Gazdaság

Felemás tengerentúli kép

Jócskán rácáfolva a 0,1 százalékos elemzői várakozásokra, 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak októberben az Egyesült Államokban. Az adat azonban csak első pillantásra riasztó, a szeptemberihez képest akár kifejezetten örömtelinek is minősíthető, akkor ugyanis még 0,9 százalékos volt a havi ráta. Ráadásul a változékony energia- és élelmiszeráraktól megtisztított októberi termelői árindex 0,1 százalékos csökkenést mutat, márpedig negatív értékre az év eleje óta nem volt példa.

Szintén felemás a kép, ha a termelői árakat éves összehasonlításban nézzük. A 3,6 százalékos emelkedés nem tűnik igazán megnyugtatónak az infláció szempontjából, a fontosabbnak tartott – energia- és élelmiszerárak nélkül számolt – mutató alapján azonban megnyugtató a helyzet, hiszen az alig 1 százalékos növekedést mutat.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lapzártánk után, november 15-én tartja havi rendes ülését; ezt megelőzően az elemzők többsége arra számított, hogy az Alan Greenspan vezette intézmény ezúttal nem nyúl a jelenleg 6,5 százalékos irányadó kamatokhoz. Viszont azt is mondják, immár csak az ideje kérdéses annak, hogy a Fed mikor szánja rá magát a kamatcsökkentésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik