Gazdaság

Soványka győzelmet aratott

a Mol a TVK közgyűlésén: személyi javaslatait ugyan sikerült keresztülvinnie, de a minősített többséget igénylő alapszabály-módosítások közül egyet sem. Az eseményen ugyan kilenc nagyobb részvényes is megjelent, a helyzet azonban mégis elég egyszerűnek tűnik. A Mol saját 32,9 százaléknyi részesedésén kívül maga mögött tudhatja a Magyar Külkereskedelmi Bank, a CIB és az OTP csomagját – ez együttesen 48,3 százalék -, míg a Gazprom a Milfordon és az Általános Értékforgalmi Bankon keresztül birtokolt csomag mellett számíthat két ausztriai bejegyzésű cég – a CE Oil & Gas és a Vienna Capital – szavazatára, továbbá az sem igen lehet kérdéses, hogy hamarosan a kezébe kerül a BorsodChem 15 százalékos csomagja is. Így ez az oldal együttesen 38,7 százalékkal bír.

Mindezek persze csak a november 3-i közgyűlés adatai, amelyek a részvénykönyvi bejegyzés technikájából adódóan tíz tőzsdei kereskedési nappal korábbi állapotot tükröznek. Kérdés, mi történhetett azóta. A tőzsdei statisztikák szerint az október 18-i időpont után továbbra is élénk volt a TVK-részvény piaca, így vélhetően mindkét csoport növelte részesedését. A Mol – igénybe véve a segítő kezeket, hiszen 33 százalékos részesedésnél már nyilvános vételi ajánlatot kellene tennie – a független szakértők feltételezései szerint 50 százalék fölé került, hiszen nem vállalhatta annak kockázatát, hogy a Gazprom szerzi meg a többséget.

Az utóbbi kezében is vannak azonban ütőkártyák. Ne felejtsük el, hogy a Gazprom a Mol messze legnagyobb gázszállítója, emellett a TVK alapanyag-ellátása szempontjából kulcsfontosságú ukrajnai Oriana konszernt egy másik – a Gazprommal jó kapcsolatokat ápoló – orosz energetikai cég, a Lukoil szerezte meg, továbbá valószínű, hogy a BorsodChem stratégiáját is hamarosan a Gazprom határozza meg.

Így hiába keménykedik a Mol, hiába a baráti cégekkel együtt birtokolt 50 százalék feletti részesedés, mégiscsak ki kell egyeznie a Gazprommal. Ez utóbbi stratégia sokkal több pozitívummal kecsegtet, mint a háború folytatása – hiszen teljes győzelmet már úgysem tudnak aratni. A két félnek nem kell messzire mennie, hogy példát találjanak a sikeres együttműködésre. A vegyes vállalatként működő Panrusgáz jól példázza, hogy két mamutcég képes egy harmadikat eredményesen irányítani. A két szóban forgó anyavállalat: a Mol és a Gazprom. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik