Gazdaság

A Noreg Kft. vezetője – Biztonságban kockáztat

Európa legdinamikusabban növekvő képviselete címet nyerte el a Kőrös Zsolt által vezetett Noreg Kft., annak ellenére, hogy első embere nem tartja magát vezető alkatnak.

Jókor kattintott a megfelelő weblapra Kőrös Zsolt, s ez a szerencsés mozdulat indította útjára a biztonságtechnológia egyik hazai úttörő cégét, a Noreg Kft.-t. Történt ugyanis öt évvel ezelőtt, hogy a negyvenéves üzletember – aki akkoriban kényszerpályán érezte magát – a webet böngészve rátalált az egyik legnagyobb biztonságtechnológiai cég, az Internet Security Systems (ISS) honlapjára, s látta, hogy az amerikaiak éppen akkor nyitották meg európai irodájukat Brüsszelben. Mivel úgyis készült a CeBIT-re Hannoverbe, gondolta elugrik Brüsszelbe is, hátha megkapja a magyar képviselet jogát.

A Noreg Kft. vezetője – Biztonságban kockáztat 1Így is lett. “Jó pillanatban mentem Brüsszelbe, egy ebéd melletti beszélgetés alapján megbíztak bennem. Igaz, az ISS ezzel nem vállalt nagy kockázatot, hiszen a magyar piac nem számottevő a portfólióban. Gondolták, itt egy lelkes versenyző, ha akarja, csinálja” – meséli a biztonságtechnológiával való kapcsolatának indulását Kőrös, aki villamosmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) a nyolcvanas évek elején.

ÚR AZ ŰRBŐL.A diplomázást követően közel tíz évig a tudományos életben tevékenykedett, először a BME Mikrohullámú Híradástechnikai tanszékén fejlesztett műholdfedélzeti berendezéseket. Részt vett a Vénusz-Haley projektben (fedélzeti műszert fejlesztettek a Vénusz bolygó és a Halley üstököst megközelítő műholdra), majd átment az Eötvös Lóránd Geofizikai Intézetbe, ahol űrhajózási szakismereteit a geofizikában alkalmazta. A rendszerváltás idején alapított negyedmagával egy céget, a HR-Compot, amelyben addigi tevékenységüket, a műszerfejlesztést akarták folytatni. Hamar kiderült azonban, hogy fejlesztéseikre az új gazdasági környezetben nincs szükség, ezért inkább átálltak a kereskedelemre. Világbanki tenderek keretében építettek hálózatokat, szállítottak számítástechnikai eszközöket különböző államigazgatási intézményekbe, s ahogy a szakmában mondani szokás, “vassal kereskedtek”. Ebben a szellemileg kevéssé kielégítő időszakban bukkant Kőrös az ISS weboldalára, s a HR-Comp hamarosan felvette tevékenységi körébe az adatbiztonságot is. Igaz, a brüsszeli kapcsolatfelvétel után pénzügyileg kimutathatóan nem sok minden történt, mert adatvédelmi kérdésekre a magyar piac még egyáltalán nem volt fogékony. Ezért eleinte nem kereskedelmi, hanem sokkal inkább oktatási tevékenységet folytatott a cég, előadásokat tartottak, szakmai konferenciákat szerveztek.

Két év múlva már érezhető volt valamilyen mozgás a piacon, ennek láttán a biztonsági tevékenységet leválasztva az ISS hazai képviseletére külön céget alapított Kőrös. (A nevet a társtulajdonos feleség adta: Noreg nem más, mint Norvégia ősi neve. A választás nem véletlen, hisz párja norvég-német szakos tanár.) A HR-Compot 1999-ben eladta a család, azóta Kőrös csak az internetbiztonsággal foglalkozik. Az átmeneti kereskedelmi tevékenység után a valódi szakmai kihívás üdítőleg hat az üzletemberre. Ebben a területben azt tartja a legizgalmasabbnak, hogy gyorsan fejlődik, és jó érzéssel tölti el, hogy első osztályú, mindig korszerű terméket forgalmaz és támogat különböző szolgáltatásokkal. Ha a cég képviselői elmennek például egy bankba, vagyis olyan területre, ahol az internetes biztonság kiemelkedően fontos, akkor általában mindig tudnak újat mondani a témával foglalkozó informatikusoknak.

KŐRÖS ZSOLT45 éves, 1981-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán, s 1983-ban szerzett doktori végzettséget. Első munkahelye a BME Mikrohullámú Híradástechnikai tanszéke volt, ahol kutatóként dolgozott. 1990-ben alapította meg a HR-Comp Rt.-t, amely műszerfejlesztéssel, majd kereskedelmi tevékenységgel foglalkozott.

• 1998-ban hívta életre a Noreg Kft.-t, amely az Internet Security Systems hazai képviseletét látja el, egyéb, internetbiztonsági tevékenységek mellett.

• Nős, felesége norvég-német szakos tanár, fia 16, lánya 5 éves. Hobbija az utazás és az olvasás.

• Körös Zsolt április 23-án 15-től 16 óráig a figyelőnet fórumának vendége. Várjuk kérdéseit a www.fn.hu/kavehaz/ cimen!

TÁRGYALÓKÉPESEN.Két évvel ezelőtt a Montana, az egyik legnagyobb magyar informatikai cég megvásárolta a Noreg 55 százalékát. Az ismeretség persze korábbra datálódik, hiszen részt vettek közös bemutatókon, s a Montana információvédelmi divíziójának akkori vezetője, Kondákor Tibor felfigyelt a tehetséges csoportra, ő kezdeményezte a szorosabb kapcsolatot. Vadász Pál, a Montana Rt. elnök-vezérigazgatója azt állítja, hogy elvárásaik beigazolódtak, nagyon jól működő cégbe társultak. Kőrös Zsoltnak, akit szakmailag is és emberileg is nagyra becsül, külön hálás azért a gesztusért, hogy amikor lehetősége lett volna az ISS hazai leányvállalatát megalapítva folytatni tevékenységét, akkor egy biztonságos multinacionális cég helyett inkább egy terjeszkedőben lévő magyar vállalatcsoportot választott. A Noreg eredményei mindenképpen alátámasztják Vadász elégedettségét: a 2000. évi árbevétel 180 millió forint volt, a megelőző évit több mint 400 százalékkal szárnyalva túl, így a Noreg elnyerte az “Európa legdinamikusabban fejlődő ISS képviselete” címet. Kőrös Zsolt azonban mégsem ezt tarja legnagyobb sikerének, hanem azt, hogy olyan munkahelyet sikerült létrehoznia, ahol nagyon jó a légkör, s ahová szívesen jár be minden nap.

Vezetési stílusa leginkább a demokratikussal jellemezhető, gyakran egyeztet a kollegákkal, s a döntéseket együtt hozzák meg. Vezetési szempontjai közül azt emelte ki, hogy olyan környezetet akar teremteni, amelyben a kollegáknak szabad kezük van, s éppen ezért magukénak érzik a céget. “Nem vagyok klasszikus cégvezető alkat, de valahogy mindig rám esik ez a szerep” – mondja kissé sajnálva azt az időt, amit a cégvezetői teendők a színtiszta szakmai tevékenységtől elvesznek. Nem véletlen persze, hogy a vezető szerep folyton megtalálja: amikor a műegyetemen kutató volt a nyolcvanas években, akkor kollégái közt ő volt az, aki túllátott a hierarchikus rendszeren, s fel tudta hajtani a “kk” vagyis költségvetésen kívüli munkákat, így rendszeresen őt küldték tárgyalni. A rendszerváltás után aztán bele kellett tanulnia abba, hogy az üzleti életben teljesítmény alapján mérnek, nem pedig az egyenlőség elvén. A Noreget már ezzel a tudással felvértezve alapította, így most már biztosan vezet 12 munkatársat.

HOSSZÚ MUNKANAPOK.Erre az évre másfél-kétszeres forgalomnövekedést remél, s a létszámot is legalább a harmadával tervezi bővíteni. Erre azért van szükség – mondja – mert most még jellemző a 12-14 órás munkanap, de ez hosszú távon nem tartható. Felesége és két gyermeke csak késő estéken, s hétvégenként találkozik vele, ezért felértékelődik a szabadságon töltött idő. A család hobbija, hogy évente legalább kétszer utaznak külföldre, lehetőleg valamilyen egzotikus országba, így jártak már Kínában és Izlandon is. A munkahelyi létszám növelése azért is elkerülhetetlen, mert folyamatosan bővítik a szolgáltatások körét. Noha az internetes adatvédelmet még mindig tanítani kell, a Noreg tapasztalata az, hogy egyre alaposabb igényekkel lépnek fel az ügyfelek. Ezért megnyílik a biztonsági audit piaca, amelyhez üzleti folytonossági terveket és szabályzatokat kell készíteni, s az ISS termékét eladó cég ebben is partner tud lenni.

A cég irodájának hangulata nagyon jellemző a munkahelyi légkörre, s vezetőjére is: nem egy rideg, de drága irodaház néhány szobája, hanem egy különálló kis épület Óbudán, nagy csillárokkal, antik falépcsővel és terasszal. Ide az idén februárban költöztek – akár maga a cég ötlete, ez is véletlenül jött az internetről, amikor az egyik munkatárs lakást keresett, de közben az irodaárakat is figyelte. “Néhány év múlva sikeresnek mondom magam, ha ugyanilyen jó hangulatban, bővebb létszámmal dolgozunk, s még az sem baj, ha a bevétel is folyamatosan nő” – ad hangot vágyainak a pénzcentrikus gondolkodástól távol álló, de mégis sikeres menedzser.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik