Gazdaság

Fiktív számlák gyanúja a Humetnél – Egészséges pezsgés?

Házkutatást tartott az adóhatóság a tőzsdén jegyzett Humet Rt.-nél. Ezt a cég elismerte, azt viszont cáfolta, hogy fiktív számlákat találtak volna az adónyomozók.

Több kisrészvényes aggodalmát fejezte ki az internetes fórumok oldalain; egyikük már 3-5 forintos részvényárfolyamot is előre vetített, amikor a napilapokban megjelent a Humet Rt. legfrissebb ügye. A cégnél állítólag fiktív számlákat foglalt le az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A spekuláns kissé cinikus jóslata ugyan egyelőre nem teljesült be, de a cég papírjának kurzusa 76-ról 56 forintra zuhant.

Fiktív számlák gyanúja a Humetnél – Egészséges pezsgés? 1SZÁMLAGYÁR? A Humet tőzsdén jegyzett társaság, és az elmúlt évek során nem egyszer került a támadások kereszttüzébe, hol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), hol a tulajdonosok, hol a közvélemény által (Figyelő, 2001/40. szám). A múlt hét közepén a vecsési számlagyár néven elhíresült ügy kapcsán hozták hírbe a céget. Állítólag az APEH egy házkutatás során a Humet Rt. székhelyén 400 millió forint értékű fiktív számlát foglalt le. Civin János, a cég elnöke aznap este még a nyomozás tényét is tagadta, ám másnapra – miután a részvényeik kereskedését felfüggesztette a tőzsde – a Humet igazgatósága közleményben elismerte a decemberben lefolytatott házkutatás tényét, ám cáfolta, hogy a társaságnál fiktív számlákat találtak volna. Burillák Attila, az APEH szóvivője 400 milliós fiktív számla feltárásáról nyilatkozott, ő viszont nem volt hajlandó megnevezni az érintett céget. Ennek ellenére a piac tényként kezeli a történteket, és egyértelműnek látják, hogy a “nyomok a Humethez vezetnek”. Az esetet súlyosbítja, hogy Gál László, a cég gazdasági igazgatója december óta előzetes letartóztatásban van, ám Burillák Attila a Figyelőnek elmondta: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja azt, hogy Gált ezzel az üggyel kapcsolatban tartóztatták le. Farkas Robin, a Humet szóvivője nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Gál László még mindig gazdasági igazgató-e a cégnél, viszont azt elmondta, hogy a gazdasági ügyeket jelenleg Civin János intézi. Gál egyébként már tavaly december 5-én lemondott igazgatósági tagságáról; mindez az elmúlt hetek eseményei alapján feltehetően összefüggésben volt az azóta napvilágra került fejleményekkel.

Hivatalos álláspont”Az APEH Bűnügyi Igazgatósága az elmúlt év végén a Humet Rt. székhelyén házkutatást tartott. Sem a lefoglalt, sem a társaságnál maradt iratok között fiktív számlák nincsenek” – írja a Humet igazgatósága. A közlemény szerint egyéb információt nem áll módjukban közölni, így a feltett kérdésekre sem kívánnak válaszolni.

A Humet Rt. életében mostanság nem ez az egyetlen bonyodalom. A PSZÁF vizsgálatot folytat annak kapcsán, hogy jogszerűen adott-e el az elmúlt hetekben Humet-részvényeket a Civin János érdekeltségi körébe tartozó Senergie Rt., ugyanis a szóban forgó társaság vezérigazgatója egyben a Humet igazgatósági tagja is. (A törvény tiltja, hogy a kibocsátónál vezető állású személy a tárgyévi mérleg fordulónapjától az éves beszámoló közzétételéig kereskedjen a kibocsátó papírjaival.) Érdekes kérdéseket vet fel a Humet 2001-es gyorsjelentése is; ebben beszámolnak az Universum Box Promotionnal kötött szerződésről, amely Kovács István profi bokszoló reklámszerződését érinti. A beszámoló szerint a Humet Rt.-nek 2001-ben 10,88 millió forintba került, hogy Kokó a Humet reklámembere volt, és meccsein nadrágján is viselte a cég nevét. A Figyelő megkeresésére Dámosi Zsolt, Kokó menedzsere elmondta, hogy a szóban forgó szerződés üzleti titoknak minősül. Meglepetéssel vette tudomásul, hogy a Humet közzétette a szerződés értékét, tragédiának azonban nem tartja, s nem tervezi, hogy bármilyen lépést kellene tennie ezzel kapcsolatban.

SÚLYOS VESZTESÉG. A társaság február 14-én közzétett gyorsjelentése amúgy komoly veszteségről ad számot. A Humet tavaly 101 millió forintos árbevételt ért el, adózott eredménye pedig mínusz 136 millió forint lett, mégpedig úgy, hogy 72 millió forintnyi veszteség az utolsó hónapokban keletkezett. Ez alaposan elmarad a 2000 végén közzétett üzleti tervtől, hiszen akkor még 391 milliós árbevételt és 85 millió forintos nyereséget prognosztizáltak. A cég szerint az amerikai terrortámadás nagyon negatívan érintette a gazdálkodásukat.

A bűncselekmény – egyelőre meg nem erősített – gyanúja talán a legrosszabbkor érte a céget (ha csak nem úgy nézzük, hogy akár a negatív hír is lehet jótékony hatással egy vállalkozás üzletmenetére). A Humet alig pár hete kezdett történetének eddigi legnagyobb, mintegy 300 millió forintos költségű reklámkampányába, amellyel új pezsgőtablettájukat próbálják népszerűsíteni. Ekkora összeg a cég méretéhez képest óriásinak számít, elköltése nem kevés kockázattal jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik