Gazdaság

Szóbeli elismerések

Épület: Expo 2000 Hannover

– Magyar pavilon

Helyszín: Németország, Hannover, Messe Hannover, Europa Boulevard

Építésztervezők: Vadász György,

Basa Péter, Fernezelyi Gergely

(Vadász és Társai Építőművész Kft.)

Szóbeli elismerések 1A 2000-es hannoveri világkiállításra elkészült Magyar Pavilon képviselte hazánkat a nagyszámú közönséget vonzó rendezvény területén. A nehéznek ígérkező feladatot a tervezők egy egészen különleges formájú és kialakítású épülettel oldották meg. A létesítmény amellett, hogy új audiovizuális megoldásoknak helyet adva és azok segítségével bemutatta Magyarország sokszínűségét és szerepét a régióban, mint építészeti és mérnöki teljesítmény is különlegességnek számított az országokat bemutató pavilonok sorában. A Figyelő Építészeti díj zsűrije ezt a művet kiemelt elismerésben részesítette. A négyzet alakú, 3025 négyzetméteres telken a pavilon teljes mértékben állami finanszírozásból, 767 millió forintért épült meg. Húsz méter magas héjszerű falait 200 tonnányi acélszerkezet tartotta, amelyeket kívülről 3 ezer négyzetméternyi vörösfenyő-deszka takart. Belső terét az esőtől és a napsütéstől feszített kötélszerkezetre szerelt ponyvatető óvta. A pavilon merész, nem hétköznapi formája pontosan illeszkedik egy olyan kiállítás marketingkommunikációs koncepciójához, amelynek nincs más célja, mint hogy a látogatók számára a résztvevő országok különlegességeit, s a sokféleségben rejlő üzleti lehetőségeket mutassa be.

Épület: Porták, fogadóépület, buszmegállók, kerékpártárolók az Audi Hungária Motor Kft. üzemében

Helyszín: Győr, Kardán út 1.

Felelős tervező: Bodrossy Attila

Társtervező: Pintér Péter

Építtető: Audi Hungária Motor Kft.

Szóbeli elismerések 2Magyarországon sokszor a technológiát egyszerűen körülburkoló ipari épületek születnek. A győri Audi-gyárban azonban a részletekre is odafigyeltek, amikor elhatározták, hogy a portákat, a kerékpártárolókat (!) és a gyár előtti buszmegállókat egymáshoz és az üzem főépületéhez alkalmazkodó, egységes elképzelés alapján alakítják ki. Az épületek egyszerűek, elegánsak és jól használhatóak lettek, mindemellett fölösleges pazarlás nélkül készültek el. Illeszkednek a cég központilag megfogalmazott arculatához, és a helyi igényeknek is megfelelnek.

Épület: Richter terem megvalósítása – volt Rába mozi átalakítása

Helyszín: Győr, Aradi Vértanúk útja 16.

Felelős tervező: Basa Péter és Fernezelyi Gergely (Vadász és Társai Építőművész Kft.)

Építtető: Győr Önkormányzata

Szóbeli elismerések 3Többfunkciós, ezáltal jól kihasználható kulturális létesítmény jött létre a Richter terem megépülésével. Az ennek helyt adó volt Rába mozi Győr belvárosának jellegzetes épülete, amely a város jóvoltából új, nemes funkciót kapott: legnagyobb helyiségét többcélú hangversenyteremmé alakították át. A terem jelenleg elsősorban a győri Filharmonikusok Zenekarának otthonául szolgál, próbákra és hangversenyek, de konferenciák megrendezésére is alkalmas, a beépített színpadtechnikai berendezések révén egyszerű színpadi darabok előadására és filmek vetítésére is ideális helyszín. Átalakították a színpadi és a nézőtéri világítást, tolmácsfülkéket képeztek ki és mobil tolmácsberendezés, valamint audio- és videofelvételek készítésére alkalmas berendezések beépítésével bővítették tovább a terem lehetőségeit. Az épületet kívülről is felújították, de megőrizték eddigi, modern stílusát.

Épület: Sagawa Ladies Clinic

Helyszín: Kanazawa, Japán

Vezető tervező: Pálffy György

Megbízó: Tetsuo Sagawa

Szóbeli elismerések 4A Sagawa Nőgyógyászati Klinika a japán Kanazawa kertvárosának központjában épült meg. Az átriumos épület tökéletesen eleget tesz a modern egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeknek, s a japán tradíciókat sem hagyja figyelmen kívül: tágas, világos, visszafogottan elegáns. A 16 betegszobás klinika minden helyisége tolókocsival is kényelmesen megközelíthető, különlegessége a négy tatami-szülőszoba, mely igen népszerűnek bizonyult. A klinika kétszintesnél nem magasabb, családi házas környezetben áll. Az épület a külvilág felé zártabb képet mutat, a szobákat a belső udvar felé nyitották meg. Nincs egyetlen fölösleges elem sem, ami megzavarná a formák és arányok kiegyensúlyozott, tökéletesen komponált játékát. Mindez szigorúan a klinika céljait és működését szolgálja.

Épület: Széchenyi Gyógyfürdő

Helyszín: Budapest, XIV. kerület, Állatkerti körút 11.

Felelős tervező: Rákos Péter, Beke Csilla, Mikolcsó László

Építtető: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt.

Szóbeli elismerések 5Budapest világszerte híres gyógyvizeiről – fürdőink között is különleges érdeklődésnek örvend a Széchenyi. Mostanában azonban nemcsak gyógyulni vágyók és kíváncsi külföldiek látogatják, a századelő polgári szokásait nosztalgikus játékkal felelevenítő fiatalok is jól érzik itt magukat. Tavaly rendbe hozták a több mint 70 éves neobarokk épületet, rekonstruálták az eredeti díszítőelemeket. A medencék körüli szabad téren régi helyükre kerültek vissza a szoborcsoportok, és a környezetbe harmonikusan illeszkedő új elemekkel, díszkutakkal és öntöttvas kerti bútorokkal lett gazdagabb a strand. Korszerűsítették a belső tereket, a beléptető rendszert. A szolgáltatás minősége ugrásszerűen javult a medencék átépítésével – feszített víztükör, illetve élménymedence kialakításával – és a régi tükörképeként épült új szauna, illetve a mellettük kialakított merülőmedencék létrehozásával. A tervezők mindvégig szem előtt tartották, hogy a legmodernebb technológiák beépítése mellett az épület műemléki értékei is megfelelő hangsúlyt kapjanak. Ennek köszönhetően a jegyáremelés ellenére is növekedett a látogatószám.

Épület: Mátyás templom altemploma

Helyszín: Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 2.

Felelős tervező: Dragonits Márta

Építtető: Budavári Nagyboldogasszony Plébánia

Szóbeli elismerések 6Eelgyorsult életünkben öröm megpihenni egy-egy méltóságot sugárzó templom intimebb kápolnájában. A budai Mátyás templom alatt felújított altemplom ilyen élményt nyújt majd a betérőknek. Az 1870-es években Schulek Frigyes tervei alapján kialakított helyiség kriptaként, majd múzeumként is funkcionált, később hosszú ideig üresen állt. A felújítást követően azonban meghitt imakápolna vált az elhanyagolt teremből. A kápolnát kis létszámú gyülekezet számára alakították ki. A békét sugárzó atmoszférában nagy szerepe van az igényesen kidolgozott megvilágításnak. A káprázatmentes fények ünnepélyes díszkivilágítást is nyújthatnak, de nem tolakodóak a megnyugvásra vágyó hívők számára sem. A felújítás természetesen változásokat is magával hozott: átalakították az oltárt, a régiek mintájára új berendezési tárgyakat terveztek. Eközben kellett megőrizni az ódon hangulatot, a hagyományokat. Az igazán nehéz feladat: a két véglet, a régi és az új közti helyes arány megtalálása, ez talán a legnagyobb érdeme a felújított altemplomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik