Gazdaság

Feszültségvédelem – Adatvesztés ellen

Az áramkimaradás veszélyezteti leginkább a PC-ket és a számítógépes hálózatokat.

Feszültségvédelem – Adatvesztés ellen 1Ha lefagy a billentyűzet, alacsony a hardverteljesítmény, állományok sérülnek, vagy alkatrészek mennek tönkre a számítógépben, a felhasználók sokszor a szoftver- és hardvergyártókat szidják. Pedig sokkal inkább magukat kellene megjelölni a hibák okaként: ha ugyanis nem költenek a feszültségvédelemre, a fent felsoroltak könnyen megtörténhetnek. A Contingency Planning Research felméréséből kiderül, hogy nem a vírusok, nem is a nem megfelelő informatikai biztonság, hanem az áramkimaradás vagy a feszültségingadozás veszélyeztetik leginkább a PC-ket és a számítógépes hálózatokat. A kutatást végző cég adatai szerint az elveszett adatok csaknem feléért felelősek a tápellátás problémái.

Feszültségvédelem – Adatvesztés ellen 2Pedig a megoldás régóta ismert: a rendszerek folyamatos működtetése leginkább akkor lehetséges, ha azok szünetmentes tápegységgel (UPS) vannak összekapcsolva. Az ezekhez tartozó szoftverek automatikusan mentik a használatban lévő adatokat, a bennük lévő akkumulátorok pedig gondoskodnak arról, hogy áramkimaradás esetén is folyamatos maradjon a tápellátás.

A feszültségvédelmi eszközöket gyártó American Power Conversion számításai arra mutatnak rá, hogy ezen eszközök beszerzése esetén olcsón megelőzhető a baj: a gépek leállásából eredő veszteség ugyanis a legtöbb esetben jóval meghaladja a feszültségvédelem költségeit.

Az utóbbi időben azonban mintha mindezt elfelejtették volna az informatikai termékeket használók. A feszültségvédelmet nyújtó termékek piaca ugyan korábban, az első méregdrága PC-k megjelenésekor, a nyolcvanas években alaposan fellendült, mert az értékes készülékeket akkor még óvták a tulajdonosok. Később, ahogyan a számítógépek ára csökkent, a kezdeti lelkesedés visszaesett. A feszültségvédelem most újra napirendre kerülhet: ma ugyanis nem maguk a számítógépek, hanem a bennük tárolt információ értéke óriási. Ráadásul a rendszert üzemeltető felhasználók többségének ma állandó internetkapcsolatra vagy online hálózatra van szüksége, ezt viszont megint csak az egyenletes tápellátás nyújthatja százszázalékosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik