Gazdaság

Heti portfólió – Újévi optimizmus

Heti portfólió – Újévi optimizmus 1 A tőkepiacok világszerte megnyugodni látszanak, a legfontosabbnak számító gazdaság, az amerikai is elkerülni látszik a sokat emlegetett mély recessziót.

Itthon a közelmúltban a gazdasági mutatók további javulása volt megfigyelhető. A magyar piac, s elsősorban a pesti tőzsde iránt megnőtt az érdeklődés az utóbbi hónapokban. A tendencia kedvező makrogazdasági folyamatok esetén folytatódhat az új év elején, így Almás Attila, a Microbroker elemzőjének portfóliójában eltolódott az arány a részvények javára.

Állampapírokból az elemző szerint a hosszú távra szólókat érdemes előnyben részesíteni: a továbbra is kedvezően alakuló infláció miatt ezek tekintélyes árfolyamnyereséget fialhatnak. Tisztes hozammal kecsegtet a szintén inkább hosszú távú befektetésnek minősülő ingatlanbefektetési jegy.

Heti portfólió – Újévi optimizmus 2A részvényekből érdemes nagyobb mennyiségű Molt tartani a portfólióban, mert az alacsonyabb olajárak, a várható akvizíciós és értékesítési fejlemények következtében valószínűleg kedvezőbbre fordul a cég eredményessége. A tőzsdén tanácsos még több figyelmet szentelni az utóbbi időben méltánytalanul elhanyagolt Richternek, a jó osztalékhozamú és komoly eredményekre számító Démásznak, a lassan magára találó Pannonplastnak, továbbá a spekulatívabb papírnak minősülő, de újabban sok megrendelést nyerő Synergonnak. Jó hozamot ígérnek a Pillér befektetési jegyek is, bár illikvid voltuk miatt nem könnyű nagyobb tételhez hozzájutni.

A külföldi papírok közül az erőteljes növekedési potenciállal rendelkező észt autóipari céget, a Normát, továbbá a legátláthatóbb működésű orosz olajipari óriást, a Jukoszt lehet kifizetődő bevenni a portfólióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik