Gazdaság

Az Euroweb Rt. ügyvezetője – Autóval az infosztrádára

Kassai Ervin nemcsak a legkülönbözőbb termékeket, hanem magát is el tudja adni. Bár mindig alkalmazottként dolgozott, nem egyszer épített már fel induló céget.

Ejtőernyős csapat-összekovácsoló gyakorlatuk során akkor ijedt meg a legjobban, amikor a fia kiugrott mellőle a gépből – még ma is ez jut hirtelen eszébe Kassai Ervin módszereiről a korábbi munkatársnak. No, nem kell valamilyen szörnyű dologra gondolni, hiszen Farkas Beáta, az Internet Securities Magyarország Kft. termékmenedzsere is úgy véli, az olyan jelenetek, mint amikor a repülőn készülődve a kolléga megkapja a hevedert, alaposan megerősítették bennük az összetartozás érzését. “Nekem is össze kellett szednem magam, mert én sem ejtőernyőztem előtte soha. Ugyanakkor fontosnak tartottam, hogy én ugorjak először, mert nem az a jelszavam, hogy előre, hanem az, hogy utánam” – fűzi a csapatépítő ejtőernyős tandemugráshoz az ötletgazda Kassai Ervin.

Az Euroweb Rt. ügyvezetője – Autóval az infosztrádára 1ÜGYFÉLBŐL FŐNÖK.Kassai több mint tíz évet töltött az Egyesült Államokban – Washingtonban és New Yorkban -, ahol édesapja az ENSZ kötelékében dolgozott. Mint mondja, itt megtanulta, miként lehet egy dinamikus, agresszív világban helytállni, s hogy létezik hosszú távú, stratégiai gondolkodás, miként olyan üzlet is, amellyel mind a két fél, alkalmasint több üzletfél is jól jár. Hazahozott egy piaci szemléletet, amelyre óriási szükség van itthon is a jelenlegi versenyhelyzetben. Pont az érettségi idején költöztek vissza, s a különbözeti vizsgák és a felvételi után a Nikexnél helyezkedett el üzletkötőként, miközben a főiskolába is belefogott esti tagozaton. Kezdett megismerkedni a kereskedelemmel, s megtette az első “zsíros” útjait Albániába és Szíriába. Sokfelé megfordult a világban, s a vállalatnál is dolgozott több területen, például a pénzügyi, államközi, fővállalkozási és a propaganda osztályon.

Jöttek a változások, s a Nikex vegyes vállalatot hozott létre a General Motors hollandiai képviseletével – a Rivával – új gépkocsik értékesítésére, szervizelésére, megvásárlásának finanszírozására, és Kassai Ervint nevezték ki kereskedelmi igazgatónak. Az egyik nap zárás után megjelent egy úriember, aki autót szeretett volna venni, s vagy este tízig nézelődött. Ezt követően többször is felkereste a szalont, s annyira megtetszett neki a fiatalember vevőközpontú mentalitása, hogy egyszer csak megkérdezte tőle, nem menne-e át az ő cégéhez. Kiderült, hogy az illető a Fornax Rt. tulajdonosa és vezérigazgatója, s az ajánlatát elfogadó üzletembernek azt a feladatot adta, hogy új termékportfóliókat teremtsen a távközlési, telekommunikációs ágazatban. E szakterület ráadásul az internet alapja, Kassai Ervin e társaságnál együtt nőtt fel az elektronikus szupersztrádával.

Nem csoda, hogy innen egyenes út vezetett számára az előfizetőknek online módon gazdasági-pénzügyi információkat szolgáltató Internet Securities Magyarországhoz. Már amióta létezik, mert “zöldmezős beruházásként” az amerikai tulajdonosok által kiválasztott ambiciózus fiatalembernek kellett felállítania a start-up céget, kialakítania a termékportfóliót, az értékesítést és a teljes operációs rendszert. Az ügyvezető igazgató ezt olyan sikeresen vitte véghez, hogy néhány éven belül a szlovén és a horvát piacot is megkapta, s regionális vezetővé vált. A vállalatközi (B2B) kapcsolatok területéről azonban tavaly márciusban átnyergelt a vállalatok és a lakosság közötti (B2C) kapcsolattartás világába azáltal, hogy átigazolt a ViaNovo Rt.-hez. Ezt a társaságot szintén a nulláról kellett felépíteni, s a kialakított brandnek köszönhetően két hónap elteltével, májusban már róluk beszélt a fél ország. “Éppen a cseh és a lengyel piacra történő kilépésünket készítettük elő, tárgyaltunk is ezekben az országokban, amikor visszazuhant a kereslet, s be kellett húzni a kéziféket” – kommentálja a portállal történteket.

KASSAI ERVIN 36 éves, 8 és 18 esztendős kora között az Egyesült Államokban élt, hazatérve a Nehézipari Külkereskedelmi Export-Import Vállalatnál (Nikex) helyezkedett el. Tanulmányait is megkezdte a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi karának esti tagozatán, ahol 1987-ben végzett. Ugyanott posztgraduális képzésen marketing és menedzsment oklevelet is szerzett 1990-ben. Ugyanabban az évben a Riva – a Nikex és a General Motors hollandiai képviselete közös cégének – kereskedelmi igazgatója lett, egy esztendő múlva pedig a Fornax Rt.-hez szerződött.

Ezt követően az általa felállított, amerikai érdekeltségű Internet Securities Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójaként, majd e pozíciója megtartása mellett regionális igazgatójaként dolgozott. 2000 márciusától az utóbb zsákutcába jutó ViaNovo vezetője volt. Tavaly december elsejétől az EuroWeb Internet Szolgáltató Rt. ügyvezető igazgatója.

Kedveli a gyors autókat – két sportkocsija is van -, s szereti a jetskit. Rendszeresen fut és úszik reggelente, éjfél előtt ritkán tér haza. Családja nincs; mint mondja, a siker áldozatokkal jár.

KÜLHONI PATRIÓTA. Kassai Ervint viszont az EuroWeb is szerette volna a soraiban látni, s a körülmények is abba az irányba hatottak, hogy megegyezzenek a felek, így azután december elseje óta Kassai a PanTel-csoporthoz tartozó társaság ügyvezető igazgatója. Itteni helyzete annyiban más, hogy e cég már korábban felküzdötte magát önerőből a piacvezető posztra – tavaly 1,2 milliárd forintot meghaladó árbevétel mellett nyereséget produkált. Az igazgató értelemszerűen tovább szeretné vinni a sikertörténetet. “Erre minden lehetőségünk adott, hiszen nagyon jó, professzionális, képzett, ütőképes csapattal és megbízható műszaki háttérrel rendelkezünk, s nálunk nem a push, hanem a pull szellem uralkodik: nem erőltetjük rá a piacra az elképzeléseinket, hanem kiszolgáljuk, de igyekszünk prognosztizálni is az igényeket” – szögezi le Kassai Ervin.

“Patrióta vagyok, s a legszebb feladat számomra a kint tanult ismereteket idehaza hasznosítani. Rengeteg helyen megfordultam, számos kultúrát megismertem az amerikai ambíciótól az arab tárgyalási technikán és az angol precizitáson át a finn kereskedelmi mentalitásig, de mindezt a tudást az itthoni alapokra helyezem” – vallja az ügyvezető. Példaként egy esetet is említ, amikor arabul köszönt, és fűzött hozzá még néhány mondatot az egyik iszlám világból érkezett tárgyalópartnerének, s ez a nyitó hang meg is hozta az üzletet. A pénz és az üzlet között egyenlőségjelet húz: mivel kapitalista országban élünk, a nap vége számára a profitról szól. Azért dolgozik, hogy letehesse azt az árbevételt és adózás előtti pozitív eredményt, amit a tulajdonosok elvárnak tőle, s amellyel munkatársainak és saját magának is biztosítja a megélhetést, a cégnek pedig az erősödő piaci pozíciót.

Eddigi hat munkahelye közül három a nulláról indult, amikor belépett, ebből kettőt maga épített fel. S hogy mi kell ehhez? Szerinte egy jó üzleti terv, tőke és kitűnő munkaerő; ez utóbbit legtöbbször maga választotta ki. Igyekszik megbizonyosodni az alkalmazandók szakmai felkészültségéről, s meggyőződni arról, tud-e együtt dolgozni velük. Az interjúk során mindenkitől megkérdi, mi a legfontosabb érték egy munkahelyen. Vannak, akik a saját területükben gondolkodnak – egy informatikus esetleg a számítógépparkot említi, egy marketinges a céglogót, a titkárnő a munkahelyi légkört -, s bár helytelen válasz esetén nem veszíti el minden esélyét a jelölt, Kassai Ervin határozottan állítja, hogy a siker záloga az ember. Munkatársaitól elvárja, hogy tanuljanak, inspirálják egymást, adják hozzá a céghez a tapasztalataikat, a kapcsolatrendszerüket. Nem vár el mástól sem többet, csupán azt, hogy mindenki legalább annyit nyújtson a saját területén, mint ő a magáén.

Ez pedig főnökei szerint nem kevés. Jósa László, az Euroweb Rt. vezérigazgató-helyettese így összegzi róla a véleményét: “Rettentő nagy a hiány az ilyen vezetőkből, akiknek van műszaki affinitásuk és fantasztikus kereskedelmi vénájuk – függetlenül attól, hogy milyen terméket kell eladniuk -, de emellett kiemelkedő menedzseri adottságokkal is rendelkeznek, s azonnali döntésekre is képesek. Véleményem szerint a mai gazdasági helyzetben Kassai Ervint klónozni kellene…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik