Gazdaság

Válsághelyzet a húsiparban – Nem volt malacuk

A szinuszgörbe hullámait követő, szabályozatlan sertéshúspiacon az idei kóros hiány után jövőre megint árudömping várható.

Gyászos grafikonnal gyarapodott Pick Márk 132 évvel ezelőtti mészárszékétől eredeztetett Pick Rt. Az ország vezető húsipari csoportjának meghatározó vállalata júliusban 200 millió forint veszteséget kényszerült elkönyvelni üzemi szinten. Ilyen rossz helyzetben fennállása óta aligha lehetett a cég. Részben a folyamatosan romló eredmény, részben pedig az új nagytulajdonos színrelépésének hatására a nyolc éve tőzsdén lévő társaság részvényárfolyama a két éve regisztrált 14 ezer forintos csúcsról az 1993-as szintre, 3000 forint alá zuhant.

Válsághelyzet a húsiparban – Nem volt malacuk 1Pedig a Pick Rt. üzletét nem különleges “kór” kínozza, bár fő külpiacán, Nyugat-Európában az állatbetegségek keltette húspánik alaposan rontott a lehetőségein. Ugyanazért került bajba, amiért a többi hazai vágóhíd. A költségei úgy megugrottak, hogy elolvadt az eredménye. Egyes elemzők ennek kapcsán arra emlékeztetnek, hogy a nyereség olvadásáról szóló bejelentések az Arago tulajdonszerzése óta szaporodtak meg.

PIACSZABÁLYOZÓ OFFENZÍVA. Kétségtelen azonban, hogy válságos időket él át a húsipar egésze. Beérett ugyanis Torgyán József ex-agrárminiszter piacszabályozó offenzívájának “gyümölcse”. A viharvert magyar mezőgazdaság lepipálta Hollandiát, Dániát, sőt az egész Európai Uniót, de még az Egyesült Államokat is. Nálunk ugyanis valamennyinél többe kerül a sertés. Az égbe szökő árak hatására a húsipar első féléves termelése (változatlan áron számolva) 20 százalékkal maradt el a tavalyi első hat hónaptól. A belföldi értékesítés 23 százalékkal csökkent, s a kivitel is egyharmadával zsugorodott.

Késik a bejelentésA Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a Pick-részvények forgalmát azzal, hogy október 1-jén olyan bejelentés várható, amely jelentős hatást gyakorolhat az árfolyamra. Lapzártánkig azonban nem érkezett meg a bejelentés, s a tőzsdei kereskedés sem indult újra. Piaci elemzők nem tartják kizártnak, hogy mégis nyilvános vételi ajánlatra szánta el magát az Arago. Ennek ellentmond, hogy szeptember 5-én már a felügyelet is felszólította ajánlattételre, vagy részvényeladásra a céget. (Az Arago befolyása ugyanis bejelentés nélkül nőtt a húsipari cégben, mert a Pick saját részvényeket vásárolt. Ezt a csomagot viszont két napon belül eladta az Arago, így elkerülte az ajánlattételi kötelezettséget.)

A bajok már tavaly, az utolsó negyedévben elkezdődtek, amikor elfogyott a húsra, hústermékekre az exporttámogatás, s idén április közepéig – amíg az agrártárca meg nem jelentette az új támogatási rendeleteket – nem is lehetett ilyen címen szubvencióhoz jutni. Ráadásul az állatbetegségek miatt Európa-szerte olyan kapós lett az egészséges magyar jószág, hogy a nemzetközi kereslet szélsebesen emelni kezdte a hazai élősertés árát. A drágább alapanyagból drágább lett a hús a feldolgozóknál, ami azután szerepet játszott az első félév 16 százalékos bolti élelmiszer-áremelkedésében. Olyannyira, hogy az agrártárca – a tavaly összesen 350 milliárd forint árbevételén belül közel 100 milliárd forintos kivitelt teljesítő ágazatban – fel akarta függeszteni a húsexport támogatását. A húsosok a tárcát csak úgy tudták eltéríteni ettől a tervétől, hogy a 22. héttől három hónapra befagyasztották a tőkehús kilogrammonként 750-780 forintos átadási árát.

Olcsóbb lenne Nyugat-Európából félsertést vásárolni – állítja Móczár István, a Pápai Hús Rt. vezérigazgatója. A vámmentes élősertés-behozatali kvótát a cégek azonban már kimerítették. A vámmal – a hasított félsertésnél például 15 százalékos illetékkel – terhelt importból viszont már nem lehet versenyképes végterméket előállítani. Bár szükséglete 40 százalékát saját hizlaldákban termeli meg a Pápai Hús Rt., az alapanyag-szűke miatt a koreai, japán, spanyol, német, svéd piacra is szállító cég az idén a tavalyinál 10 százalékkal, 15 ezerrel kevesebb sertést vág le. Féléves árbevétele 50 millió forinttal kevesebb a tervezettnél, árbevétel-arányos nyeresége pedig 1 százalék alatt marad. Számottevő változást a második félévben sem vár a cégvezető. Így 2001-ben a társaság adózás előtti eredménye a tavalyi mintegy 700 millió forint 30-35 százalékára zuhan.

Válsághelyzet a húsiparban – Nem volt malacuk 2VÉDŐVÁMOKKAL TERHELVE. A feldolgozókat ma már az exporttámogatás sem húzza ki a bajból. A második legnagyobb kibocsátású, az EU-ba, illetve Horvátországba, Szlovéniába, valamint az ázsiai piacra szállító hazai feldolgozó, a kaposvári Kometa 99 Kft. árbevétele fele az exportból származik, de az európai áraknál 10-15 százalékkal magasabb sertésárak miatt a támogatás mellett is csak veszteséggel tud szállítani. Kovács László, a Kometa vezérigazgatója osztja Móczár István véleményét, hogy hiába olcsóbb Európában a sertés, a 15-50 százalékos védővámokkal terhelve már gazdaságtalan a kvótán felüli import. Jelenleg így mindössze 6,0-6,5 ezer sertést dolgoz fel a társaság hetente, ezzel kapacitásának csupán 70 százalékát köti le. Az első hét hónapban belföldön így 14 ezer tonna árut értékesített, többet ugyan, mint az előző év megfelelő időszakában, de a tervezettet nem éri el. Rosszkor robbant a “sertésbomba”, mert a két éve az olasz Pedranzini család tulajdonába került társaság intenzív növekedési pályára állt. A Kometa az idén 23,6 milliárd forint árbevételre, ebből 11,5 milliárd forint exportbevételre számít.

A húspiacot vezető, a tavalyi 61 milliárd forint árbevétel után az idén 70 milliárd forintot tervező Pick Szeged Rt.-t is érzékenyen érintették a csillagászati sertésárak. A fentebb már említett veszteségek mellett a harmadik negyedév sem ígér sok jót, mert a hazai élősertés-árak nem csökkentek, az exportbevételeket pedig az erősödő forint apasztja. A húsexport csaknem leállt, a szalámi kivitele bizonyos országokba csak a fele a tavalyi azonos időszaknak. Egyes elemzők az év végére veszteséget várnak a Picknél – ennek megfelelő tőzsdei árfolyammal, ami persze nem jönne rosszul a tulajdonos Aragónak, ha fel akarná vásárolni a többi részvényt. (Lásd keretes írásunkat.)

VÁLASZTÁSI MALAC. Az árstop végeztével a szeptemberi fesztiválon kollektíven bejelentett 10 százalékos áremelés megvalósítása eddig csak a piacvezető Picknek sikerült. A piaci második Kometa ugyan a hazai multinacionális üzletláncok mindegyikébe szállít, de az immár égető áremelésről még egyikkel sem kezdte el a tárgyalásokat.

A magas árak miatt ugyanakkor a gazdák többsége sertéstenyésztésbe fog, s ezzel tavaszra (a választások idejére) óriási túlkínálat várható, ami azután leszorítja az árakat. Egy biztos – mondja Fórián Zoltán, a Rabobank elemzője: a sertés árhullámnak vége, egyre több és olcsóbb lesz az alapanyag, s ezzel a vágóhidak jobban is járnak. A boltokban az év hátralévő részében egyre lassabb ütemben drágul a hús, jövőre pedig már sertésdömping várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik