Gazdaság

Étkezési utalványok – Az adómentesség böjtje

Stagnál az étkezési utalványok piaca. A jegyek forgalmát tovább csökkentheti, hogy a kedvezmény igénybevételére immár chipkártyát is alkalmaznak.

Több mint tíz éve működik az étkezési utalványok mai rendszere, akkor vezették be ugyanis az ehhez kapcsolódó korlátozott adómentességet. Ennek mértéke három esztendeje változatlan, s a kétéves költségvetés ismeretében jövőre sem várható korrekció. (Számos európai országban – az itteni gyakorlattal ellentétben – évről évre a hivatalosan számított inflációhoz indexálják a megengedhető adómentes juttatást.)

Étkezési utalványok – Az adómentesség böjtje 1MINDEN SZINTEN. Pontos adatok nincsenek, de becslések szerint az ország 2,7 millió munkavállalójának nagyobb része, körülbelül 2 millió fő részesül ebben a kedvezményben. “Élnek vele minisztériumok, önkormányzatok éppúgy, mint több ezer főt foglalkoztató multinacionális cégek vagy egyetlen alkalmazottal – például egy titkárnővel vagy asszisztenssel – működő ügyvédi irodák, fogászatok. Egyéni vállalkozó viszont nem számolhatja el saját részére az ilyen jellegű költségeinek meghatározott részét” – tájékoztat Krátky Attila, az Accor Group magyarországi leányvállalataként működő Ticket Restaurant Étkezési Jegy Kft. kereskedelmi igazgatója.

Magyarországon külön üzletág jött létre arra, hogy a munkáltatók igénybe tudják venni az étkezési hozzájáruláshoz kapcsolódó adókedvezményt. Bár a kedvezményesen adható maximum havi 2200 forintnál a legtöbben nagyobb összeget fordítanak étkezésre, a munkáltatónak valamilyen módon igazolnia kell, hogy ezt a juttatást valóban ételre-italra költötték a dolgozói. Ezért van tehát szükség étkezési jegyekre és azok forgalmazóira. Alapvetően kétféle étkezési forgalmazó létezik: vannak élelmiszerüzlet-láncok (de egyetlen bolttal rendelkező vállalkozások is), amelyek melléktevékenységként kibocsátanak a saját üzletükre érvényes jegyeket, s olyan cégek is, amelyek fő tevékenységként csak ezzel foglalkoznak. Az utóbbiakból három működik országosan: a Ticket Restaurant Étkezési Jegy Kft., a Sodexho Pass Kft. és a Cheque Dejeuner Kft. Akadnak olyan élelmiszer-utalványok, amelyek nemcsak éttermekben és gyorsbüfékben, hanem üzletekben is beválthatók. Léteznek azonban munkaadók, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy alkalmazottaik délben meleg ételt fogyasszanak, s ők olyan utalványokat rendelnek a forgalmazótól, amelyek csak éttermekben vagy a saját üzemi étkezdéjükben használhatók fel. Az ilyen tikettek esetén 2200 forint az adómentesség felső határa, míg a boltokban is beváltható jegyeknél csak havi 1400 forint.

Kártyások A Sony Hungária Kft.-nél a papírdarabkákat már felváltották a műanyag lapocskák. “Üzemi étkezdénkben a fizetés a kihelyezett POS terminálokon történik. Az étkezési hozzájárulás egy fájlba érkezik, s az alkalmazottak minden hónapban letöltik az őket illető összeget a kártyájukra” – foglalja össze a társaságnál kiépített rendszer lényegét Harányi Tamás, a cég munkatársa. A kártyán ráadásul több “pénztárca” is van, amelyek közül az egyik szolgál az étkezés fedezetéül. Mészáros Péter munkaügyi igazgató ehhez hozzáteszi, hogy dolgozóiknak havi 2200 forintos étkezési hozzájárulást biztosítanak, s aki ennél többet költ, annak a munkabéréből automatikusan levonják a kedvezményt meghaladó összeget. “Várhatóan ősszel bevezetik a chipkártyát a Siemensnél is” – tudtuk meg Plesz Józseftől, a Siemens Investor Kft. vezetőjétől. A cég maga látja el ebéddel 1200 dolgozóját, s a papírszelvényekről történő átállás a cég méretéhez képest nem túl nagy összegbe, 3 millió forintba kerül. Plesz József szerint a chipkártyának nemcsak az adatkezelés és a kiszolgálás gyorsabbá válása, valamint a biztonság az előnye, hanem a nagyobb higiénia is, hiszen most még sokszor az osztja az ételt, aki a készpénzt átveszi.

Nem véletlen, hogy a Ticket Restaurant egyre több, kizárólag meleg ételre beváltható utalványt értékesít, ezek részaránya ma már árbevételük több mint 10 százalékát teszi ki. (Az ebédutalványok és a “hideg” étkezési jegyek mellett tavaly ősztől Top Premium ajándékutalványt is forgalmaznak.) A cég 400 ezer ember számára bocsát ki élelmiszer-utalványt és 10 ezer elfogadóhellyel áll kapcsolatban. Ezzel tavaly 7 milliárd forinttal vette ki a részét az étkezési jegyek 30 milliárd forintra becsülhető teljes itthoni forgalmából. A cég az idén már az első negyedévben 2 milliárd forintos forgalmat ért el. Saját bevétele abból származik, hogy a jegyek névértékének 1-6 százalékát jutalékként megkapja megrendelőitől – azoktól a cégektől, amelyek étkezési hozzájárulást adnak dolgozóiknak -, s további 2-6 százalékot kap a beváltóhelyektől. (Egy érdekesség: a szállodaláncot, autókölcsönzőt üzemeltető, valamint étkezési és egyéb utalványokat forgalmazó francia Accor tavaly év végén valamennyi dolgozójának lehetővé tette, hogy éves fizetése 25 százalékának erejéig vásárolhasson a világcég részvényeiből, darabonként 36 euróért, azaz 9500 forintért. Mindemellett opciót is kaptak, így a hűséges munkatársak öt év elteltével a megszerzett részvényeik dupláját vásárolhatják meg az eredeti, 36 eurós áron. A vállalatbirodalom magyarországi alkalmazottai – a Ticket Restaurant Kft. és a Pannonia Hotels Rt. dolgozói – tízezer Accor részvényt jegyeztek.)

DIGITÁLIS JEGY. Várható, hogy a manapság szokásos étkezési bonokat előbb-utóbb tömeges méretekben felváltják a chipkártyák. A Compuworx Informatikai Rt.-nél nemcsak kifejlesztettek ilyen eszközt, hanem már létezik is olyan cég, amely bevezette ezt a szisztémát. Hegyi Márton, a Compuworx projektmenedzsere úgy tudja, hogy egyes utalványforgalmazók már fontolgatják a kártyás megoldás felvételét a kínálatukba. A beruházás fázisában a számítógépes rendszer drágább, mint a jegyek nyomtatása, ám ha hosszabb távon nézzük megtérül a kiadás. A gyártók ötéves garanciát adnak a chipkártyákra, ugyanakkor a papírból készülő bonok előállításának költségét is emelik a biztonsági követelmények. Kártyás megoldás esetén ráadásul az adatkezelést is jóval egyszerűbbé teszi az informatikai háttér, nem kell utalványokat számolgatni, mert a terminál automatikusan tárolja és a kívánalmaknak megfelelően feldolgozza a beérkezett információkat. Egyre több továbbá az olyan élelmiszerüzlet, ahová POS terminálokat telepítenek, s ezek kis költséggel alkalmassá tehetők arra, hogy az étkezési utalványként funkcionáló plasztikkártyákat is elfogadják, így mind szélesebb körben alkalmazhatóvá válik ez az új szisztéma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik