Gazdaság

Menekülés Nimziki árnyékából

Ne fárasszon minket az ócska sci-fijével! – fakad ki a Függetlenség napja című filmben Nimziki, a japán nevű amerikai védelmi miniszter, amikor meghallja, hogy milyen tervecskével kíván a döbbenetes túlerőben lévő űr-ellenséggel szembeszállni a hősök maroknyi csapata. A jól ismert alaphelyzet: valaki mindig tudja, mit és miért nem szabad megtenni, miben és miért nem lehet reménykedni, mit és miért nem érdemes álmodni – még akkor is, ha véletlenül éppen a Föld megmentése a tét…

Amióta az internet kiszabadult a laboratóriumok falai közül, s megkezdte a maga képére formálni a világot, azóta zúg a Nimzikik kórusa: mivégre ez a nagy hűhó a hálózatok körül? A Nimzikik pontosan tudják, hogy az internettel előbb-utóbb Orwell rémálma köszönt ránk. Nimzikik prófétálják szenvedélyesen, hogy a cyberfüggővé váló emberek elveszítik közösségi kapcsolataikat és a valóságból menekülve “egyre mélyebbre merülnek a durva, vad és mocskos digitális világban”. A szülő-Nimziki így hát félti is a gyerekét, a pedagógus-Nimziki sem véletlenül hisz kizárólag a hagyományos iskolában és a bevált értékekben. A politikus-Nimziki csak legyint: internet, tudástechnológiák, IT-stratégia, számítógép-ellátottságot növelő programok? Ugyan már: agrártámogatás, futballmilliárdok, parlamenti mulatságok. A menedzser-Nimziki ernyedten rángatja a szemöldökét: Új Gazdaság, elektronikus kereskedelem? Blöff! Csendben kivárjuk, amíg kidurran a lufi… Szegény, szegény Nimzikik! Miközben karosszékükben keseregnek, úgy szalad el mellettük egy hihetetlenül izgalmas, színes, formagazdag, felszabadító e-világ, hogy észre sem veszik. S bár mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, pusztán kevesebbek lesznek azzal, hogy soha nem adatik meg számukra a kooperatív hálózati tudástermelés, a földrajzi kötöttségektől mentes kommunikáció, a sikeres információvadászat, a lebilincselő szörfözés élménye. Nem vásárolnak online módon aukciós repülőjegyet, a házhozszállítás után is olcsóbb könyvet, cégüket nem pörgetik fel az elektronikus business-to-business (B2B) megoldások, gazdaságuk nem részesül az internetes boom áldásaiból, országuk kimarad egy lehetséges felzárkózásból.

Mi meg csak ámulunk, bámulunk és tanulunk. A világot sem megváltani, sem megmenteni nem akarjuk, csak csökönyösen próbálkozunk, hogy jobbá, szebbé, élhetőbbé, szolidárisabbá tegyük magunk és mások számára. Ha ebben segítségünkre van, akkor még akár az ördögi internettel is szövetkezünk. Homepage Satanas!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik