Gazdaság

Tokaji Furmint 1998, Gróf Degenfeld

Tokaj, az egyetlen tényleg világszerte ismert magyar borbrand. Mert a régi dicsőségből nem sok maradt, a magyar bor csak Magyarországon világhírű.#<# Ám Tokaj-Hegyalja, murciország és Európa eme meseszép végvidéke vadul pezseg, az előre menekülés lázában égve építkezik-beruház mindenki, megteremtve imígyen egy szebb jövő kereteit. Ha minden olyan borvidék így fejlődne, mint Tokaj, azt mondhatnánk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán. Ezt persze sose mondjuk, mert amint ezt mondjuk, végünk van, mint a botnak. Tokaji Furmint 1998, Gróf Degenfeld 1A borok is egyre szebbek, hódít az illatos, szőke elegancia az ódivatúbb, édes, barna, tradicionálisabb tokaji ízvilág rovására. Ennek a stílnek egyik bástyája a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet, a gyümölcsös és piacos borok pompás laboratóriuma. A Degenfeld is megy előre, Tarcal határában és Tokaj centrumában a technológiai, kommunikációs és kulináris dimenziókban zajló fejlesztései mára a nagy borvárak (Disznókő, Hétszőlő, Oremus) szintjére emelték. A Degenfeldek valamikor déges-dégen jelentős birtokosok voltak Hegyalján, gráf Degenfeld Emmerich már 1857-ben részt vett a tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület létrehozásában. A leszármazottak, Degenfeld Lindner Mária és Thomas Lindner ismert okokra visszavezethető kisebb kihagyások után 1995-ben alapították a pincészetet, mely hamar felismerhető és saját stílt és nyelvet fejlesztett ki. Ez a főborász Bárdos Sarolta (a szakmában az egyszerűség kedvéért Degenfeld Saciként emlegetett szakember) talentumát is dicséri. Könnyed elegancia, egyensúly és illat, ilyesmik jellemzik a Degenfeld-borokat, amelyek közül ezúttal a ’98-as furmintot ajánljuk a bort figyelők jóindulatába.

A furmint, mely amúgy inkább az értők bora, mert nem egysíkú, hanem fajtajelleges, extrakt-gazdag, kemény és tüzes, szép változatban reprodukálódik az egyszerű, könnyen azonosítható címkéjű palackban. Szép, világos szalmasárga szín zöld reflexekkel, illatban gyümölcs (alma) és mézesség, ízében az erős alkohol, az üdítő, szép savak, az újhordó halvány emléke (hat hó újhordós érlelés, semmi durvaság) és a bor legfőbb jellegzetessége, a gyümölcsösség (alma-barack-tokaj) elegáns összhangban állnak, hosszú utóízében érintésnyi kesernye és megint a gyümölcsösség. A bor önmagát csípős és tejszínes ételekhez ajánlja, de komoly beszélgetések ösztönzőjeként is elképzelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik