Gazdaság

Laptopok – Hordozható útitársak

A laptopok olcsóbbak és erősebbek, mint valaha. Népszerűségük érthetően egyre növekszik.

Szeptember 11-e óta a tipikus vállalatvezetőt nem szokás repülőgépen ülve, ölében laptopjával vagy notebookjával ábrázolni. De az emberek nem is zárkóznak be otthonukba vagy irodájukba, s miközben az asztali számítógépes ágazat növekedése szinte a nullára lassult, a menedzserektől a költségtudatos egyetemistákig továbbra is rengetegen keresik a hordozható gépeket. Az IDC piackutató cég kimutatása szerint újabban az összes vezető PC-gyártó csökkenti árait a nyereségráta rovására, úgyhogy tulajdonképpen most érdemes igazán ilyen masinát venni.

Laptopok – Hordozható útitársak 1Mindenki megtalálhatja az igényeinek és anyagi lehetőségeinek megfelelő modellt. Egy 128 megabyte RAM-mal, kellően gyors Intel- vagy AMD-processzorral és 10 gigabyte-os winchesterrel ellátott notebookhoz az Egyesült Államokban ma már akár 1000 dollárért is hozzá lehet jutni. Persze, aki hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, az vehet olyan csúcskategóriás laptopot, amelynek teljesítménye – az 1 gigahertznél gyorsabb processzornak, a 256 megás RAM-nak és a 30 gigás merevlemeznek köszönhetően – vetekszik az asztali számítógépekével.

Laptopok – Hordozható útitársak 2A legalább 256 mega RAM-mal rendelkező gépek többségét rövidesen már előre installált Windows XP operációs rendszerrel fogják árulni. Az Intel és az AMD az elmúlt egy évben energiatakarékos processzorokat hozott forgalomba, amelyek magasabb akkumulátor-üzemidőt biztosítanak. Jelenleg már a leggyengébb akku is több mint két óráig kitart, bizonyos gépek pedig az extra tápegység segítségével öt óránál is tovább használhatók hálózat nélkül. Jó hír az is, hogy csökken az árkülönbség a hordozható és az asztali számítógépek között. El nem tűnik persze, hiszen a mobilitásnak meg kell fizetni az árát. Mindazonáltal két éve egy átlagos notebook az IDC szerint 900 dollárral volt drágább az asztali PC-nél, ma viszont csak 600 dollár a differencia.

A LEGJOBB HORDOZHATÓ SZÁMÍTÓGÉPEK JELLEMZŐI

DELL LATITUDE C810. Minden nagy benne – a processzorkapacitás, a képernyő, a winchester. Ehhez jön még a beépített mobil modem, ami így együtt káprázatos teljesítményt nyújt.

HP OMNIBOOK 6100. A kategória legkönnyebb darabja, impozáns kapacitással, ugyanakkor a legdrágább is. Annak való, aki hajlandó többet fizetni, hogy a laptop ne húzza le a karját.

GATEWAY SOLO 9550. Nehéz masina, de ezért kárpótolhat a hatalmas, 15,7 colos képernyő és a jókora winchester. A processzorkapacitást nézve az ár is mérsékeltnek mondható.

COMPAQ EVO N600C. Könnyű és nagy teljesítményű gép, az akku 4 óránál tovább is kitart. Ideális társ az utazó üzletembernek, aki nem éri be gyengébb teljesítménnyel.

DELL LATITUDE C610. Megéri az árát, már csak azért is, mert kategóriájában a legjobb grafikai funkciókkal rendelkezik. Az integrált mobil modemmel útközben is mindig van kapcsolat.

WINBOOK X1. Nem szakad le tőle az ember keze, és aki ezt választja, igazi értéket kap a pénzéért, kiemelkedően nagy memóriával és kombinált DVD/CD-ROM meghajtóval.

IBM THINKPAD X22. Valamivel nehezebb társainál, viszont hozzájuk képest a legtöbb programot akár 20 százalékkal gyorsabban futtatja. Akkujának üzemideje közel 4 óra, és kategóriáján belül a legjobb a grafikai alkalmazásokhoz.

HP OMNIBOOK 500. Bárhol jó dolgozni vele, még otthon is. A billentyűzet kicsit szűk, úgyhogy a vastag ujjúaknak válasszanak mást.

COMPAQ EVO N400C. Rendkívül sokoldalú gép, teljes klaviatúrával, amelytől az ember nem kap ínhüvelygyulladást. Egyetlen hátránya az, hogy az akku 2,5 óra után lemerül.

GATEWAY SOLO 3450. Könnyebb, mint a többi gép, ráadásul jóval olcsóbb is.

SONY VAIO SR33. A teljesítmény tekintetében kompromisszumos választás, viszont olcsó és könnyű. A MemorySticks csatlakozók révén gyorsan le lehet tölteni Sony digitális fényképezőgépekkel készített képeket a számítógépre.

APPLE IBOOK. Az Apple olyan gépet dob piacra, amely árban és teljesítményben felveszi a versenyt a windowsos masinákkal. Az ötletes formatervezés igazi nyerővé teszi az iBook-ot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik