Gazdaság

Heti portfólió – Alulról fölfelé

Jóllehet a tőzsdei hangulat meglehetősen bizonytalan, a hosszabb távú kilátásokat illetően továbbra is optimista Trippon Mariann, a Dunainvest Tőzsdeügynökség Rt. vezető elemzője.#<# Ennek jegyében a hoszszabb távra gondolkodó és a kockázatot jól tűrő befektető portfóliójába 60 százaléknyi részvényt javasol. Heti portfólió – Alulról fölfelé 1Legnagyobb arányban a Richtert ajánlja, mondván: a gyógyszergyártó napokban publikált gyorsjelentése a vártnál kedvezőbb számokat tartalmaz. Kedvezőnek ítéli ugyanakkor a cég kilátásait is. A FÁK piacain és a kelet-európai régióban a javuló makrogazdasági környezet szerinte jótékonyan hathat a gyógyszerpiacra is, míg a meginduló nyugat-európai és amerikai szállítás – a stabil, alacsony kockázatú piacokra történő értékesítés – mindenképpen kedvező az eredmény szempontjából. Belföldön a gyógyszeráremelés elhalasztása nem érinti komolyan a társaság eredményét, hatása inkább pszichológiai jellegű.

Heti portfólió – Alulról fölfelé 2A Matáv vezetékes üzletágának jövedelmezőségét hatékonyságjavító intézkedésekkel a növekedés lassulása ellenére is szinten lehet tartani – véli az elemző. A cég szerinte a nagyobb jövedelmezőségű szegmensekben is erős pozíciókat lesz képes kiépíteni a piac liberalizálása után. A BorsodChem papírja is alulértékelt, dacára a tulajdonosi szerkezet körüli bizonytalanságnak és a PVC üzletág jelenlegi alacsonyabb jövedelmezőségének. Bár az OTP részvényei Trippon Mariann szerint jól árazottak, ha a tőzsdén egy komolyabb hangulatváltás következik be, abból e cég profitálhat. Jelentős esemény lesz a Postabank-privatizáció: a közszájon forgó árat az elemző nem drágállja, a tranzakcióval pedig az OTP tovább erősítheti hazai pozícióit.

A Graboplastnál az átfogó hatékonyságjavító programnak és az új stratégiának megfelelően fokozatosan javuló eredményekre számít. A portfólió erőteljesen kockázatos részének tekinti a Humet-részvényeket. A Humet-R szirup amerikai forgalmazási engedélye, illetve esetleges újabb megrendelések átmenetijelleggel jelentősebb árfolyam-emelkedést okozhatnak e papírnál, amelyet azonban az elemző hosszú távú befektetésként továbbra sem ajánl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik