Gazdaság

Papp Tibor

Szakmailag nagy előrelépésnek tartja a Fidesz marketingjét Papp Tibor, a Számalk Informatika Rt. vezérigazgatója. A korábban PR területen dolgozó közgazdász szerint hiba a magyar IT-cégeket az amerikaiakhoz hasonlítani.

Hetek óta hangos a sajtó a PC-eladások világszerte tapasztalható drasztikus visszaesésétől. Ön miként látja, itthon is tartani kell ettől?

Papp Tibor 1– Kereskedéssel is foglalkozó cégként mi egyáltalán nem érezzük az informatikai eladások csökkenését idehaza. A hazai piac szűküléséről panaszkodók talán azt érzékelik negatívan, hogy ma már lezárult az az időszak, amikor nagyot lehetett kaszálni, s esetleg szürkén jöhettek a bevételek. Ma már ezek a cégek karcsúsítani kénytelenek. Egy másik tendencia, hogy a multik folyamatosan átveszik a kereskedelmet is, a hazai cégeknek így hosszabb távon a hozzáadott értékkel bíró tanácsadásra, fejlesztésre kell koncentrálniuk.

– Ha már a hazai vállalkozásoknál tartunk, mit gondol a tőzsdei társaságok, s különösen a technológiai papírok teljesítményéről?

– Összességében, úgy is, mint részvénytulajdonos, nagyon szomorúnak tartom a tőzsdén zajló eseményeket. Ugyanakkor szakmabeliként úgy vélem, a közvéleményben nem él kristálytiszta kép a magyar informatikai szektor vállalatairól. Ez nem a Szilícium-völgy, nálunk nem a dotcom vállalatok a jellemzőek. A hazai informatikai vállalkozások kiszolgáló és kereskedőcégek, ezeket kis túlzással húsbolthoz is lehetne hasonlítani. Ezért számomra irreálisnak tűnt például a Synergon 3 ezer forint körüli kibocsátási árfolyama évekkel ezelőtt.

– Mi a véleménye a magyarországi Forma-1-es futamról? Megismételhetők a korábbi évek sikerei?

– Nem vagyok az autóversenyek szurkolója, ám közgazdászként azt gondolom, mindenképpen jó hírverés az országnak a verseny. Eközben viszont tartok attól, hogy ezt a pozitív képet tönkreteheti a pálya körüli prostitúció. Szerintem el kellene távolítani az örömlányokat a pálya közeléből, hiszen a közönségnek legfeljebb csekély százaléka igényelheti ezt a “különszolgáltatást”, mégis ma már nagyon sokan hozzákapcsolják ehhez a sporteseményhez a prostitúciót.

– A futam mellett mi javíthatja még Ön szerint az országimázst? Mit gondol például a méregdrága tűzijátékról?

– Az országimázson véleményem szerint sokat javíthatna, ha sikerülne elérni, hogy nagy nemzetközi tévétársaságok – hasonlóan más országokhoz – egész napos programot szentelnének a fővárosnak vagy az országnak. A tűzijátékról nem gondolom, hogy drága lenne, talán korábban sem volt olcsóbb, legfeljebb a belügyesek vagy a tűzoltók munkáját nem számolták fel a rendezők.

– Még mindig az imázs kérdése. Jó húzásnak tartja, hogy Torgyán József látogatást tett a Pepsi Sziget fesztiválon?

– Nem tartom rossz ötletnek azt, hogy egy politikus ilyen módon próbálja növelni nép-szerűségét, erre neki is joga van. Miért ne mutathatná meg ő is emberi arcát.

– Ha már a népszerűség szóba került, Ön szerint az elmúlt hónapok hangulatjavító intézkedéseit követően marad még puskapora a Fidesznek további látványos ígéretekre, lesz-e mivel előállnia a kihelyezett kormányüléseken?

– Úgy vélem, akik vezető pozíciókban ülnek, pontosan tudják, mire elegendőek a meglévő források. Amúgy a kihelyezett kormányülések ötletét zseniálisnak gondolom. Mint korábban a PR területén dolgozó vezető, szakmailag nagy előrelépésnek tartom a Fidesz marketingjét. Pár évtizede még értetlenül kérdeztük egymástól, hogy Ronald Reagannek miért kell szépen mosolyognia ahhoz, hogy megnyerje a választásokat. Tudomásul kell venni, hogy a politika a külsőségekről is szól, s el kell felejteni a régi “fapados” lakossági fórumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik