös Apple-imázst közvetítik.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 28Aspect Medical Systems A-2000 monitor – Siker-díj

Tervező: Design Continuum

A páciens homlokán elhelyezett egyszerű szenzor figyeli, hogyan hat az altatás.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 29Prada próbafülke – ezüstérem

Tervező: IDEO, Nagy-Britannia; OMA/AMO, Hollandia; KPT; Prada, Olaszország

A vevő egy varázstükörben hátulról is megnézheti, hogyan áll rajta a felpróbált ruha.

A 2002. Év legjobb termékei – Új utakon a design 30Dilbert Mindenrejó Kreclije – Aranyérem

Tervező: IDEO és United Media

Dilbert imádná ezt az irodát: van benne lehajtható asztal, vécé, bokszlabda, sőt egy fénysugár azt a benyomást kelti, mintha a Nap vonulna át az égen.

SIKER-DÍJ

Az újonnan alapított Tervezési és Üzleti Siker-díjat (Design and Business catalyst Award) az Aspect Medical Systems által gyártott A-2000 monitor nyerte el, amelyet az altatóorvosok használnak műtét közben a betegek állapotának figyelésére. Az Amerikai Ipari Tervezők Társasága és a Business Week által szponzorált díj a korábbi IDEA-nyertes gyártmányok üzleti sikerének elismerése.

A monitort a Design Continuum tervezte, miután megvizsgálta a massachussettsi kórház orvosainak és nővéreinek munkastílusát. A másfél kilogrammos, kisméretű, könnyen használható monitor mutatja az altatásnak az agyra gyakorolt hatását, figyelmeztet, ha a beteg kezd magához térni, és lehetővé teszi az altatószer pontosabb – gyakran takarékosabb – alkalmazását.

A készülék 1999-ben IDEA-bronzérmet kapott, majd piaci sikere nagy szerepet játszott abban, hogy a következő év januárjában, amikor a finanszírozás kezdett problémássá válni, az Aspect Medical Systems tőzsdére ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik