Gazdaság

VIRTUÁLIS ANATÓMIA – Látható ember

A texasi gyilkost, Joseph Paul Jernigant 1994-ben végezték ki Dallasban, és ezzel elkezdődött új élete a virtuális térben. A 38 éves férfi holtában kiváló anatómia-“tanárrá”, a sebészgyakornokok páratlanul hatékony “oktatójává” vált. Jernigan kivégzésével egy időben indult az amerikai National Library of Medicine (NLM) úgynevezett látható ember projektje (Visible Human Project – VHP). Ekkor készítettek egy 15 gigabyte méretű adatbázist a gyilkos fagyasztott holttestéből nyert 1878 darab metszet leképezésével. Egy évvel később elkészült egy másik hasonló metszetgyűjtemény, ezúttal egy halott asszony maradványainak felhasználásával.

Ez év őszén a National Institute of Health konferenciát rendezett anatómusok, és számítógépes szakemberek részvételével, amelynek tárgya a VHP eddigi eredményeinek értékelése volt. A jelenlévők valamennyien egyetértettek abban, hogy a “látható emberek” a XXI. század anatómia tudományának alapját jelentik.

A kutatók lelkesedése határtalan, mind az adatbázis gazdasági hasznát, mind az oktatásban játszott szerepét illetően. Használata például feleslegessé teszi az orvostanhallgatók sokszor kellemetlen és hosszadalmas boncolási gyakorlatait.

Az emberi test háromdimenziós számítógépes modellje idővel egyre fejlettebbé vált: a szervek elforgathatóak, és “feldarabolhatók”, a kutatás szempontjából érdekes részeket különböző színekkel ki tudják emelni. Michael J. Ackerman, a VHP szellemi atyja szerint az anatómiai képfeldolgozásban kimeríthetetlen lehetőségeket rejt az Insight nevű szoftver alkalmazása. Úgy látja, hogy az eljárás alkalmazása akkor térül majd meg igazán, ha élő emberek CT-jét, és MRI felvételeit is képes lesz feldolgozni a rendszer, megkönnyítve a sebészek munkáját.

A projekt keretében azóta már elkészült a harmadik “látható ember” is. Az 59 éves elhunyt asszony testéről a korábbiaknál sokkal több és vékonyabb metszet készült. Az egyetlen gondot az okozta, hogy a fagyasztás során a hajszálerek összeestek, ezért nehezen kivehetőek a képen. Ackerman úgy véli, célszerű lenne egy fiatalabb nő leképezése is, mivel a szóban forgó személy halálakor már túl volt a klimaxon, ezért petefészkét és méhét összezsugorodott állapotban tudták csak rögzíteni.

A sebészek azt remélik, hogy hamarosan elhárulnak a jogi akadályok a háromdimenziós sebészet gyakorlati alkalmazásának útjából. Greg Merill, a gaithersburgi HT Medical System alapító orvosa szerint a műtétek 70 százalékánál fel tudnák használni a 3D adatbázist. “Olyan eszköz van a kezünkben, mint amilyenek a repülés szimulátor programok a pilóták kiképzésében”- állítja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik