Gazdaság

A nemzet fogyasztója – Fitnesz guru az üzleti életben

A túlsúlyos iskolásfiúból előbb sportember, azután rendőrjárőr, majd "fitnesz király" lett. Norbi azonban az üzleti életben is helyet kér magának. Négy éve még el kellett adnia a Skodáját, hogy kiadhassa első kazettáját, most viszont - egyebek mellett - saját fitneszközpontot nyit.

Ha valaki azt mondja az általános iskola nyolcadik osztályában, hogy ez a Schobert Norbi egyszer híres ember lesz, akivel népszerű fitneszkazetták sora jelenik meg, s fitneszműsort sugároz a televízió, és akit bombanők állítanak meg az utcán, hogy autgramot kérjenek tőle, akkor társai harsány röhögésben törnek ki, az érintett pedig újabb gúnyolódásnak tekinti az egészet. Mert a rettentően kövér, tornából felmentett, s emiatt folytonosan csúfolt legényből mindent ki lehetett nézni – akadt olyan pedagógus, aki segédmunkásságra tartotta alkalmasnak -, csak azt nem, hogy bármihez köze lehet, ami valamilyen mozgással összefüggésbe hozható.

A nemzet fogyasztója – Fitnesz guru az üzleti életben 1No persze, hiszen ki gondolhatta volna, hogy Schobert F. Norbertet a közgazdasági szakközépiskolában kezelésbe veszi Széles Lajos tornatanár, aki az első órán azt kérte tanítványaitól, hogy másszanak fel a kötélen. Norbinak még a járás is nehezére esett, mert a két combja összeért és dörzsölte egymást, a kötél meg tán – kis túlzással – el sem bírta volna. A tanár erre kijelentette, hogy “év végére fel fogsz mászni”, amivel hatalmas derültséget váltott ki.

“Széles tanár úr adott egy fénymásolt tápanyag-táblázatot, amely a bibliám lett. Addig nem tudtam, hogy az ételek miről szólnak, mi hasznos, mi káros bennük. Egyedül voltam, magányos, ő volt az első, aki mellém állt” – emlékszik vissza a sportember, aki év végére lefogyott 38 kilót, felmászott a kötélen, s 16 éve tartja a súlyát. Az első utáni nyáron fagyit árult, s a keresetéből vásárolt egy keletnémet MZ motort, egy műbőrdzsekit, s a jogosítványt is megszerezte. A történtek annyira hihetetlennek tűntek, hogy elterjedt: Norbi rákos, a motort szülei vették neki vigaszul. “Osztálya színes egyénisége, sportember a szó klasszikus értelmében. Segítőkész, nyílt szívű, korrekt…” – írta róla az osztályfőnöke.

DERÉKBA TÖRVE. Tornázott, karatézgatott, fokozatosan az osztály középpontjába került, s nagyon jól érezte magát. Elkezdett triatlonozni, naponta 100 kilométert kerékpározott, 30 kilométert futott, 4 kilométert úszott. Ifjúsági versenyeket nyert, az élsport felé kacsintgatott, ám az egyik viadalon elcsúszott, s eltörött a gerince. “Annyira be akartam bizonyítani, hogy mi mindent el lehet érni, hogy túlhajtottam magam, szó szerint derékba tört a karrierem” – idézi fel a baljós eseményeket a sportemberből lett üzletember. A Nyilasit is “öszszecsavarozó” Jakab Gábor hajtotta végre az operációt az ORFI-ban. “Két hónapig félig-meddig tolókocsiban ültem, nagyon féltem, sírtam, felváltva jártam imádkozni templomba és zsinagógába, mert mindkettő bennem van” – emlékszik vissza.

Ez az érettségi évében, a felvételi után történt, s mivel egyetlen pont híján nem vették fel pszichológia szakra, a fitnesszel fűszerezett rehabilitációt követően férfias munka után nézett. Éppen akkor, a rendszerváltás idején, 1989-ben ígérgettek fűt-fát a rendőröknek, s ez is motiválta, hogy ebbe a testületbe jelentkezzen. Gerincműtéte miatt azonban nem vették fel, s a honvédségi sorozáson is alkalmatlannak bizonyult. Ekkor felülvizsgálatot kért, s annak nyomán nyolc hónapra bevitték katonának. Így már rendőrnek is megfelelt.

Shobert Norbert 30 éves, 1989-ben érettségizett a Szent István Közgazdasági Szakközépiskolában, s a gerincsérülését követő rehabilitáció, majd a nyolc hónapos sorkatonai szolgálat után 1990-ben az Országos Rendőr-főkapitányságnál helyezkedett el.

1994-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskolán, s a Testnevelési Egyetem aerobic oktatói szakán is szerzett oklevelet.

Az állása mellett egyre többet dolgozott fitnesz edzőként. 1995-ben megalapította a Norbi Aerobik Stúdió Bt.-t, ebből fejlődött ki három évre rá a Fitness Hungary Kereskedelmi, Szolgáltató és Kiadó Kft., amelyet 96 százalék erejéig jegyez, a fennmaradó rész az édesanyjáé. Ugyanebben az esztendőben kilépett a rendőrség kötelékéből.

Első fitnesz-videókazettáját 1997-ben adta ki, azt további hét követte. A Fitness Hungary – 40 százalékos tulajdonrésszel – és a Riceland Ipari, Termelő, Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. (60 százalékos tulajdoni hányaddal) 2000 decemberében létrehozta a Moveland Sport, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t egy fitnesz-multiplexközpont felépítésére és működtetésére a Mammut II-ben.

Norbi szabadidejében szívesen lovagol, vízisíel és motorozik. Elvált, az “igazit” egyelőre csak a munkájában találta meg.

ICÁVAL KEZDŐDÖTT. Az első időkben a főváros VIII. kerületében járőrözött, s ekkor még annyira tejfelesszájúnak nézett ki, hogy az utcalányok gyakran odavetették az egyenruhás újoncnak: “Mi van öcsi, jelmezbál van?” A pénz azonban nem vetette fel, s hogy húszéves, szakadt Ladája helyett szerezhessen egy tisztességes autót, Norbi esténkét aerobicedzéseket vezetett. A szakmát autodidakta módon tanulta meg, illetve Gyarmati Dezső lánya, Eszter sok tanácsot adott neki szakmai kérdésekben. Később oklevelet is szerzett a Testnevelési Egyetemen, hogy legalizálja ezt a tevékenységét. Lízingelt egy Skoda Favoritot, de havonta ötven aerobic órát kellett tartania, hogy két év alatt kifizethesse a részleteket. Így amikor hazánkban is beindult a fitneszőrület, e vonalon már komoly ismertségre tett szert. A rendőrségen is felfigyeltek ebbéli tudására – ráadásul taekwandózott is -, és kiképző századosként 1500 tanulót tornáztatott a rendőr-szakközépiskolában.

Schobert Norbert szerint ez így ment volna a világ végezetéig, ha Trunkos András, Bíró Ica menedzsere nem keresi meg azzal, hogy fitnesz ladyt szeretne csinálni a hölgyből, s nem kéri ehhez a segítségét. “Hét havi fizetésemért elszegődtem koreográfusnak a filmjeihez. Saját ötleteimre építettem a mozgást, ott táncoltam a kamera alatt, Ica pedig leutánozta, s a szöveget is a segítségemmel mondta az utószinkronban. Nagyon befutott ezzel, s engem csak egy mondata bántott: az általa kidolgozott mozgásprogramnak nevezte a koreográfiámat” – idézi fel a múltat a cégtulajdonos.

Úgy érezte, ennél többre képes, tetejébe a forgatások során megismerte belülről a filmezést, ezért eladta a Skodát, s az árából négy évvel ezelőtt elkészítette első saját kazettáját. Szerencséjére megkereste az éppen induló TV2, hogy élő adásban tartson tévétornát. “Én csináltam ilyet élőben először, s a filmjeimet is így készítem. Nem vágom ki a hibáimat, mert az az elvem, hogy a bakik tesznek bennünket emberivé. Érzem, hogy a tökéletlenség közelebb hoz a közönséghez. A stábtól megválok, ha elrontja a felvételt – eddig nyolc társaságnak adtam ki az útját” – mondja az ügyvezető igazgató.

“Mindig állja a szavát, s azokat az ügyeket is emberileg közelíti meg, amelyeket erőből vagy gazdasági alapon is kezelni lehetne” – mutatja be barátját Fábry Miklós, a Martens Welt Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Közben elkezdett jogot tanulni, mert nem bízott az aerobicban, pedig a közönség nagyon megszerette. Már három és fél évet elvégzett az egyetemen, amikor jött egy töréspont. A TV2-nél közölték vele, hogy átszervezik a “Jó reggelt” című blokkot, s megszüntetik az élő adásokat. Kap egy saját műsort, gyártsa le, de pénzt nem adnak hozzá, szerezzen szponzorokat. Ugyanaznap a rendőrségen is felszólították, hogy a tévés ugrabugrát fejezze be, vagy szereljen le, mert ez szégyenbe hozza a testületet, nem illik egy tiszthez. “Leültem a tükör elé, s megkérdeztem magamtól, hogy mi tesz boldoggá. Az, hogy sokakat lefogyasztok és szeretnek – válaszoltam. Felmondtam a munkahelyemen, abbahagytam a jogot, s elkezdtem szponzort hajkurászni” – meséli az ügyvezető igazgató.

Soha nem volt menedzsere és kiadója, így egyedül járta végig a kazettáival a nagykereskedőket, s most a lehetséges támogatókat, s végül összejött a pénz a műsorra.

A nemzet fogyasztója – Fitnesz guru az üzleti életben 2KEDVCSINÁLÁS UTÁN ÉLETFILOZÓFIA. Mostanra Norbi a “királyi televízióval” szerződést bontott: a három év alatt 680 alkalommal sugárzott ötperces tévétornák nem folytatódnak. Meglátása szerint egyébként az ötperces tévétornák ideje le is járt, ezekre akkor volt szükség, amikor kedvet kellett csinálni a fitneszhez. Most az a feladat, hogy életfilozófiává tegyék ezt a sportot, ennek érdekében egy sztárokkal fűszerezett showműsor beindítását tervezi. Az üzletember továbbra is tárgyal az m1-el, illetve az RTL Klubbal egy ilyen, vidám show jellegű aerobicműsor beindításáról.

A cége eközben alaposan kinőtte magát, tavaly például 200 ezer kazettát adtak el, az 1997 óta elkelt összes példány pedig megközelíti a félmilliót. A múlt évben háromféle kazetta jelent meg Norbival – az utolsó már DVD-n is -, s mindegyik elérte a negyvenezres példányszámot, így ma már nyolc különböző felvételt forgalmaznak. Schobert Norbert szerint 85-90 százalékos részesedést mondhatnak magukénak a fitneszvideók hazai piacán, s a régióban is terjesztik filmjeit.

Az üzletember immár egy esztendeje nemcsak a saját pecsenyéjét sütögeti: újabban ugyanis belefogott jeles hazai fitnesz személyiségek menedzselésébe, s producerként is segíti őket. Pesuth Rita hatszoros kickbox világbajnokkal “kezdett”, s most már Dallos Annával és a tavalyelőtti Európa Bajnokságon is felbukkanó Pécsi Sasok nevű aerobic trióval (Katus Attila, Katus Tamás és Szentgyörgyi Rómeó) is foglalkozik. “Nagyon jó empátiával és pedagógiai érzékkel áldotta meg a sors, jó megfigyelő, tud alkalmazkodni, mindenkivel megtalálja a közös hangot. Az üzleti életben határozott, céltudatos, lényegre törő, ügyesen használja ki a kapcsolatait, s a felé irányuló szimpátiát, nyugodtan tárgyal, észérvekkel igyekszik meggyőzni partnereit” – jellemzi a vállalkozót Dallos Anna.

A Norbi-üzlet eredményei és a tervek: Eredmények:



• Négy év alatt félmillió fitnesz videokazetta eladása (2000-ben 200 ezer kazetta) és tízezer soványabb ember

• Nyolc saját aerobic-filmmel meghatározó piaci részesedés, régiós jelenlét

• Három év alatt 680 öt perces tévétorna az M1-esen

• Sikerek fitnesz menedzserként és producerként: Pesuth Rita, Dallos Anna, Pécsi Sasok

• Bíró Ica filmkoreográfiájának megtervezése

Tervek:

• Szeptember végén 2001 négyzetméteres Fitness center megnyitása a Mammut II.-ben

• Ősszel saját könyv “Száz őszinte kérdés a fitneszről” címmel

• Gladiator Power Drink energiaital piacra dobása

• Szerződés egy legalább 20 perces aerobic showműsorra az RTL Klubbal, vagy az M1-el

ANYA CSAK EGY VAN. Külföldön és belföldön is tart, illetve forgat tévétornát, havonta 20-30 alkalommal lép fel. Egy-egy kaliforniai vagy brazíliai meghívás a kazettáknak köszönhető. Amikor viszont legutóbb “kávéországban” forgatott, meghalt az édesapja, ezért elhatározta, hogy ezentúl csak édesanyjával utazik külföldre. (Hozzá rendkívüli módon ragaszkodik: még ötödikes korában néhány osztálytársa édesanyját behívták az iskolába egy csínytevés miatt, s látva a sírdogáló anyukákat, Norbi azzal ment haza, hogy “soha nem fogok olyat tenni, hogy akár csak egy csepp könnyet is ejtsél”.)

Augusztusban együtt forgat Marlene Ottey volt világ- és olimpiai bajnok jamaikai futónővel, aki úgy döntött, hogy fitneszprogrammal lép a világ elé. Menedzsere felmérte a piacot, s Norbit és forgatókönyvét találta a legalkalmasabb partnernek. A közös film a római kort idézi fel, mert a fitnesz akkoriban volt a legfejlettebb, s Gladiátor tréning – e sportág korabeli elnevezése – lesz a címe.

Ősszel adja ki könyvét Száz őszinte kérdés a fitneszről címmel, amelyről úgy gondolja, hogy botrányt fog kavarni, mert szerinte érdek és szponzor nélkül eddig senki sem nyilatkozott e témáról.

“Az én jelszavam, hogy aki hisz benne, le tud fogyni. Eddig tízezer embert fogyasztottam le, van ebben tapasztalatom. Ellenzem a zsírégető tablettákat, mert ezekkel csak átmeneti eredményt lehet elérni, s aki ilyenekben bízik, lemond az akaraterejéről és az önmagába vetett hitéről. Ez olyan, mintha valaki olyan erős szeretne lenni, mint egy bányász, s ezért bányásztablettát szedne. Filozófiám, hogy a legnagyobb győzelem az önmagunk felett aratott győzelem” – szögezi le Schobert Norbert.

Decemberben vállalkozása, a Fitness Hungary Kft. új céget alapított egy élelmiszer-ipari céggel, a Riceland Kft.-vel közösen: a Moveland Kft.-t. Ez utóbbi társaság 200 millió forintos beruházás eredményeként szeptember 28-án 2001 négyzetméteren megnyitja a budapesti Mammut II-ben az ország első multiplex fitneszcentrumát. Szakmai igazgatói a Pécsi Sasok lesznek, Norbi ugyanis tulajdonosként és óraadó tanárként kíván közreműködni az üzemeltetésben, nem pedig főnökként. Számításai alapján a befektetett pénz három-négy év alatt térül meg. Ugyanakkor franchise-hálózatot is ki szeretne építeni. Ha a vállalkozó összes elképzelése beválik, akkor Norbi nem csupán a sportban, de az üzleti életben is befutott szereplőnek mondhatja majd magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik