Gazdaság

ÚJ GAZPROM-VEZETÉK – Elkerülni Ukrajnát

Az augusztus végén megkezdett tárgyalások eredményeként a Gazprom orosz gázipari csoport egy új, Ukrajnát elkerülő vezeték megépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot fő nyugat-európai partnereivel. Eszerint a Gazprom, a német Wintershall és a Ruhrgas, a Gaz de France, valamint az olasz ENI-hez tartozó Snam nevű cég konzorciumot hoznak létre a beruházás elvégzésére. A 600 kilométer hosszú, Belaruszon, Szlovákián és Lengyelországon keresztül haladó vezeték megépítése mintegy 2 milliárd dollárba kerül, a munkálatok két-három évet vesznek igénybe.

A Gazprom jelenleg évi 120 milliárd köbméter földgázt exportál Európába. Mint Rem Vjahirev, a társaság elnöke elmondta, az új, évi 60 milliárd köbméter kapacitású vezeték révén lehetőség nyílik a mennyiség növelésére, amire a nyugat-európai vásárlókkal kötött hosszú távú szerződések teljesítése végett szükség is van. A projektnek azonban nem titkolt célja, hogy lehetőség szerint csökkentse az ukrajnai tranzit kockázatait. A 120 milliárd köbméter 90 százaléka ma Ukrajnán keresztül halad át, ahol a Gazprom kimutatása szerint évi 10 milliárd köbmétert lopnak el a földgázból. Kijev többször ígéretet tett már arra, hogy véget vet a vezeték illegális megcsapolásának, érdemi változás azonban nem történt.

Belarusz és Szlovákia már beleegyezett, hogy a vezeték áthaladjon a területén, az viszont egyelőre kérdéses, hogy Lengyelország is igent mond-e. A varsói álláspont szerint a kerülőút sérti az ukrán érdekeket, márpedig lengyel részről igen nagy becsben tartják a kétoldalú kapcsolatokat. A konzorcium megalakítása mindenesetre azt jelzi: a résztvevők bíznak benne, hogy a lengyel kormány – már csak a tranzitdíj formájában keletkező tekintélyes bevétel miatt is – végül szintén rábólint a projektre. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik