Gazdaság

Első negyedéves gyorsjelentések – Lassú trendforduló

Végre ismét javult a tőzsdén jegyzett cégek összesített profitja, s van remény arra, hogy a kedvező folyamatok folytatódhatnak.

Megalapozott volt a jelek szerint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elmúlt hónapokban tapasztalt erősödése. Az év első negyedében ugyanis – a forgalom és a BUX emelkedése mellett – a tőzsdén forgó társaságok összesített eredménye, több mint egy év után, ismét javult. A parketten megjelenő 25 A kategóriás társaság az idei első három hónapban 56,9 milliárd forintos eredményt ért el, több mint kétszeresét az előző évi megfelelő értéknek, ám még mindig jóval kevesebbet a két évvel ezelőtti 71 milliárdos csúcsnál.

A felfutás elsősorban a Mol látványos eredményjavulásának köszönhető, e társaság a tavalyi közel 12 milliárdos “bukta” után az idén több mint 10 milliárdos profitot ért el. E teljesítmény ugyan közel 40 százalékkal elmarad a várakozásoktól, mégis impozánsan javította a cégek együttes eredményességét. De általában is elmondható, hogy jól működik a tőzsde “felsőháza”. Az OTP, miként azt már megszokhattuk, ezúttal is szinte óraműpontossággal hozta a várakozásokat, míg a két gyógyszeripari cég – a Richter és az Egis – kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyan, de egyaránt kellemes meglepetéssel szolgált.

Első negyedéves gyorsjelentések – Lassú trendforduló 1PROFITGYÁR. Sikeres időszakot tudhat maga mögött a Matáv, amely – a tavalyi első negyedéves teljesítményére jó 30 százalékot rátéve – 19,9 milliárd forintos profitot ért el, a tőzsdei cégek együttes eredményének a 36 százalékát adva ezzel. A telefontársaság helyzete továbbra is stabil, a cég jó úton halad, hogy teljesítse éves célkitűzését. Az eredmény növelésében nagy szerepet játszottak a pénzügyi tételek: a forint felértékelődésén 3,3 milliárd forintot nyertek, 3,9 milliárd forintra csökkentve ezzel a pénzügyi veszteséget. A bevételek végső alakulását meghatározta a tovább zuhanó nemzetközi forgalom, illetve a hagyományos belföldi forgalom kismértékű csökkenése. A korábbiakkal ellentétben, a Matáv leányvállalata, a Westel már visszafogottabban teljesített. A cég ezzel együtt továbbra is dinamikusan növekszik, igaz, adókedvezményének elvesztése rányomja bélyegét az eredményre. A havi átlagos beszélgetési idő és az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel mértéke is jelentősen csökkent a bázishoz képest. A költségeken a Matáv még mindig faraghat, ugyanis a nemrég megkezdődött liberalizáció még nem kényszerítette rá a céget a nadrágszíj meghúzására. A negyedéves számok egyelőre azt mutatják, hogy a társaság még nem érzi a piacnyitás hátrányait, de ez már nem tarthat soká.

A Mol megítélése még mindig is elsősorban a gázüzletág sorsától függ, amely a rosszul sikerült múlt év után az idei első negyedben kisebb veszteséget termelt, ez év utolsó három hónapjában azonban ismét komoly veszteségeket okozhat, ha az olajárak továbbra is a 30 dollár közelében maradnak. Kedvezően befolyásolta a cég gazdálkodását, hogy a kőolaj-kitermelése 1,3 százalékkal, míg földgázkitermelése 9 százalékkal emelkedett, miközben a kutatási költségek nem nőttek. A nemzeti olajtársaságnak a pofont a frissen konszolidált TVK adta, amely az első negyedévre drámai profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A vegyipari cég eredménye – az árbevétel 31,2 százalékos, 30,4 milliárd forintra történő csökkenés mellett – a tavalyi első negyedévi 3 milliárdról 63 millióra zuhant. Ezt elsősorban az alacsony szinten mozgó termékárak és az azokhoz képest csak kisebb mértékben csökkenő alapanyagárak okozták. A TVK számára komoly tehertételt jelentett az erős forint is, mivel az alapanyagai árát nem forintban határozzák meg. Az elmúlt negyedév kedvező fejleménye viszont, hogy a társaság folytatta a profiltisztítást, és egyre inkább törekszik tevékenységének egyszerűsítésére. A vegyipar másik szereplője, a BorsodChem ezzel szemben gyakorlatilag megismételte tavalyi 2,8 milliárdos eredményét, ráadásul a kedvezőtlen gazdálkodási környezet ellenére javult a jövedelmezősége, köszönhetően a kedvező termékportfóliónak.

Nem okozott különösebb felhördülést a gyógyszeripari páros. Az Egis 2,3 milliárdos eredménye alig haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az üzemi eredmény visszaesett. A cég nettó árbevétele 19 százalékkal növekedett; forgalombővülést elsősorban az Európai Unió tagállamaiban, Amerikában és régiónkban sikerült elérni, míg a FÁK-országokban kialakult növekedési ütem elmaradt a korábban tervezettől. A Richter 10 százalékkal, 6,2 milliárd forintra javította eredményét. E gyógyszercég gazdálkodása elsősorban költségoldalon javult, de kiemelhető a hazai piaci részesedésének – hosszú idő után ismét tapasztalható – növekedése is.

Az OTP 16 százalékkal, 13 milliárd forintra növelte profitját. A bank gazdálkodását a szűkülő kamatmarzs, az üzleti és lakossági hitelállomány ütemes bővülése, a jutalékbevételek növekedése, valamint a leányvállalatok jó szereplése jellemzi. A nem kamatjellegű bevételek ismét meghaladták a teljes árbevétel felét. A bank eredményei alapján a jövőben is a BÉT egyik legstabilabban növekvő társasága maradhat, miközben a menedzsment könnyedén finanszírozhat újabb régióbeli akvizíciókat, ami a további növekedés motorja lehet.

Hasonlóan jó negyedévet tudhat maga mögött a Démász, amelynek 1 milliárdos eredménye jóval meghaladta a bázisadatot. Ezt elsősorban a stabil gazdálkodásnak köszönheti, annak hátterében pedig a javuló költséggazdálkodás húzódik meg. Kedvezően hatott az eredményre a vevői kör átalakulása, valamint a 12 százalékkal csökkenő hálózati veszteség.

Első negyedéves gyorsjelentések – Lassú trendforduló 2VESZTESEK. Kedvezőtlen eredményről számolt be a két Arago-érdekeltség: a Zalakerámia és a tőzsdéről távozó félben lévő Pick. Míg azonban a csempegyártó így is 45 milliós nyereséget tett le az asztalra, addig a korábban szebb napokat látott Pick tőzsdei pályafutása során először produkált negatív üzemi eredményt.

Az Antenna Hungária első negyedéves vesztesége 1,36 milliárd forint lett, melyet elsősorban a pénzügyi ráfizetés okozott. A Vodafone-ban lévő részesedés csaknem 1,3 milliárd forintjába került a műsorszórónak, miközben üzemi eredménye még 585 millió forintos pozitívumot mutat. A kulcskérdés továbbra is az marad, milyen módon kezelik a mobilszolgáltatóban szerzett tulajdonukat. A Danubius idei első negyedéves eredménye mínusz 1,1 milliárd forint, megegyezően 2001 azonos időszakának adatával. A szeptember 11-i események még mindig negatívan hatnak a hazai szállodapiacra. A társaság cseh hoteljei jól teljesítenek, s már 15,6 százalékát adják a csoport összbevételének.

Az árbevétel 6 százalékos csökkenése ellenére számottevően javult a Synergon eredménye. A 24 millió forintos nyereség ugyan nem jelentős, de mindenképpen értékelendő az elmúlt időszak hányattatásai után. Az IT szektor másik tagja, a Graphisoft növekvő árbevétel mellett mínusz 278 ezer eurós nettó eredményt jelentett (miközben költségei csökkentek, üzemi eredménye javult és adó előtti eredménye pozitív lett). A furcsa helyzetet a változó amerikai számviteli szabályozás okozta: az alkalmazkodás 352 ezer eurós egyszeri leírással járt. A gépipart képviselő NABI és Rába profitja egyaránt növekedett, míg a Mezőgép a tavalyi nyereség után ezúttal 21 milliós veszteségbe fordult.

Lassan nincs olyan negyedév, hogy a BÉT spekulánsainak kedvence, a Humet ne szolgálna újabb meglepetéssel. A magát biotech profilúnak tituláló cég tőzsdei szempontból súlytalan, 51 milliós árbevétel mellett közel 95 milliós üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A számok érdekessége, hogy a 42 millió forintos belföldi árbevételt 30 milliós reklámköltség mellett sikerült elérnie.

A BÉT társaságai összességében nem okoztak csalódást befektetőiknek, de azt még nem látni, mikor érik el tavalyelőtti formájukat. A trend azonban láthatóan megfordult, s az év hátralevő részében a folyamatok stabilizálódásával tovább kúszhatnak fölfelé a részvényárfolyamok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik