Gazdaság

Globus-csoport – Hízókúra

Miközben több riválisa évek óta veszteséges, a Globus-csoport - extra eredményekkel - piacvezetővé lépett elő.

Páratlan teljesítmény, még a Matáv sem fizet 20 százalékos osztalékot – állapította meg irigyen az egyik konkurens cég képviselője a Globus Konzervipari Rt. február 5-i, az osztalékokról is döntő közgyűlése után, majd epésen hozzátette: “Minden luftballon kipukkad egyszer.” Temesfői István, a Globus Rt. elnöke azonban másként vélekedik: “Savanyú a szőlő. A Globus további befektetőket akar megnyerni, és az eredményei alapján sem vakmerő lépés a magas osztalék.”

Globus-csoport – Hízókúra 1Emeli a globusos sikerek fényét, hogy eközben a konzervipar nehéz időszakot él át. Az orosz válság utóhatásaként az elemzők szerint 6-7 milliárd forintnyi, a gyártók szerint 10-12 milliárd forintnyi áruért nem fizettek a megrendelők – a Globus esetében mintegy 200 millió forint értékű volt ez a kár. “A fagyasztóláda-divat azonban legalább akkora érvágás a konzervipar számára, mint az orosz válság” – véli Galambos József, a Magyar Tartósítóipari Szövetség főtitkára. Itthon is érezhető ugyanis az az uniós trend, miszerint évi 0,5-1,0 százalékkal csökken a konzervipari termékek lakosonkénti fogyasztása, amely uniós átlagban lakosonként 20 kilogramm évente, itthon pedig 16-17 kilóra rúg. Ráadásul szezonálisabbá válik a fogyasztás: a húsos ételkonzerveket főleg a nyári szabadság alatt, a tartósított zöldséget és gyümölcsöt inkább télen vásárolják. A pangás nem vonatkozik a kiváló minőségű termékekre, e szegmens itthon és külföldön egyaránt felfutóban van.

ÁR ELLEN. A kedvezőtlen körülményekhez nem csak a kicsik nem tudtak alkalmazkodni, de a 12 nagy konzervgyártó sem. A két éve még piacvezető – a nyíregyházi, a nagyatádi, a szegedi és a hatvani gyárat magában foglaló – Limpex Konzervipari Rt.-től a tavaly már 2,8 milliárd forintra gyarapodott vesztesége miatt lóhalálában akar megválni a tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank. Szembetűnő tehát a kivétel, a csoporttá terebélyesedő Globus Rt., amely a tőzsdei gyorsjelentés tanúsága szerint az elmúlt tíz esztendő legjobb évét zárta 2000-ben. A cég az előző évinél csaknem 20 százalékkal nagyobb adózás előtti eredményt ért el, ugyanezen idő alatt 30 százalékkal tornázta fel az árbevételét is (lásd a táblázatot). Az eredményt – ahogyan ez a Globusnál nem szokatlan – 1,66 milliárd forint értékben rendkívüli tételek javították. Elsősorban az, hogy a megvásárolt Csabai Konzervgyár Rt. hiteleinek nagy részét az új tulajdonosban bizakodó bankok elengedték.

Temesfői is megerősíti, hogy a nettó árbevétel látványos emelkedésében oroszlánrésze volt a 2000 első felében vásárolt békéscsabai cégnek, mert az ottani készletek 90 százalékát már a Globus értékesítette. Ugyanakkor az általános költségek növekedése 20 százalék alatt maradt. A csoporton belüli párhuzamosságok felszámolása, a letisztított termékpaletta, a jobb tárgyalási pozíció is hozzájárult ahhoz, hogy az üzemi eredmény több mint kétszeresére növekedett.

Globus-csoport – Hízókúra 2Üzleti szempontból egyáltalán nem volt rossz, hogy tavaly itthon és a környező országokban kevés zöldség és gyümölcs termett. A kereslet megrostálta a feldolgozókat (sokan nem tudtak elegendő nyersanyagot vásárolni), s nem csak az alapanyag, de a késztermék is drágább lett. A Globus belföldi értékesítése 28 százalékkal, az export pedig egyharmadával nőtt. Ebben benne foglaltatik az 53,3 százalék erejéig Globus-tulajdonba került Csabai Konzervgyár Rt. második féléves forgalma is.

Szépséghiba a bizonyítványon, hogy a Globus rövid lejáratú hitelállománya 5 milliárdról 6,5 milliárdra ment fel, és a kép még borúsabb is lehetett volna, ha a bankok nem engedik el a Csabai Konzervgyár hiteleinek tekintélyes részét. Az elnök a Globus-csoport felszaporodott hitelállományát már nem kívánja fokozni, erre ügyel majd a további akvizíciók során. Az újabb terjeszkedésre a Deutsche Investions und Entwicklungsgesellschaft (DEG) Bank tavalyi színre lépése teremt lehetőséget. A DEG kétlépcsős tőkeemeléssel alakítja ki itteni jelenlétét, előbb tavaly decemberben 316 millió forint ráfordítással szerzett 316 ezer részvényt, a február eleji közgyűlés áldásával pedig gyakorlatilag megismétli a tranzakciót, s így alakul ki a megcélzott 28,5 százalékos tulajdoni hányada.

MÉRFÖLDKŐ. Temesfői ismeretei szerint a német pénzügyi befektető ennél tovább nem szándékozik növelni részesedését. Elemzők szerint mégis mérföldkő a DEG tulajdonosi részvétele a Globus fejlődésében, ugyanis minden korábbinál – még a tőzsdei nyilvánosságnál is – szigorúbb átvilágítással és számviteli ellenőrzéssel jár a banki jelenlét. Ám nem a DEG volt tavaly az egyetlen nagy vevő: a Berenberg Global Opportunity 7,84 százaléknyi Globus-pakettet vásárolt (lásd táblázatunkat).

Az új pénzügyi befektetők is nyilván felfedezték az attraktív mutatók mögött, hogy alapvetően megváltozott a Globus piaci helyzete. A fő konkurens Limpex konzervgyárai tönkrementek. Át is alakult a piaci részesedés alapján a konzervipari elit klub rangsora. Igaz, ebben kicsit másként értékel a konkurencia és Temesfői István, aki a Globus-csoport piaci részesedését 36 százalékra teszi, s szerinte a lista így folytatódik: Bonduelle Kft. (20 százalék), Kecskeméti Konzervgyár Rt. (15 százalék) és Limpex Rt. (10 százalék) követ. A versenytársak szerint inkább Globus, Limpex, Bonduelle, Nagykőrösi Konzervgyár, Kecskeméti Konzervgyár, Papp-ker a sorrend, de a Globus piaci első helye nem kétséges.

Globus-csoport – Hízókúra 3A Szegedi Konzervgyár bezárásával a Globus fővárosi gyárának a húskészítmények terén a legnagyobb belföldi versenytársa szűnt meg. A Limpex gyengélkedése miatti piaci űr indokolja, hogy a Globusnál három műszakban folyik a termelés, s – miközben az iparági átlag 60 százalék alatti – csaknem teljes a kapacitáskihasználás. Sőt, Debrecenben és Békéscsabán a gyártási kapacitást tovább bővíti a csoport. Információnk szerint a tengerentúlon már készül a debreceni és a csabai üzembe építendő új csemegekukorica-feldolgozó gépsor, amellyel e terméknél kétszeresére, évi 100 ezer tonnára emelkedik a cég kibocsátása. Nagy verseny várható tehát a konzervipar egyik legjövedelmezőbb termékkörében az alapanyagért. Nem véletlenül vélekedik úgy Temesfői István, hogy a 12 konzervgyár 3 végleges bezárása még mindig indokolt lenne – már nem is a piac, inkább a hazai nyersanyagellátás, a termőterületek megfogyatkozása miatt. A Globus szárnyaló terveinek megvalósításához ez valóban jól jönne, hiszen már nem csak belföldön, hanem az exportpiacokon is csak egymás rovására tudnak növekedni a cégek. Temesfői mindenesetre 2001-ben tovább akarja erősíteni a csoport belföldi piaci jelenlétét. Az exportkilátásokat javítja, hogy sikerült megállapodást kötni nagy németországi láncokkal (Aldi, Rewe, Edela, Tengelman), igaz, ehhez információnk szerint az kellett, hogy a Globus más hazai gyártókhoz képest jelentős árengedményt adjon. Az Amine Aour társasággal 4 ezer tonna sűrített paradicsom szállítására írtak alá szerződést, viszont a remélt NATO kooperáció nem jött létre.

Az idén már 23 milliárd forintos árbevételre számít az elnök, az adózott eredmény becslése szerint 1,4 milliárd forint lesz.

Mindehhez elegendő konzerv is kell. Ezért a DEG-féle tőkeemelésből befolyt pénz egy részét – a fejlesztésen túl – további akvizíciókra fordítják. Utóbbin elsősorban a Szegedi Konzervgyár eszközeinek megvásárlását kell érteni, mert a nagyatádi gyárról már lemondtak. “Nem kívántunk újra pályázni a gyárra, mert a kiírás nem egyértelmű, értékelhetetlen” – jegyzi meg Temesfői. Külföldi akvizíció célpontja lehet Románia, ahová a CEFTA-országok közötti vámbotrányok elkerülésére helyi gyártást akarnak telepíteni. Nyitott kérdés, milyen következménye lesz a csoport életében az Unilever és a Besfoods házasságának. A Globus két éve adta el a Bestfoodsnak a forgalmának egytizedét hozó szószmárkáit – értesülések szerint 2 milliárd forintért -, de a szószokat azóta is bérmunkában készíti a vevőnek. A Bestfoods magyar leányvállalatát itthon beolvasztó Unilever Hungária vállalati kapcsolatok igazgatója, Boródi Attila és Temesfői István egybehangzóan állítják: ugyanúgy folytatódik a munka, mint eddig – a bérmunkaszerződés négy évre szól.

BŰVÖLET. Mindez bizonyára csak árnyalatnyival teszi megfontoltabbá a 20 százalékos osztalék bűvöletében élő kisbefektetőket. Ráadásul fel is értékeli a hozzáférhető részvényeket, hogy a DEG tőkeemelésével vonzóbb lett a tőzsdén szabadon forgó Globus-részvény. Az új befektetőknek kínál további lehetőséget egy tervezett nyílt kibocsátás. Hogy mikor várható, s mekkora értékben, az még titok, s a márciusra halasztott Newex road-show fényében lehetséges, hogy a papírokat külföldön is piacra dobják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik