Gazdaság

Megfejtés egy globális rejtvényhez

Miért marad sok nemzet másoknál tartósan szegényebb? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a közgazdászokat. Eli Berman, a Boston University tanára most egy alapos tanulmányában azt igyekszik bizonyítani, hogy a válasz egy része a technikai fejlődésben keresendő. A korai hatvanas évektől kezdve – jegyzi meg a szerző – a nemzetek (lényegében Kelet-Ázsia) egy kis csoportja látványos fejlődésen ment keresztül. Ami azonban az egy főre jutó jövedelem átlagos növekedését illeti, arról már nem mondható el, hogy gyorsabban nőtt volna, mint a fejlett nemzeteké. Ez pedig azt jelenti, hogy a két csoport közti szakadék abszolút értelemben tovább szélesedett.

Ezzel a ténnyel pedig szembesülniük kell a növekedéselmélet híveinek. Általánosan elterjedt nézet ugyanis, hogy a szegény országoknak sokkal több hasznuk származik a szakképzésbe és a termelőeszközökbe történő befektetésekből, mint a gazdagoknak. S minthogy technológiát is importálhatnak, a nemzeti jövedelmeknek hosszú távon konvergálniuk kellene.

A nagy kérdés természetesen az, mindez miért nem következett be. A legtöbb közgazdász arra hivatkozik, hogy a szegényebb országokban hiányoznak a tulajdon védelmét garantáló intézmények és általában nem elég erős a jogrendszer. Miközben Berman ezt nem vitatja, ő maga más okot említ: mégpedig azt, hogy az elmúlt évtizedekben a műszaki fejlődést jelentősen meghatározta a jól képzett munkaerő által, modern termelőeszközökkel végzett munka.

A kutató végső soron arra a következtetésre jut, hogy a szegényebbeknek azért okoz nehézséget felzárkózni a fejlettebb nemzetekhez, mert utóbbiaknak olyan tartalékaik vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy aránytalanul nagyobb mértékben profitáljanak a technikai változásokból. Eddig a rossz hír.

A jó hír az – állítja Berman -, hogy azok a szegény országok, amelyek érdemben emelik az oktatás színvonalát és ösztönzik a tőkebefektetéseket kétszeres hasznot zsebelhetnek be: a termelőerők és az emberi erőforrások felhalmozásából gyorsabb jövedelemnövekedésük származik; ráadásul még inkább képesekké válnak az új technológiák alkalmazására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik