Gazdaság

UMTS-KONCESSZIÓK – Láz keleten és nyugaton

A múlt héten megkezdődött Európában a harmadik generációs (UMTS) koncessziók újabb árverési sorozata. Szakmai előrejelzések szerint az öreg kontinensen összesen 300-400 milliárd eurós üzletből, amelybe már a fejlesztési költségeket is beleszámították, eddig Németországban 51 milliárd, Nagy-Britanniában 40 milliárd eurót meghaladó, míg Spanyolországban 500 millió eurós bevételre tett szert az állam.

Olaszországban a múlt csütörtökön kezdődött el az UMTS koncessziók árverése, s a kormány a kiadandó öt engedély kikiáltási árát egyenként 2,1 milliárd euróban szabta meg. A szerény hivatalos jóslat legalább 12,9 milliárd eurós bevételről szól, de szakértők a 22,5 milliárdos végösszeget sem zárják ki. A 15 évre szóló engedélyekért öt cég indult: az Omnitel Pronto Italia (tulajdonosa, a Vodafone támogatásával), a Telecom Italia Mobile (háta mögött az Olivettivel), a Wind Telecomunicazioni (a tulajdonos ENEL villamos művek és a France Télécom támogatásával), a Blu konzorcium (a British Telecom, az Autostrada, a Mediaset és a Holding Edizione összefogásának eredményeként), végül az Andala-IPSE 2000 konzorcium. Az aukció első napján megtartott négy forduló után egyébként ez utóbbi társaság áll az élen 2,3 milliárd eurós ajánlatával.

Ausztriában az izgalom most kezd a tetőfokára hágni a koncessziók november 2-án kezdődő árverése előtt. A bécsi pénzügyminisztérium és sok szakértő attól tart, hogy nem zárható ki a szolgáltatók közötti áregyeztetés. Ennek nem csupán az lehet a következménye, hogy a koncessziók fejében az állam éppen csak a költségvetésbe már bele is foglalt 12 milliárd schillinget kapja meg. Az osztrák UMTS-koncesziók minimális árát a távközlési felügyelet 10,5 milliárd schillingben állapította meg, de becslések szerint 20 milliárdot is hozhat az árverés.

A francia kormány a napokban úgy döntött: nem kínál fel ötödik koncessziót, és az eddig meghirdetett négy engedélyt sem árverés, hanem pályázat útján értékesíti. Az UMTS-engedélyek pályáztatásától 19,82 milliárd eurót remélnek.

Lengyelországban is beindult a gépezet. A tender dokumentációját, mint azt a múlt héten közzétették, összesen 19 érdeklődő, köztük 7 lengyel távközlési cég vásárolta meg a szakminisztériumtól. Varsói hírek szerint több cég együtt kíván részt venni a versenyben, így például a Netia a Telia céggel, a Telefonica a Sonera és a Ferrovial vállalatokkal. A minimálárat eredetileg 750 millió euróban határozták meg.

A cseh távközlési minisztérium is elkészítette javaslatát, eszerint jövőre négy harmadik generációs mobiltelefon-licencet adnának ki. A tranzakcióból 20 milliárd cseh korona (410 millió euró) bevételt várnak. A minisztérium szerint három UMTS-licencet a jelenlegi három csehországi mobilszolgáltatónak – a Cesky Telecom érdekeltségébe tartozó EuroTelnek, a Ceské Radikomunikace és a Deutsche Telekom konzorciuma által működtetett RadioMobilnak és a kanadai TIW tulajdonában lévő Cesky Mobilnak – ajánlanának fel előre megszabott díj ellenében, egyet pedig nemzetközi versenytárgyaláson hirdetnének meg. –

Járatlan úton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik