Gazdaság

Heti portfólió – Alulértékelve

Heti portfólió – Alulértékelve 1Kedvező éve lehet a régió tőkepiacának az idei, így indokolt egy viszonylag koc-kázatosabb, azaz magas részvényaránnyal rendelkező portfólió kialakítása az év hátralévő részére – véli Bereczki Zoltán.

A Raiffeisen Alapkezelő munkatársa szerint a magyar – és általában a kelet-európai – részvénypiac jelenleg két előnnyel rendelkezik a fejlett tőzsdékhez képest: egyrészt a gyorsabb növekedés lassuló inflációs környezetben megy végbe, másrészt a részvénypiac jelenlegi értékeltsége számottevően alatta van az amerikai vagy nyugat-európai értékelési szinteknek. A részvénypozíció növelését azon érvelés alapján javasolja Bereczki, hogy néhány év távlatában elegendő egyetlen kiemelkedő év ahhoz, hogy megérje részvényt tartani.

Heti portfólió – Alulértékelve 2Bár az EU-csatlakozással remélt részvénypiaci felértékelődés már régóta hangoztatott “sztori”, egy jóval kedvezőbb nemzetközi tőzsdei hangulatban ez nagy valószínűséggel meg is fog történni. A fejlett tőzsdéken elfogadott értékelés szerint 6 százalékos pénzpiaci hozamszint mellett a részvénytőzsde elfogadott P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) mutatója 17 körüli, ami a javuló vállalati eredmények mellett meglehetős potenciált rejt magában a budapesti tőzsdén.

Az állampapírpiacon az év első heteiben már végbement egy komolyabb áremelkedés, így a szakértő a portfólió likvid részébe inkább pénzpiaci alap vételét javasolja a következő fél évre, mivel ezen alapok esetében még lehet úgynevezett értékelési tartalék, vagyis az elmúlt hetek hozamcsökkenése még nem feltétlenül épült be teljesen az alapok nettó eszközértékébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik