Gazdaság

Szélerőmű a szigeten – Lapátra tett energia

Európa legnagyobb szélerőmű-parkja épülhet fel Skóciában, ha a brit kormány és a befektetők megegyeznek a beruházás feltételeiről. #<#Az Amec és a British Energy nevű vállalatok közös projektjükben 600 millió fontot szánnak a környezetbarát, együttesen 600 megawatt teljesítményt nyújtó erőművek telepítésére. Szélerőmű a szigeten – Lapátra tett energia 1A British Energy az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-szolgáltatója, a szigetországi igények 22 százalékát az általa működtetett erőművek termelik – Skóciában például 8 atomerőművet üzemeltet. Partnere, az Amec pedig a szélerőművek terén rendelkezik tapasztalatokkal.

A szél erejének meglovagolására kiszemelt helyszín a Hebridák szigetcsoport egyik tagja, a Lewis-sziget, ez a felmérések szerint olyan szeles, hogy itt a szélturbinák gazdaságosan működtethetők. A brit energiaügyi minisztérium már korábban megállapította, hogy az Egyesült Királyság teljes energiaszükségletének mintegy 1 százalékát lehetne innen fedezni a széllapátokkal. Ez ugyan meglehetősen csekély mennyiségnek tűnik, ám az ilyen szempontból kitűnő adottságokkal rendelkező többi északi szigettel együtt az ország energiaigényének jelentős részét előállíthatnák a szélerőművek.

A kormány jelenleg olyan megvalósíthatósági tanulmányon dolgozik, amely a szélfútta szigeteken megtermelt energia szállításának lehetőségét vizsgálja. Ezt a szakértők jelenleg a tengerfenékre fektetett kábellel képzelik el. Az energiaügyi minisztérium célul tűzte ki, hogy 2010-ig a teljes brit energiaszükséglet 10 százalékát állítsák elő megújuló energiahordozókból – így a szélből is. Mindez a megújuló energiahordozók 10 milliárd font sterlinges piacának kialakulását eredményezi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik