Gazdaság

Pinot Gris 2000, Nyakas Pince – Borkóstoló

A Budapest körüli bensőséges iszépségű kis falvak egyikében, amelyet lakonikus rövidséggel Töknek hívnak, szépen fejlődő, nagy potenciálú borgazdaság nőtt ki a földből.#<# Ez az Etyek-Budai borvidék budai körzete, amely a Budai hegység délnyugati lejtőin terül el. A borászati Feng Shui szerint a délnyugati lejtő jót jelent: kiegyenlített, bő termést, jó gépesíthetőséget, magas minőséget és csekély fagyveszélyt. A szőlővilág északi határán járunk, egy-két földrajzi fokkal feljebb, illetve Celsius fokkal lejjebb kezdődik a gabonafélékből erjesztett domesztikált drogok: a sör és a vodka világa. Pinot Gris 2000, Nyakas Pince – Borkóstoló 1A ködbe mártott lankák között, a százados pincesor közelében épült fel 1998-ra a Nyakas Pince, a hegyközség legnagyobb termelője. A hajdani Egyetértés Tsz-ből kinövő középüzem (170 hektár termő ültetvény fölött diszponálnak) óvatosan és korrekten “politizáló” műhely benyomását kelti: idegenkednek az idegen tőkétől, a vagyon a tagok üzletrészein alapszik, a volt téesztagoktól bérelt földeken, saját erőből fejlesztenek.

A hűvös-szeles lankák, a kötött löszös-meszes talaj az illatos és könnyű, ám markáns savakat tartalmazó borok világa. A Nyakas-borászok – Malya Ernő főborász vezényletével – a világszerte domináló gyümölcsös trendbe illeszkedő illatos, száraz, fehér, savas reduktív irány kiterjesztését tervezik a kései szüret és a mérsékelt barrikolás felé (a kései szüret természetes édességet, a barrikolás füstös-vaníliás ízeket adhat a bornak).

A Pinot Gris (Szürkebarát) francia eredetű fehérszőlő, bár érett bogyói rózsaszín-lilásvörös csuhát öltenek. A Nyakas Pince 2000. évi Pinot Gris-je sárga, tükrös tisztaságú bor, a Tök körüli lankák mezei virágait idéző élénk, vegetális illatokkal. Átható tulajdonsága a kemény savgerinc, az etyeki-budai borok fő ereje. Borunk üdítő, 6,8 gramm/literes savakkal rendelkezik, tartalmas, azaz 21,4 gramm/liter vonadékanyag (extrakt) van benne, és 12,16 térfogatszázaléknyi alkohol teszi “nagylelkűvé”. Egyensúly, nem nagy mélységek, de nagyon tisztán csendülő harmónia jellemzi a kicsit rövid lecsengésű bort, amely szép, mint a tapodatlan, akvarellekre emlékeztető táj körülötte.

Feltűnő a design szépsége: a végiggondolt címkék a Nyakas-borcsaládokon azonnal jelzik, hogy arisztokratikus minőségekről van szó. A 2000. évi Pinot Gris a 800-1000 forintos ársávban kapható az áruházláncokban. Szürkebarátunk szereti a csirkehúsokat, de illatai harmonizálnak a száraz, édes sütikkel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik