Gazdaság

Jegypiaci erőkoncentráció – Egybekelt jegyesek

Bankkártyás fizetést és online értékesítést vezetett be a Ticket Express és a Music Mix egyesülésével létrejött új jegyiroda.

Nem ritka, hogy egy elfoglalt üzletember csak egy-két nappal korábban figyel fel egy vonzó koncertre, rendezvényre. Ilyenkor irigykedve gondol bécsi üzlettársára, aki legutóbb is az interneten át rendelt jegyet, megadta bankszámlaszámát, a jegyiroda pedig letette az esemény helyszínén a belépőket. A budapesti menedzser titkárnőjének azonban ma még akár egy délelőttjét is elveheti, hogy jegyet szerezzen főnöke kiszemelt koncertjére. Jelenleg ugyanis az eseményeknek otthont adó létesítmények még mindig a hagyományos módszerekkel terítik a jegyeket – igaz, a jegyirodák már előbbre járnak e téren.

Jegypiaci erőkoncentráció – Egybekelt jegyesek 1DUPLÁZTAK. Már nálunk is lehetőség van arra, hogy egy elfoglalt ember az interneten vagy a call center segítségével rendeljen jegyet, s a bankszámlaszám alapján a pénzintézet lehívja a fizetendő öszszeget, azután a jegyiroda némi pluszköltség fejében postázza a belépőket. Az utóbbira azért van szükség, mert a jegypénztárak még nem képesek arra, hogy a megrendelt jegyeket a helyszínre érkezőknek kiadják. “A tervek között futárszolgálat felállítása is szerepel, aki pedig külföldi rendezvényre szeretne eljutni, besétál az irodába, forintban kifizeti a belépő árát, s kiprintelik neki a jegyet” – ígéri Brády Márton, a jegyelővételi piacon meghatározó szereplővé előlépett, újonnan létrejött cég, a Ticket Express Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A vállalkozás április elsején a duplájára duzzadt, miután nevét megtartva egyesült a fővárosi jegyértékesítésben szintén nagy szereplőnek számító Music Mix International Kft.-vel. Ennek következtében a két társaság eddigi négy, illetve három értékesítési irodája is összegződött. Saját bevallása szerint mindkét cég 100-150 ezer darab jegyet értékesített tavaly, forgalmuk pedig 500-500 millió forintot tett ki.

“Programszervezőként nekünk is jó, hogy erősebb terjesztőhálózat jött létre, amely sokkal több embert ér el, mert ez alkalmasabb arra, hogy a szűkebb rétegeket érdeklő vagy drágább rendezvények jegyeit is eladja” – mondja Zentai György, a Dream Beauty Produkciós Iroda igazgatója. “A megnőtt társaságnak nagyobb a rálátása a piacon lévő programajánlatokra is, a jegyirodáktól így értékes információkat szerezhetünk be a várható eseményekről, hiszen rendezvényeink időzítésénél alapvető szempont, hogy elkerüljük a túlkínálatot” – teszi hozzá.

Jegypiaci trendek• Az elővételben eladott jegyek száma évente összesen 400-500 ezer darabra tehető Magyarországon

• A jutalék mértéke átlagosan a jegyek árának 6 százaléka

• A komolyzene részaránya az összes forgalmazott jegymennyiségben 10 százalékos, itt a jutalék mértéke átlagosan 10 százalékot tesz ki

• Magyarországon csak elvétve vásárolnak bankkártyával jegyeket, míg Ausztriában már a jegyek 70 százalékát ily módon értékesítik

• Európában bevett szokás a “last minute” jegyeladás a színházi darabok esetében; az új cég ezt Magyarországon is szeretné meghonosítani

Forrás: Ticket Express Hungary

OSZTRÁK MINTÁRA. Az összeolvadt cég alaptőkéje 5 millió forint, 51százalékos tulajdonosa az Austria Ticket (Österreich Ticket), ez utóbbi részvényeinek 75 százalékát pedig a német CTS Eventim AG, Európa legnagyobb jegyértékesítője jegyzi. Az osztrák vállalkozás azonban nem az “utcáról érkezett”, hiszen már az egyesülés előtt is a Ticket Express fő birtokosa volt. Az új formáció maradék tulajdonrészén három magyar állampolgár – Brády Márton, Baksai Péter és a beolvadt Music Mix 100 százalékos tulajdonosa, Sugár László – osztozik.

A Ticket Express Hungary áprilistól december végéig a két cég tavalyi együttes egymilliárd forintos árbevételének elérését tervezi, jövőre viszont ennek másfélszeresét kívánja produkálni. Még ebben az esztendőben tőkeemelés szükséges, mert 60 millió forintnyi fejlesztést terveznek, amelyből főként az informatikai infrastruktúrát javítják. Ezért az idén nem valószínűsítenek nyereséget.

Irodahálózatuk jelenleg még csak Budapesten működik, ám az elképzelések szerint vidéken is megkezdik a terjeszkedést, s a külföldre történő jegyeladást is tervbe vették. Fordított irányban már működik ez a kapcsolat. Brády Márton arról számolt be, hogy megállapodást kötöttek egy osztrák céggel, aminek köszönhetően kizárólagos jogon forgalmaznak jegyeket Magyarországon ausztriai osztrák rendezvényekre, például a U2 együttes ottani augusztusi koncertjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik