Gazdaság

Heti portfolio – Új lendület?

Heti portfolio – Új lendület? 1 A legutóbb publikált makroadatok szerint az amerikai gazdaság helyzete korántsem olyan rossz, mint azt korábban gondolták. A tengerentúli GDP negyedik negyedévben mért 1,4 százalékos növekedése azt jelzi, hogy recesszióról már szó sincs. Szintén lényegesen kedvezőbb lett a vártnál a februári beszerzési index értéke. Az adatok annál is inkább bizakodásra adhatnak okot, mivel értékük alapján expanziós időszak várható. A februárban publikált árindexek azt is megerősítették, hogy az Egyesült Államokban nincs inflációs veszély.

Heti portfolio – Új lendület? 2Az elkövetkezendő hónapok fellendülésének mértékét lényegesen befolyásolhatja a fogyasztók bizalmának visszanyerése, tekintettel arra, hogy az egyéni fogyasztás adja az amerikai GDP több mint 60 százalékát. A fentiek tükrében Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője emelkedésre számít az amerikai részvénypiacokon, amit természetesen a vállalati eredmények alakulása is befolyásol majd. Optimista várakozását tükrözi a Nasdaq 100 index 25 százalékos portfólióbeli súlya.

A hazai részvények közül az OTP-t elsősorban kiegyensúlyozott, jó teljesítménye miatt választotta a kosárba; a részvényfelaprózódás szintén hozzájárulhat a kurzus további emelkedéséhez. A Richtert szintén stabil számai miatt érdemes bevenni a csomagba, a Mol pedig a gázüzletág kedvező feltételek melletti eladása esetén kecsegtethet emelkedéssel.

A szakértő a Matávot most azért látja ígéretesnek, mert a hiányos szabályozási környezet, a cég piaci dominanciája és lobbiereje, valamint az alternatív szolgáltatók pénzügyi nehézségei következtében leghamarabb 2003-ra várható erősebb verseny a vezetékes távközlési piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik