Gazdaság

Borkóstoló – Száraz Furmint 2000, Disznókő

A furmint az a nagyon magyar, mondhatnánk mélymagyar fajta, de nem mondjuk, mert a furmint normális, szép és jótékony, tehát a furmint az a nagyon magyar fajtájú szőlő, mely Tokaj fő fajtája.#<# Nagy tudású, késői érésű, a meleg fekvéseket kedvelő jószág, mely hajlamos arra a nemesrothadásra, amiből az aszú keletkezik. E heti borunk egyszerűbb képlet, mint az elmélyült, komplex, információkban gazdag aszúk, de igen szép, jellegzetes disznókövi munka. Borkóstoló – Száraz Furmint 2000, Disznókő 1A Disznókőnek ugyanis felismerhető saját stílusa, nyelve van. Volt az a barna, szeszes, sokáig (puttonyszám plusz egy-két év, tehát akár nyolc évig) hordóban érlelt, azaz ászkolt, oxidált, ántivilágbéli tokaji, amin felnőttünk ugyebár. Ehhez képest a Disznóköviek 1992-ben előálltak egy világos, friss, gyümölcsös ötputtonyos aszúval, amit a publikum egy része boldogan, más része hörögve fogadott. A neológ disznóköviek (és Hétszőlő-béliek, Oremusiak, Degenfeldek satöbbi) által megújított nyelv lényege a frissesség és a gyümölcsösség, ezen belül a disznókövi borokat a citrusossággal, a barack ízéhez való hasonlatossággal szokták leírni, a Wine Spectator pedig az ananászhoz szokta hasonlítani.

Ezen a nyelven szólal meg tehát szép, könnyed, nyár végi furmintunk is, mely színében fényes sárga, illatában szép, intenzív virág (viola) és gyümölcs (banán és körte), ízében a finom savak és a tüzes alkohol hibátlan egyensúlya és hosszú utóíz jellemzi, szóval a kétezres furmint egy jellegzetes disznókövi bor.

Mi is ez a Disznókő? A név nem arra utal, hogy aki túl sok bort iszik, olyan lesz, mint a disznó, vagy a kő, hanem azt a disznóformájú sziklát és a róla elnevezett dűlőt jelöli, mely a perlites talajú domboldalon hever a 37-es út fölött. A szépen újjáformált épületegyüttes hajdan Rákóczi-birtok volt, 1992 óta a francia AXA-Millésimes-é, mely nemcsak kétmilliárdot invesztált a birtokba, hanem behozta ezt az új nyelvet is Tokaj-hegyaljára.

Szép furmintunkkal búcsúzunk a nyár könnyedebb boraitól, kíváncsian tekintve az idei szüret, a primőr borok és a nehezebb tokajikat, illetve vörösöket szerető, hűvösödő esték elé. Beszélgetés, könnyedebb mártású halételek, tenger gyümölcsei, szárnyasok, vadszárnyasok – ezek az ajánlott kísérők a 2000. évi disznókövi bor mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik