Gazdaság

Környezetvédelmi minőségbiztosítás – Kizöldülnek

A hulladékgazdálkodási törvény és az uniós csatlakozás közeledése várhatóan egyre több társaságot rákényszerít a környezetvédelmi tanúsítványt megszerzésére.

Zöldmezős beruházással létesült az üzem, s úgy gondoltuk, lényegesen egyszerűbb bevezetni a környezetvédelmi minőségbiztosítást egy új vállalatnál, mint egy régebb óta működő cégnél – magyarázza az ISO 14001 tanúsítvány megszerzését Cseri Imréné, a német tulajdonban lévő, Vácott működő Zollner Elektronik Kft. környezetirányítási vezetője. Partnereik – köztük a Hewlett-Packard, az IBM, a Toshiba – el is várják tőlük, s a dolgozók rászorítása a munkahelyi rendre, tisztaságra, fegyelemre, a hulladékok megfelelő kezelésére szintén indokolta ezen lépésüket, különösen, hogy január elsején hatályba lépett a hulladékgazdálkodási törvény.

Környezetvédelmi minőségbiztosítás – Kizöldülnek 1NEM TÚL RÉGI MÚLT. Magyarországon 1997 óta létezik – a British Standard adaptációjaként – az ISO 14001. Eddig több mint száz cég vezette be, főként multinacionális vállalatok, s építőipari társaságok.

“Az ISO 14001 bevezetése és működtetése során föltárják, azonosítják, majd értékelik a vállalat környezeti hatásait, megállapítják, hogy melyek jelentősek, s gondoskodnak ezek figyeléséről, szabályozásáról, továbbá a cég gazdasági lehetőségeihez mérten a felszámolásáról, illetve fokozatos csökkentéséről” – foglalja össze a tanúsítvány lényegét Klász László környezetvédelmi mérnök, a Magyar Szabványügyi Testület vezető auditora. A tanúsítvány bevezetésével kapcsolatos teendők irányítására a vállalatok vagy saját szakemberüket bízzák meg, vagy külső auditáló céget kérnek fel. A tanúsítás legalább 300-400 ezer forintba, a tanácsadó munka pedig minimum 1,5 millió forintba kerül – a költségek erősen függenek a társaság méretétől. A környezetvédelmi minőségbiztosítás nem örök életű: tulajdonosát évente ellenőrzi a tanúsító testület, s a céget háromévenként újra kell minősíttetni.

Az audit megszerzésének alapvető feltétele, hogy a vállalat feleljen meg a törvényi előírásoknak. Nem minden cég tudja azonnal az előírt határértékek alá szorítani a szennyező anyagok kibocsátását, ám amelyik megállapodott a környezetvédelmi hatósággal arról, hogy adott idő alatt ezt megteszi, bevezetheti az ISO 14001-et.

“A szabvány túlmegy az emissziós határértékek puszta betartásán; megköveteli a környezeti teljesítmény, a káros hatások folyamatos csökkentését is. Ugyancsak célja lehet a minőségbiztosításnak a dolgozók környezettudatának növelése” – szögezi le Klász László. A tanúsítvány bevezetésére az is rákényszeríthet cégeket, hogy azok a vállalatok, amelyek már megszerezték, szívesebben működnek együtt olyan társaságokkal, amelyek szintén fel tudják mutatni az ISO 14001-et.

EGYÉNI MEGOLDÁSOK. “Versenyképességünk megőrzése érdekében döntött a vezetőség a környezetbarát irányítási rendszer bevezetése mellett” – számol be Molnár Katalin, a zalaegerszegi Flextronics International Kft. környezetirányítási vezetője. Anyacégük minden európai telephelyét tervezi tanúsíttatni. “Azóta sokkal jobban odafigyelünk a hulladék gyűjtésére, szelektálására. Az alkalmazottaknak előírtuk a szükséges tennivalókat, s a szervezettség abban is megmutatkozik, hogy a korábbinál több hulladék gyűlik össze.” A pontos mennyiségek ismeretében megtervezhető a kibocsátások csökkentése. A keletkező csomagolóanyag-hulladék mind nagyobb hányadát értékesítik újrahasznosító partnereknek. A papírhulladékra már 2000 áprilisa óta, a tanúsítvány megszerzése előtt alkalmazták ezt a módszert, most már a műanyagokat is mindinkább bevonják a rendszerbe. A beszállítóikat is igyekeznek rábírni környezetbarát anyagok alkalmazására. Molnár Katalin kiemeli, hogy ma már a társaság mind az öt telephelyén foglalkoztatnak környezetvédelmi megbízottat.

“Az általunk feldolgozott alkatrészek dobozokban érkeznek, így rengeteg karton gyűlik fel nálunk. Ezért tömörítő konténereket vásároltunk, s a hulladékot átveszik a papírgyárak” – hoz konkrét példát környezetvédelmi tevékenységükre Cseri Imréné. A szakember arról is beszámolt, hogy a Zollner Kft. kártyanaptárt készíttetett, s azon bemutatják környezeti politikájukat. Igyekeznek a közvéleményben is erősíteni a környezeti tudatosságot, különösen, hogy a hulladékgazdálkodási törvény következtében vélhetően a lakosságnak is jobban oda kell figyelnie erre a területre. Várható például a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Nem véletlen, hogy a városi önkormányzat gratulált a társaságnak, amikor a cég 1999 decemberében, a településen elsőként, megszerezte a tanúsítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik