Gazdaság

Etyeki Chardonnay 2000, György Villa Selection

Etyeki Chardonnay 2000, György Villa Selection 1Mit is, mit is, tűnődik az ember, midőn a gyárból jövet beugrik a Laferhez, és nézegeti a szerencsére igen igényesen szelektált borpolc grádicsait#<#, közvetlenül a borsos pácban kanyargó, horrorisztikus marhanyelv fölött. Valami könnyűt, ami tovább szépíti egy hétköznapi kora nyári este szép fényeit. Régen ittunk chardonnayt, vegyünk szemügyre ezért egy kellemes képletet, olyan mester munkáját, ki vigyázó szemét egyfelől a szélesebb közönségre, másfelől a minőségre veti, igyekezvén összeegyeztetni a kettőt. Ami nem mód nélküli mulatság, mivel a honi szájíz fejlődése is törést szenvedett az unalomig emlegetett istenverte elmúlt fél évszázad folyamán. Kemendy László mester (Hungarovin Rt.) hasonlóan profin kötéltáncol minőség és popularitás között, mint a Szőlőskert Bárdos Benjáminja, vagy a vináriumos Garamvári Vencel, azaz azok a bormesterek, akik már a kombinátos időkben nagymenők voltak, és tudásbázisukat kreatívan konvertálták a borrendszer-váltással kinyíló térben. A György Villa pompás klasszicista épülete Budafok és Tétény határán található, 1827-ben kezdték építeni, 1867-ben Dőry György borkereskedő építette át mai formájára és adományozta karácsonyi ajándékként a barátnőjének. Bagatell. Az épület ma a vállalat vendégháza és bormúzeuma, reprezentatív kirakat, egyszersmind a csúcsminőségű boroknak, a cég gasztronómiai borcsaládjának emblémája. A szőlők a magyar viszonyok között gigászinak számító vállalat etyeki ültetvényein terülnek el. Emlékeztetőül: a szeles-havas etyek-budai borvidéken jó kis savas borok teremnek, ezért Etyek jó darab ideje a pezsgőgyártás hátországaként funkcionál. Kulturálisan ez is afféle sváb bortáj: az 1720-as évektől érkező német telepesek lendítik fel a helyi szőlő- és borkultúrát. Ma a pezsgő-alapborok fölött egyre szebb friss-illatos-gyümölcsös bor fakad errefelé, ezek egyike e heti chardonnaynk is. A chardonnay, mint ismeretes, a nagy fehér atya, a fehér borok királya mintegy, sokfunkciós világfajta Bourgogne-ból és Champagne-ból, gazdag és masszív anyag, testes, harmonikus, savas, elegáns és az egyetlen fehér, amely elbírja a barrikolást. A chardonnay lassan leváltja a jó öreg olaszrizlinget, amit az ember már az anyatejjel szívott magába mintegy, így ezerféle verziójába akadhatni a borvilágban járván-kelvén. A György Villa Selection Etyeki Chardonnay halvány szalmasárga, édeskés szőlőillatú, kellemes, egyszerű, tiszta akkordban felcsendülő bor. Semmi bonyolultság vagy szép disszonancia: három sík, az élénk, mégis kerek savaké, az alkoholé és a határozott, a savanyúcuki-illatban is megjelenő édességé; nem nagy a test, s közepes a lecsengés. E heti borunk tehát nem nagy rejtvény, nem egy titokzatos és komplex ital – de nem is erről volt szó, hanem egy hétköznapi kora nyári este fényeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik