Gazdaság

Fordulat a microsoft antitröszt-perében – Darabolás lefújva

Pertörténet 1998. MÁJUS.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és 20 amerikai állam antitröszt-pert indít a Microsoft ellen. Az Európai Unió bejelenti, hogy nem kíván külön antitröszt-vizsgálatot indítani az ügyben, de nyomon követi az ügyek amerikai menetét.

1998. JÚNIUS. A washingtoni fellebbviteli bíróság egy korábbi Microsoft-perben megváltoztatja az első fokú ítéletet, és kimondja: a cég kötelezheti a számítógépgyártókat arra, hogy Windows 95-öt futtató gépeikre az Internet Explorert is installálják.

1998. OKTÓBER. Megkezdődik az antitröszt-per tárgyalása.

1998. DECEMBER. Dél-Karolina elfogadja a Microsoft érvelését, és ejti a vádakat a szoftveróriás ellen. Az indoklás szerint az AOL-Netscape-Sun összefogás azt bizonyítja, hogy az interneten nincsenek monopóliumok, és egészséges piaci verseny folyik.

2000. ÁPRILIS. Thomas Penfield Jackson bíró kimondja, hogy a Microsoft megsértette az antitröszt-törvényt. Az ítélethozatalt, a felek peren kívüli megállapodásának reményében, többször elhalasztják, de hiába, megegyezésre nem kerül sor.

2000. JÚNIUS. Jackson bíró kimondja a büntetést: a Microsoftot két részre kell osztani. A cég fellebbez.

2000. AUGUSZTUS. Az Európai Unió, a Sun Microsystems indítványa alapján, saját vizsgálatot kezd a Microsoft ellen, miután a képviselők úgy találták, hogy a vállalat erőfölényét az európai szerverpiac megszerzésére használja fel. Amennyiben a cégnek nem sikerül eloszlatnia az aggodalmakat, büntetést szabhatnak ki rá a helytelennek ítélt piaci magatartás miatt.

2001. JANUÁR. Az AOL Time Warner, az Oracle, a Sun és a Microsoft más vetélytársainak részvételével létrejövő ProComp szövetség szerződteti Kenneth Starrt, hogy támogassa a felperesek ügyét. Starr a Monica Lewinsky-ügy fővádlójaként szerzett hírnevet magának.

2001. JÚNIUS. A fellebbviteli bíróság megsemmisíti Jackson bíró egy éve hozott döntését a Microsoft feldarabolásáról, és – fenntartva a monopolisztikus törekvések vádját – visszaadja az ügyet a kerületi bíróságnak. Az Európai Unió tavaly augusztusban megkezdett vizsgálatának végeredménye még várat magára.

Még nem ért véget, de nagyon fontos állomásához érkezett a Microsoft elleni antitröszt-per, miután a fellebbviteli bíróság visszavonta Thomas Penfield Jackson bíró ítéletét a cég feldarabolásáról. Az ügy visszakerült a kerületi bírósághoz, azzal az előzetes döntéssel, hogy a monopólium kiépítésének vádját nem vonják vissza, csak más jogorvoslatot keresnek. Mindkét fél győzelemről beszél: a Microsoft annak örül, hogy sikerült elkerülnie a feldarabolást, a társaságot perlő államok pedig annak, hogy továbbra is áll a monopólium vádja. Az eddigi biztos vesztes egyedül Jackson bíró, akinek magatartását a fellebbviteli bíróság kifogásolta, mondván: titkos interjúkat adott a sajtó képviselőinek, s ezekben nem rejtette véka alá elfogultságát. Az új bírót, akárcsak elődjét, véletlenszerűen választják majd ki. Jackson egyébként már tárgyalt Microsoft-pert, s akkor a redmondi cég javára döntött.

Mint ismeretes, a feldarabolásról tavaly nyáron született ítélet, amely kimondta, hogy a személyi számítógépek operációs rendszerének 92 százalékát eladó szoftveróriás üzleti magatartásával súlyosan megsértette a trösztellenes törvényeket, amikor az Internet Explorer böngészőprogramot a Windows operációs rendszerbe beépítve monopóliumot hozott létre (a per rövid történetét lásd külön).

Állami ügyészek, politikusok, illetve egyéb Microsoft-ellenzők arra akarják rábírni a bíróságot, hogy olyan jogorvoslatot találjon, amely az október végén piacra kerülő Windows XP operációs rendszerrel kapcsolatban is elejét veszi az antitröszt-törvény megsértésének. Mint mondják, a cég főbűne, hogy az operációs rendszerrel összeköt egyéb szoftvereket is. A Windows XP-vel kapcsolatban az e-mailhez hasonló, de annál gyorsabb kommunikálást lehetővé tevő úgynevezett Instant Messaging rendszert, és a zeneszámok lejátszására alkalmas szoftvert emelik ki. Korábbi elképzelések szerint az XP része volt a Smart Tags szoftver is, amelynek révén a fejlesztők követni tudták volna felhasználóik internetes szokásait. Ezt a Microsoft nemrégiben kidobta az XP-ből, ősszel tehát e nélkül jelenik meg az operációs rendszer. Egy másik, legalább ennyire vitatott elem a HailStorm; ez tulajdonképpen egy szolgáltatásgyűjtemény, amely képes nyomon követni az e-mail-kapcsolatokat és üzenetet küldeni a tulajdonos mobiltelefonjára, ha fontos elektronikus üzenete érkezett. Ez a Microsoft .Net (ejtsd dotnet) szoftverére épül, s igénybevételéhez csatlakozni kell ahhoz a Passport szolgáltatáshoz, amely olyan személyes információk kiadását kéri, mint például a hitelkártyaszámok.

Bill Gates, a Microsoft első embere, a fellebbviteli bíróság döntésének örülve gyorsan tartott egy sajtótájékoztatót, ahol a következőt mondta: “A Windows XP-vel olyan termékkel jövünk ki, amilyet a fogyasztók akarnak. A mostani döntésben semmi sincs, ami megváltoztatná terveinket, beleértve a Windows XP-t is.” Hogy a végső bírósági döntésre mikor kerül sor, azt még nem tudjuk, de a viták alighanem addig is tovább folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik