Gazdaság

Villányi Merlot 2000, Bock Pince Pansio

Villányban minden a borról szól, a pincék tárt karokkal várják a látogatókat, hétvégéken áll a bál, a népek boldogan vérátömlesztik magukba a sűrű vérvörös borokat, melyeket véráztatta dűlőkből varázsolnak értő kezek.#<# Ez nemcsak egy kevéssé sikerült szójáték: az itt-ott löszleplekkel fedett szubmediterrán mészkőhegyeken már a római időkben borkultúrtáj virágzott, a honfoglaláskor egyebek között a Bor nemzetség birtokolta térséget, mely a török alatt kipusztult, az egyik leghíresebb dűlőt sokatmondóan Jammertalnak hívják. Jöttek a svábok a maguk kreatív borkultúrájával, Villány mostani fellendülése is jórészt az ő leszármazottaik dinamizmusának és szorgalmának köszönhető. Villányi Merlot 2000, Bock Pince Pansio 1Villány ma lépéselőnyben van a többi borvidékhez viszonyítva, melyek potenciáljuk, adottságaik kihasználásának-kikovácsolásának negyedénél-harmadánál tartanak; itt 50 százalék felett lehet a teljesítmény. A villányi borok az elsők között kerültek be a magyar gasztronómiába, az összetartó villányi kemény mag – Gerék, Tiffánék, Polgárék és Bockék – már tizenöt éve elkezdték a rendszerváltást, autonóm módon viselkedve az akkori vacak vörösök piacán meglepően szép boraikkal.

“Ma sokkal csiszoltabb, elegánsabb, finomabb borokat készítek, sokat tanultam az elmúlt tizenöt év alatt és minden évben hozzátanulok valamit” – mondja a szerény és nyitott Bock József, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar borász. Mulatságos módon, neki valóban oszlopokban állnak a különféle borversenyeken – Villánytól Brüsszelig – kaszált oklevelei a panzióban, mert már nincs hova felakasztani-elhelyezni őket. Ahogy Laposa József szakíró úr írja, “a titok abban áll, hogy Bock József színes, közvetlen – ugyanakkor a bor és az emberi minőség iránt szigorúan igényes – egyénisége boraiban megjelenik”.

“Alacsonyan terhelt tőkékről szüretelt egészséges, tiszta ízű, koncentrált borok, a legnagyobb minőségek, ez a cél” – mondja Bock, aki 25 hektárját 40-nél nem szeretné nagyobbra növelni, ez tán még átlátható, kézben tartható birtokméret.

A bort figyelő olvasónak e héten ajánlott merlot testes ital. Az őrült melegek és kevés csapadék jellemezte 2000. évben nagyon magas cukorfokkal szüretelték kicsit túlérett szőlőből ezt a nagyon boros bort, melynek szép rubinszíne van és erős, fajtajelleges-gyümölcsös, alkoholos illata. A magas alkohol (13,5 százalék), a teltség, a bársonyos textúra és a gyümölcsösség az egyik legszebb magyar merlot bort eredményezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik