Gazdaság

Heti portfólió – Biztosra menni

Heti portfólió – Biztosra menni 1Jelenleg nehéz megítélni a globális részvénypiacok idei kilátásait, hiszen az amerikai gazdaság növekedési üteme radikálisan lelassult.#<# Kérdéses, hogy a monetáris lazítás meghozza-e a kívánatos reálgazdasági eredményeket, és ha igen, mikor. Amenynyiben a hangulat derülátóbb lesz, akkor ismét felerősödhet a jelentős cash-állományt magukénak tudó amerikai befektetési alapok részvényvásárlási kedve. Mindezekre tekintettel a Német Befektetési Társaság Rt. szakembere a portfólióban 60 százalékos súlyú, blue chipekből összeállított részvénypakettet javasol. A fennmaradó 40 százalékot 1-2 éves instrumentumban (például 2002/L) célszerű elhelyezni, hiszen ennek kamatlábkockázata mérsékelt, várható reálhozama megfelelő, az árfolyamrendszer megváltoztatására és a forint esetleges felértékelődésére számító külföldi befektetők kereslete ilyen papírokra irányulhat. Heti portfólió – Biztosra menni 2A régió egyik legjobb bankjának számító, negatív eredmény-meglepetésektől mentes, kiemelkedő jövedelmezőségű és a portfólió menedzserek körében népszerű OTP esetében némi bizonytalanságot okozhat a Postabank esetleges megszerzése, ám ez – egy reális áron végrehajtható regionális terjeszkedés mellett – komoly lehetőségeket is tartogat.

A Mol nem szabályozott üzletágának jövedelmezősége várhatóan az idén is impozánsan alakul, amit azonban leront a gázüzletág vesztesége. A cég vonzerejét növelheti ugyanakkor, hogy a folytatódó terjeszkedés eredményeképpen a térség vezető olajipari vállalatává válhat.

A Matáv vezetékes üzletágában számottevő bizonytalanságot okoz a liberalizáció nyomán majdan felerősödő verseny, az új tarifák megállapítása, továbbá a hatékonyságjavítási program eredményessége. A mobiltávközlésben is élesedik a konkurenciaharc, miközben az új előfizetők döntő többsége alacsonyabb jövedelmű. A Matáv kitettsége a mobilszegmensnek nagyobb, mint más közép- és kelet-európai telekom cégeké.

A két nagy tőzsdei gyógyszervállalat exportkilátásainak megítélése kedvező, bár a FÁK-beli értékesítés jelentős kockázatokat hordoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik