Gazdaság

A digitális televízió

ALAPJELLEMZŐK. A digitális televízió (DTV) a képet és a hangot a számítógéphez hasonlóan digitális formában, adatként kezeli, s ezáltal a digitális műsorszóró több információt képes továbbítani, mint az, amelyik hagyományos analóg technológiát használ. Egy analóg csatorna helyén 4-6 digitális csatorna fér el, ezért a jelenlegi analóg technológiával sugárzott legjobb kép- és hangminőségű műsorokból egyidejűleg többet lehet adni, de a szolgáltató úgy is dönthet, hogy nagyfelbontású tévékép, HDTV továbbítására használja a több helyet, amely film-minőségű képet és CD-minőségű hangot tesz lehetővé. DTV technológiával nagy mennyiségű másfajta (nem televíziós) adatot is továbbítani lehet, s ehhez a tévékészüléken vagy a számítógépen hozzá lehet férni.

VÉTELI LEHETŐSÉG. A terjesztés lehetséges műholdon, földi sugárzással, illetve erre alkalmassá tett kábelrendszeren. Műholdas digitális műsorszórásnál kisebb átmérőjű parabolaantenna is elegendő, mint analóg műsorszórásnál. A földi sugárzású DTV-vételhez megfelel az az antenna, amely jó minőségű analóg vételt nyújt.

ÚJFAJTA SZOLGÁLTATÁSOK. A tévéműsorokat több különböző nyelven, illetőleg feliratozással sugározhatják, a sportműsoroknál pedig a néző kiválaszthatja a neki legjobban tetsző kameraállást, lehívhat statisztikákat, meccseredményeket vagy más információt. Továbbíthatók a tévékészülékre újságok, sporteredmények, tőzsdehírek, számítógépes szoftver, telefonkönyv, interaktív tananyag vagy játék és bármely más információ, amely digitalizálható. Lehetővé válik az elektronikus kereskedelem és a home banking (távbankolás) is, az elektronikus műsorkalauz (electronic programme guide) segítségével pedig böngészhetünk a felkínált számtalan műsor között. Földi vagy digitális sugárzásnál az interaktív szolgáltatások megvalósításához szükséges vezetékes- vagy mobiltelefon-kapcsolat is, a néző ugyanis ezen az úton tudja jelezni kívánságait. Kábeles digitális terjesztés esetén természetesen visszafelé is a kábelen megy a jel.

KÉSZÜLÉKIGÉNY. Nem feltétlenül kell új tévékészüléket vásárolni ahhoz, hogy digitális adást lehessen nézni. A régi analóg tévék mellé azonban szükség van egy speciális konverterre, más néven dekóderre vagy beltéri egységre (set-top-box). A kép ekkor olyan lesz, mint egy jó minőségű analóg kép, például nem lesz kásás vagy szellemképes, de a HDTV-minőséget nem fogja elérni, ehhez digitális tévékészülékre – és persze HDTV szabvány szerint továbbított képre – van szükség.

KÖLTSÉGEK. Jelenleg a digitális tévékészülékek egy nagyságrenddel drágábbak, mint az analógok konverterrel együtt. Várható azonban, hogy az idő előrehaladtával olcsóbbak lesznek; megjelenésükkor a színes tévék is nagyon drágák voltak a fekete-fehérekhez képest.

Drága az átállás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik