Gazdaság

AES-Tisza Erőmű Kft. – Nincs titok

Az AES-Tisza Erőmű Kft.-nél minden alkalmazottat üzletembernek tekintenek, s a tulajdonosi szemléletet részvényopciók juttatásával is erősítik.

Átlátszó üvegből készültek az ajtók az AES Tisza II Hőerőműben: az összes iroda- és közösségi helyiség ajtajának csak egy keskeny keretrésze van fából, s ez alól az első számú vezető szobája sem kivétel. A folyosón elhaladó kollégák láthatják, hogy az igazgató éppen mivel foglalkozik, s bárki nyugodtan beléphet hozzá, ha úgy tűnik, nem zavarja meg a munkában. “A privatizáció előtt vezetőként is csak a titkárnővel való egyeztetéssel, napok múltán léphettem be a vezérigazgató párnázott ajtajú szobájába, sürgős esetben a folyosón igyekeztem elkapni” – érzékelteti a változásokat Koncz Imre területvezető.

AES-Tisza Erőmű Kft. – Nincs titok 1LAPOS SZERVEZET. A korábbi 11 helyett ma már csupán 3-4 szintű irányítás létezik a cégnél, ami jóval könnyebbé, torzításmentesebbé teszi az információáramlást. Erre rendkívül nagy hangsúlyt helyeznek, a munkatársakat nemcsak a havi rendszerességgel megtartott információs értekezleteken tájékoztatják a társasággal kapcsolatos eseményekről, hanem e-mailen is – a műhelyekben is vannak számítógépek -, s a tervek szerint hamarosan mindenkinek lesz e-mail boxa. Az információk között a több mint 40 országban jelen lévő, 60 ezer főt foglalkoztató nemzetközi vállalatcsoporttal kapcsolatos hírek sorában álláshirdetések is vannak, amelyekre pályázhatnak az érdeklődők – az AES egy-egy olaszországi, illetve kazahsztáni erőművének például így lett magyar vezetője. A munkatársak mindemellett szabadon internetezhetnek is.

A cég által kötött szerződéseket bármelyik alkalmazott megtekintheti, s az üzleti tervet a foglalkoztatottak nemcsak véleményezhetik a beosztásuktól függetlenül, de saját területükre vonatkozóan annak elkészítésébe is bevonják őket. A cég filozófiája szerint ugyanis minden alkalmazottat üzletembernek tekintenek, s a tulajdonosi szemléletet részvényopciók juttatásával is erősítik.

A tíz legjobb munkahely1. Sykes Közép Európa Kft.



• 89,29 millió forintos árbevétel 2000-ben

• 117 alkalmazott

• A kihelyezett telefonos ügyfélszolgálatokat üzemeltető cégnél kiemelten ügyelnek az alkalmazottak életminőségére, kényelmi szolgáltatások járnak mindenkinek, például stresszcsökkentő program, adótanácsadás és sportolási lehetőség.

http://www.fn.hu/hetilap/cikk.cmt?id=1020472. AES-Tisza Erőmű Kft.

• 35,47 milliárd forintos bevétel

• 208 alkalmazott

• A vállalatot szervezeti kultúrája teszi egyedivé. A legritkább esetben tesznek különbséget vezetők és munkavállalók között. Minden tanulási és juttatási lehetőség elérhető mindenki számára. Nincsenek formális írásban rögzített szabályok, a vállalati filozófia része, hogy ne korlátozzák az embereket szabályokkal, bízzanak kreativitásukban, ami által kiteljesedésre lehetőséget biztosító munkahelyet kívánnak teremteni.

3. McDonalds Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

• 5,87 milliárd forintos bevétel

• 2149 alkalmazott (a franchise partnerek nélkül)

• A cég erősségei: a fejlődés- és karrierlehetőségek, valamint a csapatmunka. Jók az előléptetési lehetőségek, és ehhez támogatást is adnak. Azonosítják a fiatal tehetségeket, képzik őket és megtartási program is létezik számukra. Az éttermek vezetői HR-feladatokat is ellátnak, gyakran speciális programokat szerveznek a munkavállalóknak.

4. Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.

• 359,04 millió forintos bevétel

• 96 alkalmazott

• Az emberközpontú szociális létesítmények (ebédlő, parkosított külső környezet), a munkakörnyezet kialakítása a munkavállalók véleménye alapján történik. Általánosak az egészségmegőrző programok (például különleges gumiszőnyeg az állómunkát végzők számára, a láb- és gerincproblémák megelőzése érdekében, ingyenes szemvizsgálat és rákszűrés). A cég 1999-ben egy súlyos betegségben szenvedő munkavállaló megmentése érdekében alapítványt hozott létre, hogy lehetőség nyíljon a külföldi gyógykezelésre.

5. IFU A Horváth & Partner Kft.

• 750,00 millió forintos árbevétel

• 88 alkalmazott

• A tanácsadó cég erőssége a tudás- és információáramlás magas szintje. Igen jó eredményei vannak a vállalatnak a csapatmunka terén, erős a bizalom a kollégák között.

6. KÉSZ Kft.

• 31,54 milliárd forintos bevétel

• 615 alkalmazott

• A Nemzeti Színház építése kapcsán is ismert vállalatnál mindenkinek járó juttatások: táplálkozási tanácsadás, stresszcsökkentő programok, kedvezményes gyógyszer, beiskolázási segély, vállalati üdülő, támogatott szórakozási lehetőségek.

8. Herendi Porcelánmanufaktúra Rt.

• 7,83 milliárd forintos árbevétel

• 1597 alkalmazott

• A nagy hagyományokkal bíró vállalatnak erőssége a munka-élet egyensúly megteremtése. Jellegzetes családbarát juttatások: bölcsődei/óvodai helyek biztosítása, nyári táborok/programok, iskolai nyári szüneti programok, kulturális/művelődési lehetőségek. Ezek a legtöbb alkalmazott számára elérhetők.

9. Shell Hungary Rt.

• 100,62 milliárd forintos árbevétel

• 182 alkalmazott

• A HR-szemlélet szervesen beépül a vezetők üzleti gondolkodásába és mindennapi tevékenységébe. Globális képzési és karrierlehetőségeket nyújtanak, amelyek az alkalmazottak viszonylag széles köre számára, világos kritériumok alapján érhetőek el.

10. B AT Pécsi Dohánygyár Kft.

• 13,22 milliárd forintos árbevétel

• 630 alkalmazott

• Kiegyensúlyozott, stabil, egyúttal gondoskodó a cégkultúra, amelyet nagyon fejlett, tudatosan alakított HR-rendszerek támogatnak. Igen erős a teljesítményorientáció, amely következetesen kerül át célkitűzési, ösztönzési és számonkérési rendszerekbe, csakúgy mint a karrierlehetőségek közé. Ennek megfelelően piacilag is versenyképes a kompenzáció. A HR-munkában is erős a mérhetőség és az üzleti megtérülés szempontja.

Megjegyzések: A lista hetedik helyezettje nem járult hozzá nevének közléséhez; a magyarországi Cisco is toplistás lenne, ám létszáma nem érte el az elvárt minimumot, ezért csak versenyen kívül indulhatott

Forrás: Hewitt Inside, cégközlések, IM Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat

Az AES-Tisza Erőmű Kft.-nél szívesen veszik a munkatársak ötleteit. Az év elején például egy csapat azzal állt elő: a külcsínre is adni kellene, hiszen nem mindegy, hogy a látogatóknak milyen az első benyomásuk a cégről, de a kellemes környezet a munkatársak hangulatát is pozitívan befolyásolja. A kezdeményezést elfogadták, s megalakult az erőműszépítő munkacsoport. “Felmértük a teendőket, s anyagi támogatást is kaptunk a megvalósításra. Külső vállalkozókat is megbíztunk, de a kollégák sok feladatot maguk elvégeztek. Feltörtük a betont, virágágyásokat telepítettünk, fákat ültettünk, lefestettük a csöveket, a korlátokat, s az épületek nagy része időállóbb és esztétikusabb burkolatot kapott. Már tervezzük, hogy jövőre hogyan folytatjuk ezt a munkát” – meséli Forgács Gyuláné üzletági technikus.

Az új tulajdonos a munkabiztonságot is rendkívül fontosnak tartja, s az intézkedéseknek köszönhetően a privatizáció óta nem történt halálos baleset az üzemben. Minden balesetet kiértékelnek, hogy az okokból tanulni lehessen, bár ilyesmire régen került sor, mert november 9-én már megszakítás nélkül a 871. balesetmentes napnál tartottak.

NYITOTT LÁDÁK. Az AES ösztönzi az alkalmazottai továbbképzését, rendszeresen tartanak például több csoportnak is ingyenes angolnyelv-órákat. “Az új tulajdonos felszabadította és felnőttként kezeli az egyént, nincs például kötött munkaidő, mindenkiről feltételezik, hogy felelősséget érez a rá bízott feladatok időben történő elvégzéséért. Nem járkálnak itt főnökök, akik pillanatonként megmondják, hogy mit tegyünk, a teamek vezetőinek nincs hatalmuk, csak a felelősségük nagyobb” – állapítja meg Bartók Ferenc ügyeletes mérnök, hozzátéve, hogy a vállalat dolgozóinak lehetőségük van külföldi utakra, ő például kétszer vett részt angliai, egyszer pedig brazíliai tanulmányúton. Sokan utazhatnak el családostól a cégcsoport valamelyik tagjának orientációjára – ilyen, külföldről érkező kollégákat vendégül látó rendezvényt a tiszaújvárosiak is tartanak. Az viszont nem tetszett Bartók Ferencnek, amikor a kezdetekkor az AES ideérkező emberei levetették a lakatokat a szekrényekről és a fiókokról, mondván, hogy egymás elől ne zárjanak el semmit. Az ügyeletes mérnök egyúttal elismeri, hogy a javítási munkák elvégzéséhez szükséges eszközökhöz így azonnal hozzá lehet jutni. A bizalom jele, hogy akinek szüksége van egyedi szerszámokra otthoni munkák elvégzéséhez, kölcsönveheti erre a célra az erőmű eszközeit.

“Óriási önállóságot kaptunk, magunk döntjük el, hogy melyik munka fontosabb. A családtagjaink is bejöhetnek, hogy megnézzék, mit csinálunk” – mondja Matula Sándor karbantartó. Társa, az ugyancsak karbantartóként dolgozó Offenbecher László arról számol be, hogy ő több tízmillió forintos szerződést is kötött már, az ilyesmi nem a főnökség privilégiuma. Hohol Gábor karbantartás-vezető a tavasztól őszig havonta megrendezett grillpartikat emeli ki, amelyek sokat jelentenek a csapat összekovácsolódásának szempontjából.

A cégnél a családtagokkal közös eseményt is gyakran szerveznek, mert fontosnak tartják, hogy megfelelő egyensúly legyen a munka és a magánélet között. A 200 dolgozó szociális felelősségvállalása is egyre tudatosabb, tavasszal például félmillió forintot adtak össze az árvízkárosultak megsegítésére, s azt a vállalat ugyanekkora összeggel egészítette ki.

A dolgozók szemléletváltására nyilvánvalóan jótékonyan hatott, hogy az AES már öt éve, a megjelenésekor jó példával járt elől nagyvonalúságból: amikor a szakszervezet ragaszkodott egy adott százaléknyi fizetésemeléshez, az új tulajdonos képviselője erre úgy reagált, hogy miért ne adhatna ennél többet a munkatársaknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik