Gazdaság

Környezetbarát iroda – Zöld munkahely

Az iroda kialakításánál érdemes a környezet védelmére is odafigyelni; ezzel a dolgozók hangulatát is javíthatjuk.

Van egy csupa üveg irodaház a budapesti Belvárosban, ahol mindenhová fényelnyelő üveget építettek be, éjjel-nappal égnek a neoncsövek és megy a légkondicionáló; ablakot sosem nyitnak. Az irodaház tulajdonosai nemcsak a saját pénzüket szórják: a felesleges áramfelhasználással a környezetet is szennyezik, s természetes fényben valószínűleg a dolgozók is jobban éreznék magukat.

Környezetbarát iroda – Zöld munkahely 1“Az irodák kevésbé terhelik a környezetet, mint a termelés, odafigyeléssel azonban az itt keletkező szennyezés is csökkenthető” – mondja Antal Orsolya, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (Követ) programvezetője. “Tökéletesen környezetbarát iroda ma lényegében nem létezik, hiszen ez az irodaház tájolásánál és építésénél kezdődne, néhány észszerű és költségkímélő újítást azonban bármely vállalat bevezethet” – teszi hozzá. Az egyesület Környezetbarát Iroda címmel oktatást szervez, ezeken évente 50-60 vállalat képviselői vesznek részt.

Az iroda berendezésénél vagy átalakításánál már figyelembe vehetjük a környezetvédelem szempontjait. Ez akár odáig elmehet, hogy nem veszünk őserdei fából készült bútort. Ennél kevésbé messzire tekintő megoldás, hogy szétszerelhető berendezést választunk, mert így nem kell az egész szekrényfalat lecserélni, ha egy polc tönkremegy. Kerüljük a formaldehidet tartalmazó oldószerrel készült lakkokat, festékeket, mert rákkeltő hatásúak, előnyösebbek a vizes bázisú termékek. A PVC-borítás és -padló is káros az egészségre.

Kevesebb energia fogy a fűtésre, ha ügyelünk a helyiségek páratartalmára. Alacsony páratartalomnál hidegebbnek érezzük a levegőt, s a fűtéstől a levegő még szárazabb lesz. Helyezzünk el párologtatókat a radiátorokon. A szobanövények, amellett, hogy otthonosabbá teszik a szobát, párásítják a levegőt, s az irodaszerekből, bútorokból kipárolgó káros anyagokat és a port is megkötik. A filodendron például a formaldehid 76 százalékát lebontja a levegőből.

Kis cég, kis odafigyelés Néhány hete Budapesten is megnyitotta kirendeltségét a Greenpeace. Kalovits Judit, a magyarországi iroda szóvivője szerint hazánkban a vállalatok és a fogyasztók is egyre jobban odafigyelnek a környezet védelmére. “A nagyvállalatoknak az uniós csatlakozás miatt amúgy is fel kell készülniük a szigorúbb szabályokra, s több pénzt is tudnak erre áldozni. A kisvállalatok erejét viszont sokszor meghaladja egy költséges környezetvédelmi beruházás” – mondja. A multinacionális cégek többnyire a nyugat-európai központ fejlettebb környezetvédelmi gyakorlatát honosítják meg, persze arra is van példa, hogy egy-egy cég megpróbálja kihasználni az itteni joghézagokat.

SZÍNJÁTÉK. Hőérzetünket befolyásolja a szoba színe: a sárga, halványnarancs, zöld vagy fehér falat télen is melegebbnek érezzük, mint a hideg kéket. A falfestéssel a világítás költségei is csökkenthetők: a fehér fal a fény 80 százalékát, míg a sötétzöld csak a 15, a fekete a 9 százalékát veri vissza. Szereljünk fel külön hőfokszabályozót minden radiátorhoz, a légkondicionálóhoz pedig kapcsolót minden helyiségben.

Az asztalokat tegyük az ablak mellé, és a világítás legyen külön beállítható a helyiségek egyes részeiben. A kompakt fénycsövek 40-70 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, élettartamuk pedig tízszerese a hagyományos izzóknak, így kevesebb veszélyes hulladék keletkezik. A fényerő-szabályozós lámpák is praktikusak. A neon nem ajánlatos: hideg fénye bántja a szemet, és higanytartalma miatt a fénycső hulladékként is veszélyes.

A Ricoh Hungary Kft., amely energiatakarékos, alacsony ózon-kibocsátású irodagépeket forgalmaz Magyarországon, igyekszik környezetbarát módon vezetni saját irodáját is. Így például újrahasznosított papírra nyomtatnak, és abból készülnek a levélpapírok, névjegyek, borítékok is. “A programot egy éve félnapos tréninggel vezettük be. Azóta a dolgozók gondolkodásába is beleivódott a környezet védelme, minden döntés előtt mérlegeljük ezt a szempontot” – mondja Torgyik Adrien marketingkommunikációs menedzser. Például a karácsonyi reklámajándékok kiválasztásánál kerülték a műanyagot és a fémet, helyettük faceruzák, fából készült órák mellett döntöttek.

Környezetbarát iroda – Zöld munkahely 2HULLADÉKGONDOK. Irodaszerekből is tetemes hulladékmennyiség keletkezik, ezért válasszunk inkább újratölthető tollakat, filceket. Ne használjunk szerves oldószert tartalmazó ragasztót és hibajavítót. A nyomtató tintapatronja veszélyes hulladék, gazdaságos és a környezetet is kevésbé terheli, ha ezeket újratöltetjük. Fénymásolót, nyomtatót úgy válasszunk, hogy tudjon kétoldalas nyomtatást készíteni, így a papírt is kíméljük. Ha az irodában nem másolnak sokat, elegendő lehet egy kisebb, egyszerűbb típus. Jó, ha a gépnek van energiatakarékos üzemmódja. A régi típusú fénymásolók ózont bocsátanak ki, azokat külön helyiségben helyezzük el, és nyitott ablaknál másoljunk.

Részesítsük előnyben azokat a gyártókat, amelyek gondoskodnak az elöregedett irodagépek, számítógépek visszavételéről. A PC-k élettartamát meghosszabbítjuk, ha bővíthető, szervizelhető típust választunk, így később kerül a szemétbe. Sok alkalmazott egész nap a számítógép előtt ül, őket óránként tíz perc, nem összevonható szünet illeti meg. Képernyőből válasszunk alacsony sugárzásút.

A belső számítógépes hálózat segítségével papírkímélően elvégezhetőek a javítások olyan anyagok elkészítésénél, amelyen többen dolgoznak. A kerámiákat és burkolóanyagokat gyártó Villeroy & Boch Magyarország Rt. irodájában, a papírmennyiség csökkentésére, a belső levelezésre is a számítógépes hálózatot használják. Szelektíven gyűjtik a keletkező hulladékot. “Így nem nekünk kell foglalkozni a hulladék elszállításával és elhelyezésével, tehát kevesebb a költségünk” – mondja Kerekesné Szikora Magdolna környezeti vezető. Mivel az irodai hulladék főleg papírból áll, legalább ezt érdemes külön gyűjteni; a hazai papírgyárak feldolgozzák, s a cégnek nem kell fizetnie a hulladékszállításért.

PÉLDAMUTATÁS. A szelektív hulladékgyűjtés és a többi környezetvédő intézkedés csak akkor vezethető be, ha a dolgozókat is meg tudjuk győzni azok fontosságáról. Könnyen elfogadják azokat a változtatásokat, amelyek az ő közérzetüket javítják, például a szobanövények elhelyezését. Motiváló erő lehet, ha a dolgozó látja, hogy meghallgatják és komolyan veszik javaslatait a környezet kialakításáról. Ugyanakkor csak abban az esetben lehet számítani együttműködésre, ha a vezetőség is betartja az előírásokat.

Környezetbarát iroda – Zöld munkahely 3Környezetvédelmi szempontból előnyös a távmunkavégzés – hiszen kiesik a közlekedés okozta környezetszennyezés -, ennek bevezetése azonban a munka jellegén és a vezetők nyitottságán is múlik (Figyelő, 2002/15. szám).

A Pécsi Vízmű Rt. először egy embert küldött el a környezetbarát irodáról szóló oktatásra, ám olyan hasznosnak találták a hallottakat, hogy házon belül is szerveztek egy képzést, amire a cég dolgozói mellett az alvállalkozókat is meghívták. A vízmű ugyanis a takarítást, az épületek felújítását, a számítógépek karbantartását és a bútorok beszerzését is kiszervezte, így működése csak akkor lehet környezetbarát, ha alvállalkozói is ennek megfelelően tevékenykednek. Ezért rendszeresen ellenőrzik, betartják-e a szelektív hulladékgyűjtés előírásait, de még azt is, hogy a takarításhoz foszfátmentes mosószert használnak-e. “Mi pedig áttértünk a kétoldalas nyomtatásra és fénymásolásra, ám előbb felmértük, mennyi papír fogy. Az átállás 5 százalékos megtakarítást hozott, ami az iroda többmilliós papírköltségénél nem elhanyagolható” – meséli Csomor Miklósné minőség- és környezetirányítási vezető.

Az irodában olyan apróságokra is érdemes odafigyelni, hogy a kávéautomatába ne tegyünk műanyag poharat, használja mindenki a saját bögréjét. Ha már a kávénál tartunk: egy vállalat a napi energiafogyasztás mérésekor reggel kilenckor kiugró csúcsot tapasztalt – mint kiderült, ekkor egyszerre kapcsolták be mind a négy elektromos kávéfőzőt. Mivel az áramot a maximális napi fogyasztás alapján kellett fizetni, a cégnek lényegesen többe került, mintha félóránként indították volna az egyes gépeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik