Gazdaság

Villányi kékoportó 2000, – Mészáros-Pólya pince

Villányi kékoportó 2000, – Mészáros-Pólya pince 1Puha macskaléptekkel közeledik felénk az új évezred első húsvéti nyula. Ennek ürügyén olyan bort vetítünk a figyelő tekintetek elé, amely épp most, a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnap, azaz húsvét körül ér pályafutása zenitjére. Mert a bor élő anyag, s mint ilyen, ugyancsak egy Gauss-görbe tövében végzi.

A kékoportó életgörbéje nem nagyon hosszan ível az időben. Mivel savai nem hatalmasak – márpedig a savgerinc tartja össze a nagy bort – ezért egy-két éve van. E heti borunk nem egy tannintól (cserzőanyag) feketéllő nehézsúlyú vörösbor, inkább könnyedebb, némi túlzással beaujolais jellegű, vagyis inkább valahol a kettő között helyezkedik el. Az újbornál komolyabb, nagyobb szárazanyag-tartalmú, a vörös óriásoknál viszont könnyebb, mert kisebb tanninú fenomén. Ausztriában Blauer Portugieserre németesítette a nevét, nálunk egy ideig oportó néven futott, de a karvalytőke nyomására nevet kellett változtatnia, mert hasonló néven fut a világ egyik leghíresebb likőrbora, a portói. A villányi és mecsekalji szubmediterrán lejtőkön úgy 5 hektáron gazdálkodó bólyi Mészáros-Pólya pincének ez a legsikeresebb bora, tán mert az ember nem mindig vágyik a cabernet-k komplexitására.

A savaknak egyébként sem tett jót az amúgy borászati szempontból is gyönyörű tavalyi nyár: sok nap, kevés sav. És szép színek, ami egyébként is jellemző a kékoportóra. Vizsgált borunk szép, mély rubint színű, gyümölcsös illatú, elegancia és kompaktság, azaz egyensúly jellemzi, utóízétől megygyet vizionál a bort figyelő. Ideális fegyver locsolkodók semlegesítésére, valamint halakhoz. Mert, mint Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier-től megtudtam, tévedés az, kérem, hogy halhoz csak fehér bort lehet feladni. A rácponty például, vagy egy paprikás harcsa, szóval ezek a sötét, zsíros húsú, buta állatok nagyon szívesen találkoznak ezzel a borral, épp, mert nem magas benne a tannin aránya. A magas tannin plusz hal összeadásából valami durva harmadik íz jelenik meg, de ez a bor jól meglenne mondjuk egy túrós csuszával kísért harcsapörkölttel, vagy kacsával, esetleg főtt marhahússal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik