Gazdaság

MOBIL INTERNETEZÉS – A siker elWAPolva

.

Hamar kiderült, hogy a WAP (Wireless Application Protocoll) nem váltja be egyik napról a másikra a hozzáfűzött reményeket. Míg fél évvel ezelőtt azt írtuk, hogy a “WAP kézi készülékek a világ minden táján hiánycikknek számítanak” (Figyelő, 2000/14. szám), addig ma arról kell hírt adnunk, hogy a mobil internetezésre alkalmas készüléket a világ fejlettebb régióiban ajándékként osztogatják számítógép, vagy digitális televízió vásárlásakor, úgy mint nálunk a videóhoz a kazettát. S ha ma Magyarországon valaki WAP-telefonra vágyik, akkor bármelyik szolgáltatótól, bármelyik mobiltelefon-kereskedőnél megveheti, akár 20 ezer forintért. A British Telecom adatai szerint Nagy-Britanniában eddig 200 ezer WAP-készüléket adtak el, miközben a használatban lévő összes mobiltelefon száma 30 millió. Az adat a piaci tervektől is jócskán elmarad, hiszen az év első felére 500 ezernyi eladást prognosztizáltak.

Nálunk a Taylor Nelson Sofres Modus felmérése körülbelül 50 ezresre teszi a WAP-olók számát, de a Figyelő becslése szerint ez a szám igencsak túlzó. Még az itthon eladott WAP-készülékek sem érik el ezt a mennyiséget, s azt a szolgáltatók is elismerik, hogy ezeknek alig egy részét használják internetezésre a tulajdonosok. Hogy mi az oka annak, hogy a WAP eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket? Jórészt maguk a remények, amelyek túlfűtöttnek bizonyultak. Az egy éve bemutatott technológiának ugyanis számos olyan korlátja van, amelyre nem hívták fel a figyelmet a fejlesztők, akik a korlátlan internetezés lehetőségével kecsegtették a potenciális vásárlókat (lásd külön anyagunkat).

Nyírő András, a Westel tartalomszolgáltatási igazgatója szerint nem önmagában a WAP a fontos, hanem a mobil-internetezés. Hogy azt a WAP hozza el vagy sem, az sokkal kevésbé lényeges kérdés. Ő az új csomagkapcsolt adatátviteli technológiától, a GPRS elterjedésétől vár áttörést, bár az eddigi trendet tekintve sem olyan pesszimista, mint a szaksajtó általában. Mint elmondta, a Westel WAP-szolgáltatását naponta közel 4 ezer ügyfél veszi igénybe, főleg a hírek kedvéért, de népszerű a horoszkóp is. Kiemelte a WAP-nak azt a vonását is, hogy általa szinergiát alkothat a WAP és az SMS.

A Pannon GSM sajtó- és információsigazgatója, Suba János 10 ezer főre teszi azok számát, akik Pannon előfizetéssel együtt birtokolnak WAP-os eszközt. Nyírőhöz hasonlóan ő is úgy látja, hogy ígéretesen nő a hazai felhasználók száma. A Pannon szolgáltatásai közül a menetrend a legnépszerűbb. Suba szerint a WAP kényszerszülemény volt, de jobb híján két-három évig meglesz még a helye a vezető technológiák között. Később csak ott marad majd meg, ahol kielégítő a rövid tájékoztatás.

A GPRS témánk szempontjából fontos újdonsága nem az lesz, hogy gyorsabb adatátvitelt valósít meg, hanem hogy lehetővé teszi az állandó internetre kapcsolódást. Az adatátvitelt használó csak akkor foglalja le a hálózatot, ha tényleges adatátvitel történik, így például beszéd esetén a szavak közti szünet alatt nem. Ennek megfelelően a szolgáltatás díját a letöltött tartalom és nem pedig az online módon felhasznált idő szabja majd meg. A GPRS persze lökést adhat a WAP-nak, de csak azon az áron, hogy a mostani készülékek elavulnak. A GPRS-hez ugyanis speciális készülékekre van szükség.

A japán fejlesztésű WAP – az Mode – viszont valóban azzal a reménnyel kecsegtet, hogy az állandó online kapcsolat felfutást hozhat a mobil-internetezésben. Az NTT mobilcége, a DoCoMo – Japán legnagyobb mobiltársasága – máris olyan formában kínálja e szolgáltatását, hogy a felhasználónak nem kell folyton a tárcsázással bajlódnia, készüléke ugyanis állandóan online üzemmódban lehet. Az Mode-ot az európai és amerikai mobil-internet tapasztalatoktól eltérően főként szórakozásra használják, ez a forgalom 40 százalékát teszi ki. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Japánban kisebb az internetre csatlakozott PC-k aránya, mint Európában. A szigetországban mindig is népszerűbbek voltak az olyan technológiák, amelyek révén kis méretbe mindenféle fantasztikus dolgot bele lehet zsúfolni, a japánok tehát inkább megvárták, amíg zsebből internetezhetnek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik