Gazdaság

Aranyszarvas

Tabán. Buda egyik legősibb településhelye, mert a jelek szerint itt mindig éltek emberek, nyilván fekvése meg az elszűkülő, révátkelőt kínáló Duna miatt.#<# Hévizeiről - Rudasfürdő, Rácfürdő - az első ismert feljegyzés a XV. századból egy burgundiai fejedelmi tanácsostól származik, de nyilván már a hedonista rómaiak előtt sem volt titok, mert ahol a meleg vizet rejtett a föld, ők elő is csalták, hogy podagrás ízületeiket áztassák. Aranyszarvas 1Én kora gyerekkoromból még emlékszem (akkoriban a Vár tövében laktunk) a régi, zsúfolt, festői, de elég nyomorúságos házikókkal megrakott Tabánra, meg arra is, amikor a harmincas években lerombolták és megszületett a mai Tabán véleményem szerint nagyon szerencsésen kialakított együttese: domboldal, Rácfürdő, templomtér, Semmelweis-ház, a régi Szarvas Fogadó líraian ívelő épülete. Benne ma is az Aranyszarvas Étteremmel.

Mennyit vacsoráztunk itt régi jóbarátainkkal, a Vas István-Szántó Piroska házaspárral. Hatalmas beszélgetések, hatalmas röhögések és hatalmas evészetek színhelye volt ez. Vas Pistáék ott laktak egy ugrásra, Dunára tekintő varázslatos lakásukban. Sok vers és festmény őrzi ezt a látványt. Ahogy az első emelet óriásablakaiban ott hömpölygött a Duna, szinte bejött a lakásba, nyugodtan és méltóságteljesen, színét váltogatva, mint Egry képein a Balaton. Naponta meg kell küzdenem azzal, hogy már nincsenek, nem lehet felugrani jó tanácsért, röhögésért, iróniáért. Jó, hogy legalább a szépen gondozott emléklakás működik, képekkel megrakva, Vas írósarkát eredeti állapotban őrizve, mintha éppen csak felállt volna, hogy töltsön magának egy pohár vörösbort. Hátha?

E nosztalgiák terhével megrakva, sok év után újra benéztem a Szarvas tér vadvendéglőjébe. Ki van glancolva, elvesztette az ódonságát, de hát haladni kell a korral. Halak és egyebek mellett külön tételekbe sorolva a szarvas, őz, vaddisznó, vadszárnyas, vadnyúl kínálat. Van miben dúskálni. A savanykás szarvasleves méltó a régmúlt időkhöz, csak éppen langyos, és a langyos leves nem leves. A vadas szarvas és az ő zsemlegombóca korrekt, de az egyik szelet rághatatlannak bizonyult (kutyáink örültek itthon).

Elismerést érdemel a sűrűn előforduló boróka az ételekben (felvidéki elfogultságaim). Mint például a borókás őz nyárson. Megkóstoltuk a harcsagulyást is tabáni kapros túróscsuszával: pompás kompozíció, de a csusza megint majdnem hideg. (Ellentétben a fehér borral! Melyből egyébként pohárnyit nem adnak, ez pedig hiba.) A tokajiban párolt körte áfonyával csábítóan hangzott, csak éppen a körtét elfelejtették megpárolni, ropogott és nem járta át a tokaji. Végül úgy léptünk ki innét, hogy Vasék nélkül az Aranyszarvas fabatkát sem ér. Feltámasztani őket nem lehet. Viszont gondosabban prezentálni lehetne, amihez szinte csak ennyi hiányzik, hogy jó legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik