Gazdaság

Balatoni nyár – Hullámzó szezon

A kormány a tavalyit meghaladó idegenforgalmi bevételekre számít 2001-ben, miközben az egyik fő "pénzforrás", a Balaton látogatottságáról szóló értékelések megoszlanak.

Késve ugyan, de beindította a főszezont a magyar tenger partján a július közepén beköszöntött kánikula. Óriási dugók alakultak ki a 70-es számú főúton, megteltek a kempingek és a strandok. Ám a Balatonnál még jó időjárás esetén is csupán hat hétig tart a turistaidény. Az idén a jelek szerint a szokásosnál kevesebb a vendég a tó környékén, jó néhány szállásadó panaszkodik a gyenge forgalomra.

Balatoni nyár – Hullámzó szezon 1Május végéig a turizmus devizabevételei megközelítették (a szezonálisan kiigazított adatok szerint meg is haladták) a 1,5 milliárd eurót, ami 16,5 százalékos bővülés az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Ennek alapján Budai Zoltán turisztikai helyettes államtitkár szerint a tavalyi 3,7 milliárd euróval szemben az idén az idegenforgalmi bevételek elérhetik a 4 milliárd eurót is. Szakértők szerint a májusig feljegyzett növekedés elsősorban a túlnyomórészt a fővárosra koncentrálódó kongresszusi és üzleti turizmusnak – konkrétan például a NATO-konferenciának – köszönhető. Mindezt az is alátámasztja, hogy míg a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégforgalom 2,9 százalékkal növekedett, az ötcsillagos szállodákban 25 százalékos bővülést regisztráltak. Egyes rendezvényekre több ezren érkeztek, így Molnár Gabriella, a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének elnöke szerint sokat lendítene a forgalmon például a budapesti úgynevezett expóterületen tervbe vett kongresszusi központ megépítése.

MÉG OLCSÓK VAGYUNK. Molnár Gabriella rámutat arra, hogy a Balatonnál mindössze két-három olyan szálloda létezik, amely egész évben képes megfelelő szolgáltatási spektrumot nyújtani a vendégeknek. Nemigen akad olyan szálló, amely mondjuk fedett teniszpályával vagy wellness (egészségmegőrzési) centrummal csalogatja a turistákat. A háromcsillagos Hotel Füredben például a múlt évihez képest nőtt a vendégek száma, de ez is főként a konferenciaturizmusnak köszönhető.

Sokan úgy vélik, hogy a forint felértékelődése negatív hatással lesz az idegenforgalomra. Velük szemben Budai Zoltán és Molnár Gabriella egybehangzóan állítja, hogy az idén ettől nemigen kell tartani. Tény, hogy az utazási irodák által tavaly kiajánlott ez évi árakat a forint erősödése nem érinti, az árfolyamváltozást jövőre tudják majd esetleg érvényesíteni, ám gondot okozhat, ha az áremelés nem párosul a minőség javulásával. Budai Zoltán kiemeli, hogy a fő küldő országokban – Ausztriában és Németországban – hazánk még mindig olcsónak számít. A májusi osztrák kimutatások szerint 100 schilling vásárlóértéken itt 223 schillinget ér, a németek számára pedig Magyarország 30 százalékkal olcsóbb, mint saját országuk.

Balatoni nyár – Hullámzó szezon 2SZABAD SZOBÁK. Halmos Gábor, a Siotour igazgatója érdeklődésünkre arról számolt be, hogy ők a családi vállalkozásoknál, kispanzióknál érzékelnek visszaesést. A saját, illetve velük szerződött szálláshelyeken a múlt évhez képest 5 százalékkal nőtt a forgalom, miközben a velük kapcsolatban álló fizető-vendéglátó szolgáltatóknál 10-15 százalékkal csökkent. Hangsúlyozza, hogy kapacitásuk felét a külföldi partnereikkel előre lekötötték, így cégük kevésbé van kitéve az időjárási viszontagságoknak. Halász Klára, a Tourinform siófoki irodájának vezetője is úgy tapasztalja, hogy a fizető-vendéglátásnál érzékelhető visszaesés. Elmondása szerint a város helyzete speciális, mert a belföldi turizmus a Coca-Cola Beach House miatt ide koncentrálódik, s a szezon náluk szeptember végéig, október elejéig tart. Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke is úgy véli, hogy a fizető-vendéglátók körében lesznek vesztesek, de aki jó minőségű szolgáltatást nyújt, annak nem kell tartania az idénytől. A Balatonnál szerinte 2000-hez viszonyítva nem csökkent a forgalom. Több kis panzió tulajdonosa viszont katasztrofálisnak minősíti az eddig eltelt időszakot. Akadnak, akik az egyre nagyobb teret nyerő, feketén működő, olcsóbb szálláshelyekkel magyarázzák forgalmuk visszaesését.

Jó néhány évvel ezelőtt angolnapusztulásról, a víz szennyezettségéről cikkezett a hazai és a nemzetközi sajtó. Most tisztának minősül a Balaton vize. Ez azonban napjainkban már csupán szükséges, de nem elégséges feltétel. Az árak letörésével és a szolgáltatások bővítését, a minőség javítását eredményező fejlesztésekkel érhető csak el, hogy növekvő számban érkezzenek ide turisták, s a szezon ne csak hat hétig tartson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik