Gazdaság

ADATMENTÉSI KURIÓZUM – Megúszták

Először fordult elő a magyar piacon, hogy egy víz áztatta winchesterből sikerült az adatokat visszanyerni. Egy alagsori helyiséget elárasztott a víz, s jócskán beszivárgott egy bekapcsolva hagyott számítógépbe. A csőtörés utáni napon szedték ki a masinából az agyat és memóriát jelentő winchestert, s vitték el az adatmentésben már járatos vállalathoz, a Kürt Rt.-hez. A szakemberek csak azért tudták az adatokat megmenteni a víztől elgörbült szerkezetből, mert annak tulajdonosa nem próbálkozott egyéni mentéssel.

A feladat nehézségét egy hasonlattal lehetne talán érzékeltetni. A winchester író-olvasó feje nagyjából úgy száll el a tükörsima adatfelület felett, mintha egy Boeing húzna el 10 milliméterre egy füves rét fölött, ahol a fű magassága alig 10 milliméter, s a pilótának repülés közben kell leolvasnia, hány darab fűszál van a réten, s azok hol helyezkednek el egymáshoz képest. Ezért a winchesterben a szabad szemmel egyáltalán nem látható mikronnyi görbülés is helyrehozhatatlan károkat okozhat, hiszen ez olyan, mintha a fenti repülő száz kilométerekkel odébb pásztázná a tájat.

A Kürt munkatársai először helyreállították a deformációból eredő sérülést, majd kicserélték a megrongálódott író-olvasó fejet, ami a legnehezebb feladat volt, hiszen az újat 1 mikronnyi pontossággal kellett beállítani. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik