Gazdaság

A lajosmizsei Inwest Kft. tulajdonosa – Iskolaigazgatóból ügyvezető

Gárdonyi Zoltán 1990-ben 400 ezer forintos hitelből indította be cégét, amely tavaly már 400 milliós forgalmat produkált. Saját fejlesztésű termékeik között a rizskészítmények és gyümölcsteák dominálnak.

Nagy a sürgés-forgás az Inwest Élelmiszer, Gyógynövény Feldolgoizó Kft. Lajosmizse határában lévő telepén. A tárgyalópartnerek szinte egymásnak adják a kilincset, de egy iskolás csoport is érkezett üzemlátogatásra. Lüktet minden, mintha a cégalapító energiája az egész környezetére hatással lenne. A tizenegy éve létrehozott vállalkozásnak nemcsak az árbevétele, de gyártott és forgalmazott termékeinek száma is látványosan növekszik.

A lajosmizsei Inwest Kft. tulajdonosa – Iskolaigazgatóból ügyvezető 1“Megbízható, a szállítási határidőket mindig pontosan tartja, minőségi kifogás is csak egyszer vagy kétszer fordult elő, akkor is azonnal korrigált, s egy tízéves kapcsolat esetén ez elismerésre méltó teljesítmény. Életvidám, tele van energiával, igen jó képességű menedzser” – értékeli Gárdonyi Zoltán mentalitását Schill Tibor, a Sara Lee Kávé és Tea Rt. belföldi beszerzési osztályvezetője.

LEADTA A DRÓTOT. Pedig az egykori villamos üzemmérnök, majd tanár nem rendelkezett sem kereskedelmi, sem élelmiszer-ipari tapasztalatokkal, amikor a rendszerváltáskor úgy döntött, hogy a magasabb jövedelem reményében otthagyja szakközépiskolai igazgatóhelyettesi állását, s önállósítja magát. Kereskedelmi ügynökösködésbe fogott egyéni vállalkozóként, a kerítésdróttól kezdve a kukoricáig mindennel foglalkozott, amit el lehetett adni. Azért ezt a profilt választotta, mert úgy ítélte meg, hogy e tevékenységgel megfelelő pénz teremthető, ugyanakkor szerteágazó volta miatt örömét is lelte benne. Fél évre rá feleségével megalapította az Inwest Bt.-t, amelynek beindítására 400 ezer forint vállalkozói kölcsönt vett fel. Egy jugoszláviai szerb megrendelője ugyanis, akinek diót szállított, ajánlotta, hogy érdemes gyógynövénnyel foglalkozni. Először csak ebben utazott: a Romániából és Bulgáriából beszerzett termékeket Nyugat-Európába exportálták.

A sikert azonban nem adták ingyen, a többféle üzletbe belevágó Gárdonyi Zoltánnak meg kellett fizetnie a tanulópénzt. Az Inwest társtulajdonosként létrehozott egy magyar-szlovén vegyesvállalatot élelmiszerek behozatalára, ám az elképzelés nem jött be. Egy tészták importjára életre hívott olasz-magyar cég viszont jól működött, ez esetben az olasz üzlettárssal akadt gond: bement a bankba, kivette a társaság 2,8 millió forintos nyereségét és lelépett vele. “Ezt követően úgy döntöttem, hogy – leszámítva az Inwestben résztulajdonos másik házaspárt – többé nem közösködöm senkivel. Mindemellett úgy láttam, hogy a kereskedelem önmagában hosszú távon nem megy, rá kell állni az élelmiszerek gyártására, feldolgozására, csomagolására” – emlékszik vissza az ügyvezető.

“Magunk is meglepődtünk, hogy az épp akkor indult cégünktől rendelte meg egy csomagológép legyártását, mert hitt abban, hogy tartani tudjuk a rendkívül rövid határidőt. Előleget is adott, s cégünkön nagyot lendített ez a megbízás. A szerződés vele ma már gyakorlatilag formalitás, mindig tartja magát ahhoz, amiben telefonon megállapodunk” – mondja az üzletemberről a New-Profipack Kft. ügyvezető-társtulajdonosa, Szabó Ferenc.

Gárdonyi Zoltán 47 éves, Kecskeméten született.

A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán diplomázott, majd villamos üzemmérnökként helyezkedett el. Ezt követően négy éven át tanított, s közben a szegedi József Attila Tudományegyetem szociológia-pedagógia szakán is oklevelet szerzett.

Szakközépiskolai igazgatói állását 1990-ben hagyta ott. Előbb kereskedelmi ügynökként tevékenykedett, majd feleségével megalapította az Inwest Bt.-t. Az ebből alakult, ma már termékfejlesztéssel, gyártással és csomagolással is foglalkozó Inwest Élelmiszer, Gyógynövény Feldolgozó Kft. – amelynek társtulajdonos-ügyvezetője – tavaly 400 millió forintos árbevételt produkált, míg az idén 500 milliós forgalmat remélnek.

Hobbija az utazás és a család. Három gyermeke közül – a negyediket szeptemberre várják – az egyik Brüsszelben dolgozik, a másik idehaza kereskedelemmel foglalkozik, a harmadik még óvodáskorú. Társtulajdonos felesége a cég marketingmunkáját tartja kézben.

RIZSBIZNISZ. A nagy keresletet kihasználva akkor már egy ideje bérmunkában csomagoltattak rizst, ám 1993-ban kibéreltek egy meglehetősen lepusztult volt termelőszövetkezeti csarnokot Kecskeméten, felvettek három embert, s maguk végezték ezt a munkát. A termékkört fokozatosan bővítették. A következő esztendőben elkezdtek Németországból gyümölcstea-keveréket importálni és csomagolni, rá egy évre pedig beindították a tengeri só Izraelből való behozatalát és csomagolását. Ekkor már egy baráti házaspár is belépett a cégbe, amelynek jelenleg is ők négyen a tulajdonosai. A megrendelések felfutása nyomán kinőtték az akkori telephelyüket, s 1997-ben 300 millió forintos zöldmezős beruházással Lajosmizse határában új üzemet létesítettek. A helyszínt munkaerő-piaci megfontolásból választották, s a csomagolás mellett intenzív termékfejlesztésbe kezdtek. A gyümölcsteákat ma már saját receptúra szerint állítják elő, jelenleg 18 féle készítményt kínálnak. A termékcsalád ez év áprilisától új külsővel és márkanévvel szerepel a piacon. Való igaz, az Inwest alapján inkább befektetési társaságra gondol az ember, semmint élelmiszer-ipari vállalkozásra, s az ügyvezető végül elfogadta a velük kapcsolatban álló marketing cég javaslatát: bizalmat kelt, ha a tulajdonos a nevét adja a termékhez. Ebből a megfontolásból született a Gárdonyi Teaház elnevezés.

Két évvel ezelőtt 70 millió forintos beruházással puffasztóüzemet is létesítettek, s míg a társaság a negyedik legnagyobb rizsforgalmazó az országban, a Ripsz-Ropsz márkanevű puffasztott rizskészítményeikkel e termékkategóriában piacvezetők. Az egészséges táplálkozás térnyerésének köszönhetően mutatkozó óriási igény kielégítésére tavaly a puffasztott gabonaszeletek gyártását is megkezdték, s már dolgoznak az ízesített puffasztmányok kifejlesztésén. Az idén új üzemet is építenek. Saját szabadalmuk az ízesített – például hagymás vagy gombás – köretrizs, illetve a kétféle – gyümölcsös, csokoládés – desszertrizs. Az 50-60 főt foglalkoztató cég ma már negyven saját fejlesztésű terméket mondhat magáénak.

VÁLTÁSKÉNYSZER. “Jelenleg hat új készítményen dolgozunk, a piaci viszonyok rákényszerítik az embert a folyamatos fejlesztésre. A változó igények miatti termékfluktuáció megköveteli a váltásokat” – állapítja meg Gárdonyi Zoltán. Elmondása szerint az ötlet általában az ő fejéből pattan ki, s a kollégák – az élelmiszerfejlesztő-mérnök, a minőségbiztosítási vezető, a laboráns – valósítják meg.

A cégvezető a rendezett, parkosított környezetet is fontosnak tartja. Azt vallja, hogy egy ilyen profilú üzemnél a szabad területek higiéniájára is adni kell. Az 1998-ban kft.-vé alakult társaságot már a külföld is felfedezte: az Inwest Dániába, Izraelbe, Jordániába, Nagy-Britanniába, Romániába exportál, de nemrég Kanadából is érdeklődtek gyümölcsteái iránt. Gárdonyi Zoltán nem sajnálja a pénzt arra, hogy minden évben megjelenjenek a világ valamelyik nagy élelmiszer-ipari kiállításán. London és Tokió után tavaly a párizsi Sialon vettek részt, az idén pedig a kölni Anugára készülnek. A cégvezető szerint az üzleti siker 70 százalékban a szerencsétől, 20 százalékban a tudástól függ, az akarat csupán 10 százalékban játszik szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik