Gazdaság

Heti portfólió – Vonzó távközlés

Szeptember második felében a nemzetközi tőkepiacokra visszatért az optimizmus.#<# A befektetők újra felfedezték a néhány hónapja még "fekete bárányként" kezelt távközlési és technológiai papírokat - mondja Bónis Miklós, az IE-New York Broker Rt. elemzője. A nemzetközi piacokat leginkább befolyásoló amerikai gazdasági fellendülésre azonban a jövő év első feléig még nem lehet számítani - teszi hozzá Bónis. Ennek megfelelően az IE-New York Broker szakértője a konzervatív befektetési politika híve, a javasolt portfólióban az állampapírok 60 százalékos súlyt képviselnek. Heti portfólió – Vonzó távközlés 1Az összeállítás legkockázatosabb eleme a NABI, amely a gyenge harmadik negyedéves gyorsjelentést és a tőzsdei kivezetést kilátásba helyező nyilatkozatokat követően veszített értékéből – úgy tűnik, e két tényezőt túldimenzionálták a befektetők. Külföldön a távközlési részvények – a recessziós környezet miatt – a ciklikus ágazatokkal szemben ismét felértékelődtek, lévén stabilabb ágazatokat képviselnek. A viszonylag kedvező harmadik negyedéves gyorsjelentést publikáló Matáv esetében a távközlési piac liberalizálása jelenti a kockázatot. Mivel azonban a nemzetközi telekommunikációs szektor megítélésének javulása várhatóan hosszabb távon érvényes tendencia marad, az elemző a Vodafone részvényeit is beemelte is a portfólióba.

Heti portfólió – Vonzó távközlés 2Az olajipari részvénnyel kapcsolatos optimizmust az olajárak jelenlegi alakulása és a gázüzletág eladásának lehetősége indokolja.

Az állampapír-piacon az egyetlen veszély a folyó fizetési mérleg romlása lehet, ami magával ránthatja a forint árfolyamát. Ez átmenetileg bizonytalanságot okozhat a hosszabb lejáratú kötvények töretlen hozamcsökkenésében, ezért az ajánlott kötvényportfolióba a 2006/E kötvények mellé az 1 éves lejáratú diszkontkincstárjegy is bekerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik